Τρίτη, Δεκεμβρίου 14, 2010

Εθνικιστικός πυρετός




Γιατί χαίρεται ο κόσµος και χαµογελά πατέρα; Επειδή ο πρωθυπουργός µας είναι κατά βάθος άνθρωπος τρυφερός, χαϊδεύει στοργικά το καινούργιο του σκυλί και τραγουδά στα αγγλικά σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.

Αυτή είναι η µία πλευρά της σύγχρονης Ρωσίας. Η άλλη είναι τα όσα συµβαίνουν τις τελευταίες ηµέρες στις µεγάλες πόλεις.Το περασµένο Σάββατο, έξω από τα τείχη του Κρεµλίνου, 30 άνθρωποι τραυµατίστηκαν και 66 συνελήφθησαν όταν 5.500 έξαλλοι εθνικιστές φωνάζοντας συνθήµατα όπως«Η Ρωσία στους Ρώσους» και «Αίµα, αίµα, αίµα» απειλούσαν όποιον έβρισκαν µπροστά τους µε «µη σλαβική όψη». Ηθελαν µε τον τρόπο αυτό να εκδικηθούν για τον θάνατο ενός οπαδού της Σπάρτακ Μόσχας στις 6 ∆εκεµβρίου, στη διάρκεια συµπλοκής. Η αστυνοµία κράτησε ουδέτερη στάση, υποτίθεται για να µη ρίξει κι άλλολάδι στη φωτιά. Φιλελεύθεροι κύκλοι, πάντως, επισήµαιναν τη διαφορά ανάµεσα σε αυτή τη στάση και τη βιαιότητα που δείχνει η αστυνοµία όταν βγαίνει στον δρόµο η δηµοκρατική αντιπολίτευση.

∆ιαδηλώσεις εθνικιστών έγιναν την ίδια µέρα και στην Αγία Πετρούπολη. Την εποµένη, οι66 αφέθηκαν ελεύθεροι. Και το πλήθος λιντσάρισε έναν άνθρωπο από την Κεντρική Ασία. Η διαδήλωση της ηµέρας έγινε στο Ροστόφ στον Ντον µε αίτηµα περισσότερα δικαιώµατα και µεγαλύτερη προστασία για τους Ρώσους. Και το κεντρικό σύνθηµα ήταν «Το Ροστόφ είναι ρωσική πόλη».

«Η µακροπρόθεσµη προοπτική, ανεξάρτητα από τη θέληση των διαδηλωτών, είναι νααποσχιστείο Βόρειος Καύκασος από τη Ρωσία», λέει στην «Ελ Παΐς» ο πολιτικός αναλυτής Ντµίτρι Φούρµαν, ο οποίος διαπιστώνει µια βαθµιαία επιδείνωση των σχέσεων ανάµεσα στη ρωσική κοινότητα και άλλες κοινότητες του Καυκάσου. Μάταια προσπαθούν οι αρχές να σταµατήσουν τη µετανάστευση των Ρώσων του Καυκάσου, καθώς και την αυξανόµενη επιθετικότητα των Ρώσων προς τους Καυκάσιους, τους οποίους κατηγορούν για όλα τα προβλήµατα και όλα τα εγκλήµατα.

Κερδισµένα απ’ όλα αυτά βγαίνουν βέβαιατα εξτρεµιστικά κόµµατα. «Ο φασισµός βρίσκεται σε άνθηση στη Ρωσία», λέει ο πρώην αντιπρόεδρος της ∆ούµα Βλαντίµιρ Ριζκόφ, σύµφωνα µε τον οποίο πρέπει ναπαυθούν αµέσως δύο άνθρωποι: ο Βλαντίµιρ Πούτιν (ναι,κιαςτραγουδά και παίζει πιάνο γιατα παιδάκια) και οδεύτερος στην ιεραρχία της προεδρικής ∆ιοίκησης Βιατσεσλάβ Σουρκόφ. Ο τελευταίος θεωρείται ένας από τους εµπνευστές των νεολαιίστικων οργανώσεων που πρόσκεινται στο Κρεµλίνο, δηλώνουν αντιφασιστικές, αλλά επιτίθενται µόνο στους φιλελεύθερους, όχι στους εθνικιστές. Τα γεγονότα του περασµένου Σαββάτου, σηµειώνει από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Αντρέι Νιτσάγιεφ, δείχνουν ότι αν σηµειωθεί µια κοινωνική έκρηξη, αυτή δεν θα έχει δηµοκρατικό χαρακτήρα, όπως τη δεκαετία του ’80, αλλά θα έχει γνωρίσµατα της άκρας ∆εξιάς και της άκρας Αριστεράς. Με άλλα λόγια, θα έχει χρώµα φαιοκόκκινο.

2 Comments:

At 15/12/10 1:01 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Auto to lamogio o Nechayev (na kai mia fora pou tairiazei h lejh...) na'xei arage sxesh me to megalo anarxiko epanastath tou 19ou aiwna??

 
At 15/12/10 4:42 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Την άποψή του δεν τη σχολιάζεις, όμως...

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home