Τρίτη, Ιανουαρίου 25, 2011

Στον κόσµο του Γκλεν Μπεκ




Λέγεται Γκλεν Μπεκ, θα τον έχετε ακουστά. Είναι η βεντέτα του Fox News. Και η ειδικότητά του είναι να σπιλώνει υπολήψεις.

Επεισόδιο πρώτο. Μια κενή µαύρη οθόνη. Υστερα, µια φράση σε εισαγωγικά: «Η µητέρα µου ήταν αντισηµίτισσα και ντρεπόταν που ήταν Εβραία». Ακολουθούν µαυρόασπρες σκηνές από τη δεκαετία του ‘30, που δείχνουν ανήσυχους ανθρώπους – προφανώς Εβραίους – να περπατούν βιαστικά σε έναν δρόµο της Ευρώπης. Ακούγεται ο ήχος µιας παλλόµενης καρδιάς. Αλλη µία φράση,πάνω σε ένα Αστέρι του ∆αβίδ: «∆εν αρνούµαι το δικαίωµα των Εβραίων σε ένα κράτος – αλλά δεν θέλω να έχω συµµετοχή σ’ αυτό». Ενας µεσόκοπος άνδρας κοιτάζει φευγαλέα πάνω από τον ώµο του. Ποιος είναι; Το µαύρο φόντο ξανά. «Πηγή: Ο κόσµος σύµφωνα µε τον Σόρος, Νιου Γιόρκερ, 23/1/1995». Η καρδιά χτυπά πιο δυνατά, όλο και πιο δυνατά.

Ηταν το διαφηµιστικό για τις τρεις ωριαίες εκποµπές που αφιέρωσε τον περασµένο Νοέµβριο ο Γκλεν Μπεκ στον Τζορτζ Σόρος. Ο στόχος της παράθεσης αυτών των σκόρπιων φράσεων από µια παλιά συνέντευξη ήταν σαφής: να φανεί ότι ο χρηµατιστής είναι αντισηµίτης και περίπου συνυπεύθυνος για το Ολοκαύτωµα. «Να ένα Εβραιόπουλο που βοήθησε να σταλούν οι Εβραίοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης», είπε ο Μπεκ σε µία από τις εκποµπές του. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ο Σόρος πέρασε τα παιδικά του χρόνια κρυµµένος και επέζησε µόνο επειδή ο πατέρας του πλαστογράφησε την ταυτότητά του. Αλλά η αλήθεια και ο Μπεκ δεν τέµνονται πουθενά.

Επεισόδιο δεύτερο. Το 1966, η αµερικανίδα κοινωνιολόγος Φράνσις Φοξ Πάιβεν έγραψε στο περιοδικό «Nation» ένα άρθρο µε το οποίο ζητούσε ένα εγγυηµένο εθνικό εισόδηµα για όλους τους Αµερικανούς. Για εκείνο το άρθρο έχει δεχθεί επί χρόνια επιθέσεις από τον Μπεκ. Αλλά η οργή του τελευταίου ξεχείλισε ύστερα από ένα νέο άρθρο της 78χρονης πλέον κοινωνιολόγου πριν από λίγες ηµέρες στο ίδιο περιοδικό, όπου εξήρε τις διαδηλώσεις των τελευταίων µηνών στη Βρετανία και την Ελλάδα. «Εχθρό του Συντάγµατος» την ανεβάζει ο Μπεκ, «Σύµµαχο του Οµπάµα στη διάλυση του αµερικανικού συστήµατος» την κατεβάζει. Κι όλα αυτά θα ήταν ενδεχοµένως γραφικά αν η γυναίκα δεν είχε αρχίσει να λαµβάνει απειλητικά τηλεφωνήµατα και e-mails όπως «Εύχοµαι να σε βρει καρκίνος». Αντίστοιχα µηνύµατα µίσους, που ζητούν από ανατίναξη του σπιτιού της µέχρι το µαχαίρωµα ή τον απαγχονισµό της, δηµοσιεύονται καθηµερινά στην ιστοσελίδα του Μπεκ.

Για να µην επαναληφθεί η περίπτωση της Γκάµπριελ Γκίφορντς, το Κέντρο για τα Συνταγµατικά ∆ικαιώµατα έγραψε µια επιστολή στον πρόεδρο του Fox News µε την οποία του ζητά να µαζέψει τον έξαλλο παρουσιαστή όσο είναι καιρός. Η απάντηση ήταν αποστοµωτική: «Το πρόγραµµα του Γκλεν Μπεκ έχει καταγγείλει επανειληµµένα τη βία». Εντάξει, τώρα η γυναίκα µπορεί να κοιµάται ήσυχη.