Δευτέρα, Μαρτίου 05, 2012

Προβλήματα πέψης





Ο Ρικ Σαντόρουμ έχει ρεύμα. Κι ελπίζει να διατηρήσει αυτό το ρεύμα και μετά την αυριανή «Σούπερ Τρίτη». Ένα πρόβλημα μόνο έχει, που μπορεί να καταστεί μοιραίο: την κατάσταση του στομαχιού του. Να, σε μια συγκέντρωση πριν από μερικούς μήνες, αποκάλυψε ότι παρά λίγο να «ξεράσει» (throw out) όταν διάβασε την ομιλία που εκφώνησε ο Τζον Κένεντι το 1960. Ο τότε πρόεδρος είχε διακηρύξει τότε την πίστη του σε «μια Αμερική όπου θα υπάρχει απόλυτη διάκριση μεταξύ εκκλησίας και κράτους».
Δεν ξέρουμε πότε ακριβώς διάβασε εκείνη την ομιλία ο πρώην γερουσιαστής της Πενσιλβάνια. Ξέρουμε όμως ότι το πρόβλημα με το στομάχι του δεν το έλυσε. Ισως μάλιστα η κατάσταση να χειροτερεύει. «Η ιδέα ότι η εκκλησία δεν μπορεί να έχει επιρροή ή ανάμιξη στη διαχείριση του κράτους είναι άκρως αντίθετη προς τους στόχους και το όραμα της χώρας μας», είπε σε συνέντευξη που έδωσε πριν από λίγες ημέρες στον Τζορτζ Στεφανόπουλο του ABC. «Τι είδους χώρα είναι αυτή που λέει ότι μόνο οι άπιστοι μπορούν να βγαίνουν στην πλατεία και να διατυπώνουν τα αιτήματά τους; Μου έρχεται να ξεράσω».

Τι εντύπωση να κάνει άραγε αυτή η ευαισθησία του υπερσυντηρητικού (για την ακρίβεια αντιδραστικού) υποψηφίου στους ψηφοφόρους; Στο κάτω-κάτω, όπως γράφει ο Γκάρι Σίλβερμαν στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, εκατομμύρια από τους τελευταίους είναι απόγονοι ανθρώπων που έφτασαν στην Αμερική διασχίζοντας τις θάλασσες με πλοία που μετέφεραν σκλάβους. Το ελάχιστο που περιμένουν λοιπόν από έναν πολιτικό ο οποίος θέλει να αλώσει τον Λευκό Οίκο είναι να μην παθαίνει ναυτία διαβάζοντας ένα ιστορικό βιβλίο. Εδώ δεν μπόρεσαν να συγχωρήσουν ούτε τον πρόεδρο Μπους τον πρεσβύτερο, που είχε πάθει γρίππη κι έκανε εμετό τον Ιανουάριο του 1992 σε δείπνο που του παρέθεσε ο ιάπωνας πρωθυπουργός Κιίσι Μιγιαζάουα. Το φθινόπωρο της ίδιας χρόνιας, ο Μπους ηττήθηκε στις εκλογές από τον Μπιλ Κλίντον, ο οποίος προβλήματα πέψης δεν είχε ποτέ.

Ο Σαντόρουμ φαίνεται ότι παρασύρθηκε από τους ακροδεξιούς τηλεοπτικούς σχολιαστές, που κάθε τόσο τους έρχεται να ξεράσουν για κάποιο σκάνδαλο των αντιπάλων τους, ή ακόμη και των ομοϊδεατών τους. Ο Γκλεν Μπεκ, για παράδειγμα, έκανε πέρυσι σχετικούς ήχους στην εκπομπή του, σχολιάζοντας ένα διαφημιστικό σποτ για τους κινδύνους από τον καρκίνο του μαστού στο οποίο πρωταγωνιστούσε, γυμνή, η κόρη του Τζον Μακέιν. Και ο Ρας Λίμπο όμως δήλωσε σε μια πρόσφατη εκπομπή του ότι του ήρθε να ξεράσει όταν πληροφορήθηκε για μια συμφωνία ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων ανάμεσα σε αμερικανικές πολιτείες και μεγάλες τράπεζες, η οποία έδωσε μια ανάσα σε υπερχρεωμένους ιδιοκτήτες σπιτιών.

Άλλο ένα τοκ-σόου, όμως, κι άλλο ο Λευκός Οίκος. Ισως λοιπόν ο Σαντόρουμ να πρέπει να πάρει ένα χάπι για τη ναυτία και να επιστρέψει στο άλλο αγαπημένο του θέμα, τον Σατανά, που κατακτά τους μεγάλους θεσμούς της Αμερικής χρησιμοποιώντας ως όπλα του τη ματαιοδοξία, την αλαζονεία και τη φιληδονία.