Πέμπτη, Μαΐου 05, 2011

Η «δίκη» του Ντοµινίκ




Η «δίκη» έγινε την περασµένη ∆ευτέρα το απόγευµα στο Θέατρο Dejazet του Παρισιού και κράτησε τρεις ώρες. Πρόεδρος του δικαστηρίου ήταν ο Ντανιέλ Μερµέ, δηµοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθµού France Inter που οργάνωσε την εκδήλωση. Συνήγορος υπεράσπισης ήταν ένας οικονοµολόγος, που πρόσκειται στον κατηγορούµενο, ο Ζαν-Μαρκ Ντανιέλ. Στις κατηγορίες περιλαµβάνονταν η «κλοπή και σφετερισµός των αξιών της Αριστεράς», οι «υπέρµετρες ιδιωτικοποιήσεις» και η «σκόπιµη εξαθλίωση του ελληνικού και πορτογαλικού λαού µε ανάρµοστα µέτρα». Ο ίδιος ο κατηγορούµενος φυσικά απουσίαζε. Αλλά οι 300 άνθρωποι που αποτελούσαν το ακροατήριο ήταν πολύ σοβαροί. Οπως σηµειώνει ένας δηµοσιογράφος που καθόταν ανάµεσά τους, ο Μπρυνό Ροζέρ-Πετί, ήταν φανερό πως είχαν έρθει για να κρίνουν ένοχο τον «Ντοµινίκ Στρος-Κανέσκου» και να τον καταδικάσουν σε αποχή από τις προεδρικές εκλογές.

Ο πρώτος µάρτυρας ήταν ο Ζεράρ Φιλός, µέλος του εθνικού Γραφείου του Σοσιαλιστικού Κόµµατος. Και η κατάθεσή του ήταν καταπέλτης: «Ο DSK ήταν ανέκαθεν εχθρός του 35ώρου!». Υποψήφιος των σοσιαλιστών δεν πρέπει λοιπόν να είναι αυτός, αλλά η Μαρτίν Οµπρί. Μα κι εκείνη δεν ήταν εναντίον αυτού του µέτρου στις αρχές της δεκαετίας του ‘90; «Ναι, αλλά όταν έλαβε µέρος στην κυβέρνηση το εφάρµοσε». Το ίδιο ακριβώς δεν έκανε και ο Στρος-Καν; «Ισως, αλλά όχι από την καρδιά του».

Ο δεύτερος µάρτυρας, ένας κύριος από την οργάνωση Attac, επισήµανε ότι ο κατηγορούµενος προχώρησε σε µαζικές ιδιωτικοποιήσεις όταν ήταν υπουργός Οικονοµικών. Αρα, υπέγραψε και την ιδιωτικοποίηση της France Telecom. Αρα είναι υπεύθυνος για την αυτοκτονία τόσων εργαζοµένων. Στην αίθουσα επικρατεί συγκίνηση. Και η συγκίνηση µετατρέπεται σε οργή όταν ο επόµενος µάρτυρας, ο Φιλίπ Κοέν από το περιοδικό «Marianne», καταγγέλλει ότι όλα τα µέσα ενηµέρωσης βρίσκονται στην υπηρεσία του DSK. «Ακόµη και η “Μοντ”, ο “Νουβέλ Οµπζερβατέρ” και η “Λιµπερασιόν” θα τον υποστηρίξουν! Και το “Λ’ Εξπρές” θα του φέρει τις ψήφους της Κεντροδεξιάς». Πώς εξηγείται άραγε αυτό το φαινόµενο; Ποιο σκοτεινό κέντρο δίνει τις εντολές; Ο µάρτυρας δεν απάντησε.

«Ο DSK είναι ένας µεταµοντέρνος άνθρωπος της Αριστεράς: ένας αριστερός της ∆εξιάς», συνέχισε ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Ζεράρ Μορντιγιά. «Είναι και θα είναι ο µεγάλος προδότης της Αριστεράς. Αυτόν τον προδότη σάς ζητώ σήµερα να καταδικάσετε, στο όνοµα των εκατοµµυρίων εργαζοµένων που το ∆ΝΤ έχει καταδικάσει στη φτώχεια». Προσπαθώντας να απαντήσει, ο συνήγορος υπεράσπισης επικαλέστηκε τον Λεντρύ-Ρολέν, έναν ηγέτη της επανάστασης του 1848. «Μια µέρα τον ρώτησαν για µια παράλογη απόφαση που είχε λάβει. Κι εκείνος απάντησε: “Είµαι υποχρεωµένος να τους ακολουθώ γιατί είµαι ο αρχηγός τους”. Αν θέλετε κι εσείς να σας ακολουθήσει ο DSK, κάντε τον αρχηγό σας…».

Αυλαία. Την ετυµηγορία θα τη µάθουµε όταν µεταδοθεί η εκποµπή, στις 16 Μαΐου. Σε όλες τις προηγούµενες «δίκες», πάντως, οι κατηγορούµενοι (Σιράκ, Κουσνέρ, Σαρκοζί) κρίθηκαν ένοχοι…