Παρασκευή, Ιουλίου 01, 2011

Μαθήματα αντίστασης




Τα μυστηριώδη (ή όχι και τόσο μυστηριώδη) σαμποτάζ στα πλοία του διεθνούς στολίσκου για τη Γάζα μετατοπίζουν για την άλλη εβδομάδα την αναχώρησή του. Αν οι καταγγελίες των οργανωτών είναι ορθές, το Ισραήλ βρήκε έναν άλλο, πιο έξυπνο τρόπο από την ωμή χρήση βίας για να υπονομεύσει αυτήν την εκστρατεία. Καλού - κακού πάντως, ορισμένοι ειδικοί παραδίδουν στους ακτιβιστές μαθήματα μη βίαιης αντίστασης.

Ενας από τους ειδικούς αυτούς είναι ο 47χρονος Στέλαν Βιντχάγκεν. Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, ο Βιντχάγκεν έχει συλληφθεί πάνω από 30 φορές και έχει φυλακιστεί για πολλούς μήνες στη Γερμανία για πρόκληση ζημιών σε εκτοξευτές πυρηνικών πυραύλων Πέρσινγκ ΙΙ. Η πρώτη του συμβουλή προς τους γάλλους ακτιβιστές που ετοιμάζονται να μεταβούν στη Γάζα με το πλοίο Louise Michel είναι να σχηματίσουν μικρές ομάδες των τριών ή των τεσσάρων ατόμων. Μόλις γίνει η επιβίβαση, οι ομάδες αυτές θα λειτουργήσουν ως «κύτταρα επίβλεψης» των επιβατών. Για να εκτονώνουν την ένταση, οι ακτιβιστές μπορούν να κάνουν ο ένας μασάζ στον σβέρκο του άλλου. Ετσι τουλάχιστον κάνουν οι σουηδοί συνάδελφοί τους.

Σε περίπτωση επίθεσης, οι ακτιβιστές πρέπει να μάθουν να εναλλάσσουν το «Ναι» και το «Οχι» με ηρεμία και αποφασιστικότητα. «Εχετε να κάνετε με νεαρούς στρατιώτες που έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου και έχουν ακολουθήσει αυστηρή εκπαίδευση» είπε ο Βιντχάγκεν. «Είναι πεισμένοι ότι είστε αθεράπευτοι αντισημίτες που θέλουν το κακό του Ισραήλ. Προσέξτε τις κινήσεις σας. Ακόμη και το να βάλετε το χέρι στην τσέπη μπορεί να τους φανεί ύποπτο».

Η επόμενη άσκηση είναι πιο δύσκολη. «Ας πούμε ότι ισραηλινοί στρατιώτες πραγματοποιούν έφοδο στο πλοίο, αλλά δεν ελέγχουν ακόμη πλήρως την κατάσταση. Δύο ακτιβιστές που προσπαθούν να παρέμβουν ειρηνικά συλλαμβάνονται και ξυλοκοπούνται. Τους ακούτε να ουρλιάζουν. Ορισμένοι από σας ταράζονται και είναι έτοιμοι να έρθουν στα χέρια. Οι υπόλοιποι πρέπει να τους ηρεμήσουν». Η εκπρόσωπος της οργάνωσης Solidaires παίζει τον ρόλο της έξαλλης επιβάτισσας, «είναι ντροπή, δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να τους δέρνουν», φωνάζει, η ευρωβουλευτής Νικόλ Κιλ-Νίλσεν προσπαθεί απεγνωσμένα να την ηρεμήσει. Ικανοποιημένος, ο σουηδός εκπαιδευτής δίνει τέλος στις εχθροπραξίες. Τι συμπεράσματα βγήκαν; «Το να εξουδετερώσουμε έναν γεροδεμένο άνδρα θα είναι δύσκολο» λέει χαμογελώντας μια ακτιβίστρια. «Νομίζω πως οι πιο οξύθυμοι πρέπει να καταλάβουν ότι τίθεται σε κίνδυνο η ζωή μας».

Το μάθημα τελειώνει με τις καλύτερες τεχνικές προστασίας από τα δακρυγόνα. Κρεμμύδι, λεμόνι, Μaalox, όλες οι συνταγές είναι καλές. «Στην Τύνιδα, στη διάρκεια της επανάστασης, ο κόσμος έχυνε στο πρόσωπό του κόκα-κόλα», εξηγεί η αντιπρόσωπος ενός τυνησιακού συνδικάτου, διευκρινίζοντας ότι η τεχνική αυτή θα είναι χρήσιμη στη Γάζα, αφού και στις ταραχές της Τυνησίας οι αστυνομικοί χρησιμοποιούσαν ισραηλινά δακρυγόνα. Οπως και στο Σύνταγμα δηλαδή, αλλά το κόλπο με την κόκα-κόλα δεν το ξέραμε.