Παρασκευή, Δεκεμβρίου 17, 2010

Ο Αθως είχε άλλη γνώµη




Πρώτα η είδηση, για όσους τυχόν την έχασαν: ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι διέψευσε ξανά τις προβλέψεις και κέρδισε µε τρεις ψήφους διαφορά την ψηφοφορία εµπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο. Ηκρίση µετατοπίστηκε τώρα στο στρατόπεδο του µεγαλύτερου αντιπάλου του, του Τζανφράνκο Φίνι, αφού τρεις διαρροές που σηµειώθηκαν εκεί έκριναν το αποτέλεσµα. «Είµαι γαλήνιος, όπως πάντα», δήλωσε ο Μπερλουσκόνι– κι ας κάηκε η Ρώµη από έξαλλους διαδηλωτές που δεν µπορούσαν να πιστέψουν αυτό που είχε συµβεί. Το χειρότερο αλλά πολύ πιθανό σενάριο είναι το εξής: να γίνουν πρόωρες εκλογές µέσα στουςπροσεχείς µήνες και να τις κερδίσει ξανά ο Μπερλουσκόνι! Είπε βέβαια ότι στα 74 του ίσως να πρέπει να ετοιµάσει τη διαδοχή του, αλλά άµα τον ζητά ο λαός δεν µπορεί να τον απογοητεύσει...

Ο πρωταγωνιστής της εβδοµάδας (αν όχι της χρονιάς) στην Ιταλία δεν είναι όµως ο Μπερλουσκόνι,αλλά ο Αθως, η µασκότ του εµπορικού πλοίου «Jolly Amaranto». Για τον Αθω, το πλοίο ήταν το σπίτι του. Μ’ αυτό γύρισε την τελευταία πενταετία τον µισό πλανήτη. Το κρεβάτι του ήταν στο µηχανοστάσιο. Και όταν το πλοίο έπιανε στεριά, ο Αθως δυσανασχετούσε. Την περασµένη Κυριακή,το «Jolly Amaranto» έπεσε σε θύελλα και εξόκειλε ανοιχτά της Αλεξάνδρειας. Στις τρεις τα χαράµατα της Τρίτης, κι ενώ το πλοίο παρουσίαζε ήδη κλίση 15 µοιρών, ένα ρυµουλκό παρέλαβε το πλήρωµα και τον Αθω για να τους βγάλει στη στεριά. Αλλά ο Αθως δεν ήθελε ν’ αφήσει το σπίτι του. Και στη µέση της διαδροµής βούτηξε στη θάλασσα για να γυρίσει πίσω. ∆εν ήξερε όµως µπάνιο και τον παρέσυραν τα κύµατα. Ενας ναύτης έπεσε για να τον σώσει, αλλά ήταν αργά, κινδύνευσε και ο ίδιος, κλαίγοντας πήρε τη γυναίκα του όταν βγήκε για να της πει ότι είναι καλά, όχι όµως και ο Αθως.

«Οι αξίες µου είναι ίδιες µ’ εκείνες του Αθω», δήλωσε χθες η Κάτια Πολιντόρι, η βουλευτής από το κόµµα του Φίνι που την τελευταία (;) στιγµή άλλαξε γνώµη και υπερψήφισε την κυβέρνηση. Ο άνθρωπος είναι πραγµατικά ικανός για τη µεγαλύτερη πρόκληση.