Τετάρτη, Δεκεμβρίου 15, 2010

Δωρεάν φαγητό (στα σκουπίδια)




Ισως το χειρότερο απ' όλα να είναι τα συµπεράσµατα που βγάζουν οι ειδικοί. Οπως λέει µια κυρία από ένα ίδρυµα παρακολούθησης τάσεων, «οι νέοι δεν παραιτούνται, βρίσκουν λύσεις, αποδεικνύουν ότι είναι εφευρετικοί»…

«Αλλάζω ένα CD µε µια οδοντοστοιχία!», «Πουλάω το σηκώτι µου σε καλή τιµή!», «Ποιος έχει τον καλύτερο χάρτη των σκουπιδοτενεκέδων;». Οι Γάλλοι, και κυρίως οι νέοι, εµπνέονται από τους Freegan, ένα κίνηµα που γεννήθηκε στην Αµερική και συγκεντρώνει στις τάξεις του οικολόγους, αντιπάλους της παγκοσµιοποίησης, αναρχικούς, αντικαπιταλιστές και λοιπούς εναλλακτικούς. Και απαντούν στην οικονοµική κρίση µε τη «συµπεριφορά του µηδενικού ευρώ». Αν όµως αυτά συµβαίνουν ήδη στη Γαλλία, τι θαδουν άραγε τα µάτια µας στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα;

Σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία, πάνω από 20% των Γάλλων ηλικίας 18 ώς 24 ετών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ η ανεργία στους κάτω των 25ετών φτάνει το 25%.
Η αλήθεια όµως είναι ότι το κίνηµα των Freegan δεν έχει σχέση µόνο µε την κρίση αλλά και µε άλλα σύγχρονα προβλήµατα, όπως οι ανισότητες µεταξύ Βορρά - Νότου και ο σεβασµός του περιβάλλοντος. Η οργάνωση «Debrouille compagnie» (κάτι σαν «Να τα καταφέρουµε µαζί») ιδρύθηκε στο Παρίσι το 2002 ύστερα από µια συνάντηση µε τους ρακοσυλλέκτες της Βραζιλίας. «Ανταλλάσσουµε ρούχα µε τις φίλες µας, µαζεύουµε έπιπλα και άλλα αντικείµενα από τον δρόµο, ράβουµε ρούχα στο σπίτι. Αυτός ο τρόπος ζωής είναι αποτέλεσµα ανάγκης, αλλά και επιλογής, ένα καταναλωτικό µοντέλο που σέβεται το περιβάλλον» λέει ένα µέλος της οργάνωσης, η 26χρονη Ελέν Σαµζούν, που έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήµες και θεωρεί τον εαυτό της τυχερό αφού κερδίζει περίπου 1.400 ευρώ τον µήνα.

Η οργάνωση εδρεύει στο 19ο διαµέρισµα του Παρισιούκαι πουλά προϊόντα κατασκευασµένα από ανακυκλωµένα υλικά. Ναι, αλλά γιατί πρέπει τα µέλη της να ψάχνουν φαγητό στα σκουπίδια; Επειδή ο τρόπος διατροφής αποτελεί πολιτική πράξη, διαβάζουµε στην ιστοσελίδα freegan.fr: «Στην πραγµατικότητα, δεν υπάρχει τίποτα πιο υγιές από την αναζήτηση τροφής στα σκουπίδια: δωρεάν φαγητό για όλους + µείωση της σπατάλης +ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήµατος». Για τους πιο ανυποψίαστους ή πιο ευάλωτους, πάντως, δηµοσιεύονται συµβουλές για το πώς να αποφεύγουν τη δηλητηρίαση...

Κι αν στο τέλος του µήνα βλέπουν ότι δεν βγαίνουν, πολλοί νέοι αναπτύσσουν κι άλλο την «εφευρετικότητά» τους. Γίνονται, ας πούµε, πειραµατόζωα σε καταναλωτικά τεστ. Τρώνε σοκολάτες προκειµένου να µετρηθεί η ταχύτητα εθισµού. ∆οκιµάζουν ένα καινούργιο σαµπουάν για να διαπιστωθεί αν µειώνει πράγµατι την πιτυρίδα. Τέτοια πειράµατα αποφέρουν ώς και 20 ευρώ την ώρα λέει ένας «ανώνυµος δοκιµαστής». Να ένα καινούργιο και πολλά υποσχόµενο επάγγελµα.