Παρασκευή, Μαΐου 06, 2011

Οι νεκροί δεν ανασταίνονται




Τη συνέντευξη Τύπου του Οµπάµα µετά την εκτέλεση του Μπιν Λάντεν, την περασµένη Κυριακή το βράδυ, ο Τζέι Μακίνερνι την άκουσε µαζί µε τον ταξιτζή που τον πήγε στο σπίτι του από το αεροδρόµιο. «Σαν δύο παλιοί φίλοι», λέει ο αµερικανός συγγραφέας στην Κοριέρε ντέλα Σέρα. «Οταν έφτασα στο Μανχάταν, ακόµη και ο θυρωρός µου έπλεε σε πελάγη ευτυχίας. Λίγο αργότερα, στο µπαρ, ο κόσµος δεν µιλούσε για τίποτα άλλο. Στον δρόµο όλοι γιόρταζαν, ήταν εκπληκτικό».

Στο βιβλίο του «Η καλή ζωή» (Εκδ.Πόλις), ο Μακίνερνι µιλά για το ανεξίτηλο τραύµα που άφησαν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεµβρίου στη συλλογική µνήµη της Νέας Υόρκης. Οι ενηµερωµένοι Αµερικανοί γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι ο Μπιν Λάντεν είχε πάψει να είναι ο ηγέτης που έδινε τις εντολές και είχε γίνει ένα σύµβολο, ξεπερασµένο, χωρίς επιρροή και ξεκοµµένο από τις αραβικές εξεγέρσεις που συγκλονίζουν τη Μέση Ανατολή.
«Παρ’ όλα αυτά, ο θάνατός του είναι ένας επίλογος, ένα συµβολικό αλλά πολύ σηµαντικό σηµείο τερµατισµού, που αποδίδει δικαιοσύνη σε χιλιάδες Αµερικανούς οι οποίοι την 11η Σεπτεµβρίου έχασαν αγαπηµένα τους πρόσωπα. Το πρόβληµα, όπως και µε τη θανατική ποινή, είναι ότι οι νεκροί δεν ανασταίνονται».

Ο Ρόµπερτ Κλίτσµαν το ξέρει καλά: εκείνη την ηµέρα έχασε την αδελφή του, την Κάρεν, που εργαζόταν στο World Trade Center. Τις επόµενες εβδοµάδες, η οικογένειά του και ο ίδιος τέλεσαν µια επιµνηµόσυνη δέηση, άδειασαν το διαµέρισµά της και το πούλησαν. Κι όταν τελείωσαν όλα αυτά, γράφει στους Νιου Γιορκ Τάιµς, το σώµα του κατέρρευσε. Για πολλές εβδοµάδες δεν µπορούσε να σηκωθεί από το κρεβάτι του. Αν και είχε σπουδάσει ψυχιατρική – σήµερα είναι καθηγητής στο Κολούµπια – ο πόνος και ο τρόµος που ένιωθε αποτυπώνονταν πολύ πιο έντονα στο σώµα του απ’ ό,τι περίµενε. Σιγά σιγά συνήλθε. Οι σχέσεις του µε τις δύο αδελφές που του απέµειναν έγιναν πιο στενές, πήγαν διακοπές µαζί, έµαθαν να εκτιµούν περισσότερο ο ένας τον άλλο. Και ξαφνικά έµαθαν ότι ο Μπιν Λάντεν είναι νεκρός. Χάρηκε; Φυσικά. Ανακουφίστηκε; Εν µέρει, αφού η Αλ Κάιντα ίσως να έχει σήµερα περισσότερα µέλη απ’ ό,τι πριν από δέκα χρόνια. Εδωσε απάντηση στο ερώτηµα «γιατί µας µισούν τόσο πολύ;». Οχι. Αισθάνεται όµως ότι υπάρχουν µαθήµατα που οι Αµερικανοί δεν διδάχθηκαν. «Ο αµερικανικός ιµπεριαλισµός, η απληστία των εταιρειών, οι καταχρήσεις της εξουσίας µας στο εξωτερικό και η υποστήριξή µας προς διεφθαρµένους δικτάτορες σαν τον Χόσνι Μουµπάρακ έχουν δηµιουργήσει µια απέχθεια απέναντί µας, που δυστυχώς παραµένει. Πρέπει να αντιληφθούµε πώς µας αντιµετωπίζει ο υπόλοιπος κόσµος και να προσπαθήσουµε να το αλλάξουµε. Μέχρι τότε, θα γεννηθούν κι άλλοι Οσάµα µπιν Λάντεν και θα πεθάνουν κι άλλοι αθώοι σαν την αδελφή µου».

Το ευτύχηµα είναι ότι ο Μπαράκ Οµπάµα το γνωρίζει.