Σάββατο, Δεκεμβρίου 04, 2010

Εκείνο το κρίσιµο καλοκαίρι




Την ώρα που µαίνεται η συζήτηση για το αν η δηµοσίευση των τηλεγραφηµάτων του Wikileaks είναι καλή ή κακή, αποκαλυπτική ή αδιάφορη, ηθική ή επικίνδυνη, η «Λος Αντζελες Τάιµς» θέτει ένα ενδιαφέρον ερώτηµα: τι θα είχε συµβεί αν ο ιστότοπος αυτός υπήρχε το κρίσιµο καλοκαίρι του 2001; Μήπως θα είχαν αποφευχθεί οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεµβρίου;

Τον Αύγουστο του 2001, εκπαιδευτές µιας σχολής πτήσεων της Οκλαχόµας ενηµέρωσαν το FBI ότι η συµπεριφορά ενός εκπαιδευόµενου πιλότου τούς φαινόταν ύποπτη. Ο Γαλλοµαροκινός Ζακαρίας Μουσάουι ήθελε, λέει, να µάθει να οδηγεί αεροπλάνα για να τονώσει το εγώ του. Ο Μουσάουι συνελήφθη για µια παράβαση του νόµου περί µετανάστευσης, αλλά το αίτηµα του ειδικού πράκτορα Χάρι Σάµιτ να ερευνήσει τον υπολογιστή του απορρίφθηκε. Στα τέλη του ίδιου µήνα, ο προϊστάµενος του Σάµιτ ενηµέρωσε τους ανώτερούς του ότι προσπαθεί να εµποδίσει κάποιον να πάρει ένα αεροπλάνο και να το ρίξει στους ∆ίδυµους Πύργους. Η απάντηση που έλαβε ήταν να µην τολµήσει να εκφράσει αυτούς τους φόβους δηµοσίως.

Την ίδια περίοδο, η λεγόµενη «Κόκκινη Οµάδα» της Οµοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορίας ερευνούσε τα κενά στην ασφάλεια των αεροδροµίων, πραγµατοποιώντας προσοµοιώσεις επιθέσεων. Στις εννιά από τις δέκα περιπτώσεις, οι αεροπειρατές περνούσαν µε άνεση όπλα µέσα στα αεροπλάνα και σκότωναν όποιον ήθελαν. Οι προειδοποιήσεις όµως της οµάδας αγνοήθηκαν και τα µέλη της έλαβαν εντολή να µη δηµοσιοποιήσουν τις εκθέσεις τους και να µην ξανακάνουν ελέγχους στα ευάλωτα αεροδρόµια.

Η στάση αυτή των αµερικανικών αρχών οδήγησε αργότερα ορισµένους αναλυτές να διατυπώσουν θεωρίες συνωµοσίας που δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική. Περί ανικανότητας επρόκειτο, όχι περί δόλου. Οπως γράφουν όµως σήµερα ο Κόλιν Ρόουλι, που είχε συνεργαστεί στενά µε τον Σάµιτ, και ο Μπόγκνταν Τζάκοβιτς, ένας από τους υπεύθυνους της «Κόκκινης Οµάδας», αν υπήρχε τότε το Wikileaks, θα είχαν κάπου να καταφύγουν για να καταγγείλουν ότι οι ανησυχίες τους αγνοούνταν. Κι όπως διαπίστωσε η Επιτροπή της 11/9, οι αεροπειρατές θα είχαν πιθανότατα αναβάλει τις επιθέσεις τους, αν είχαν διαρρεύσει οι πληροφορίες για τη σύλληψη του Μουσάουι. Οπερ έδει δείξαι.