Τρίτη, Σεπτεμβρίου 28, 2010

Δύο τρελά, τεράστια µάτια





Εντάξει, µπορεί να χάσει τις επόµενες εκλογές. Αν όµως καταφέρει να ανανεώσει, και να εξανθρωπίσει, την πολιτική, θα έχει κερδίσει ένα πρώτο στοίχηµα.

Ας δούµε πρώτα τα ατού του νικητή. Είναι νέος, µόλις 40 ετών. Νέος στην πολιτική δηλαδή, αφού σε σύγκριση µε τον ιδρυτή του Facebook (Μαρκ Ζούκερµπεργκ, 26 ετών) ο Εντ Μίλιµπαντ είναι παππούς. Ανήκει σε µια γενιά που ενηλικιωνόταν τον καιρό που έπεφτε το Τείχος του Βερολίνου και κατέρρεε η Σοβιετική Ενωση. Με άλλα λόγια, είναι αρκετά µεγάλος για να αντιλαµβάνεται την πολυπλοκότητα του κόσµου, αλλά αρκετά µικρός για να µην παγιδεύεται σε ιδεολογικές αγκυλώσεις.

Το δεύτερο πλεονέκτηµά του είναι πως είναι σχετικά άφθαρτος. Εχει υπηρετήσει σε ένα µάλλον δευτερεύον υπουργείο (Ενέργειας) και δεν ταυτίστηκε µε τις κεντρικές επιλογές των κυβερνήσεων Μπλερ και Μπράουν. Οπως λέει στη «Ρεπούµπλικα» ο πρώην διευθυντής του περιοδικού «Νιου Στέιτσµαν» Τζον Κάµπφνερ, ο ηττηµένος Μίλιµπαντ δεν είχε συνειδητοποιήσει µέχρι το τέλος πόσο πολύ είχε σηµαδευτεί ο µπλερισµός, και όσοι τον υπηρέτησαν, από τον πόλεµο στο Ιράκ και άλλες πλευρές της Εργατικής διακυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο ότι στις πρώτες του δηλώσεις ο νικητής κήρυξε το τέλος των Νέων Εργατικών.

Το µεγαλύτερο µειονέκτηµα του Εντ Μίλιµπαντ θεωρείται η «εξάρτησή» του από τα συνδικάτα. Αν όµως είναι αλήθεια ότι εν πολλοίς οφείλει τη νίκη του σε αυτά, ο νέος ηγέτης των Εργατικών δεν είναι τόσο αφελής για να εγκλωβιστεί σε συντεχνιακές διεκδικήσεις. Εχει άλλωστε δηλώσει επανειληµµένα ότι σε µια σύγχρονη δυτική κοινωνία οι απεργίες πρέπει να αποτελούν την έσχατη λύση. Γνωρίζει ότι για να γίνει πρωθυπουργός πρέπει να αποσπάσει την υποστήριξη των µετριοπαθών ψηφοφόρων, αλλά και να προσεγγίσει τους Φιλελεύθερους Δηµοκράτες που συγκυβερνούν σήµερα µε τον Κάµερον. Αν είναι αλήθεια ότι θα στρίψει το τιµόνι λίγο προς τα αριστερά - σηµειώνει ο Κάµπφνερ - πρέπει να θυµόµαστε ότι ο Μπλερ το είχε στρίψει αρκετά προς τα δεξιά. Οι καλύτεροι φίλοι του τελευταίου στην Ευρώπη ήταν ο Μπερλουσκόνι και ο Αθνάρ. Ε, ο Μίλιµπαντ θα έχει άλλους φίλους!

Αν υπάρχει κάποιος στην Αγγλία που είναι ενθουσιασµένος από την εκλογή του Εντ Μίλιµπαντ, αυτός είναι ο σκιτσογράφος της «Γκάρντιαν». «Τον έχω σκιτσάρει αρκετές φορές, κι έχει τρελά, τεράστια µάτια», γράφει ο Στιβ Μπελ. «Είχα ακούσει κάποτε τον Μπράουν να λέει στον Εντ: `Από τότε που έφυγε ο Τόνι, αυτή η κυβέρνηση παρουσιάζει ένα έλλειµµα τρελών µατιών, κι εσύ δεν έχεις ένα, αλλά δύο`. Οπως µε τον Τζον Πρέσκοτ, και αντίθετα από τον Τόνι Μπλερ, το πρόσωπο του Μίλιµπαντ προδίδει αυτά που έχει στο µυαλό του. Κι αυτό είναι καλό όχι µόνο για µένα, ως σκιτσογράφο, αλλά για την πολιτική εν γένει».

9 Comments:

At 29/9/10 1:06 π.μ., Blogger Vicky said...

Αν κι εγώ τον Εντ ψήφισα, δεν είμαι σίγουρη για το πόσο 'ατού' είναι το δεύτερο χαρακτηριστικό του. Όταν το ΗΒ εισέβαλε στο Ιράκ, το 2003, ο Εντ Μίλιμπαντ δεν ήταν καν βουλευτής. (Μου αρέσει η Βρετανία, αλήθεια, βουλευτής μόλις από το 2005 και πλέον αρχηγός κόμματος, ακούς Ελλάδα;)

Ο Ντέιβιντ ρώτησε τη Χάριετ Χάρμαν σήμερα- You voted for it. Why are you clapping? κι αυτή απάντησε I am clapping because, as you know, I am supporting him. Έχουν και τα δύο μια λογική.

 
At 29/9/10 9:26 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Απ'ό,τι βλέπω, οι Τάιμς έχουν αρχίσει ήδη τον πόλεμο στον Εντ. Καλό στομάχι του χρειάζεται. Διαβάζω επίσης στη Μοντ ότι αρχίζει να οργανώνεται ένα Tea Party και στη Βρετανία. Βλέπεις τέτοιες ενδείξεις εσύ;

 
At 29/9/10 11:18 π.μ., Blogger Vicky said...

Tea Party? Συγνώμη, δε διάβασα σχετικά -τουλάχιστον όχι σε headlines. Αλλά εάν θα θέλατε την άποψή μου πάνω σ' αυτό, πιστεύω πως μια τέτοια κίνηση, με τα χαρακτηριστικά της αμερικάνικης, δεν θα ευδοκιμήσει στη Βρετανία σήμερα. Κι αυτό γιατί στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις αρχές 'value' και 'faith'. Θυμίζω το Rally του Glenn Beck και το ''It has nothing to do with politics; it has everything to do with God'. Η Βρετανία δεν είναι μια χώρα που την απασχολούν ζητήματα όπως επιστροφή στις ρίζες κλπ, είναι;

Το μόνο στο οποίο θα μπορούσε να πατήσει το tea party είναι το ζήτημα της φορολογίας. O Κάμερον, πιεζόμενος ίσως από το συνασπισμό, δυσαρέστησε παραδοσιακούς υποστηρικτές του με τη φορολογική του πολιτική (π.χ. Capital Gains Tax). Όπως είδαμε όμως, μετά απο 13 χρόνια εργατικών, το κόμμα του δε κατάφερε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το Tea Party γίνεται ακόμη πιο δύσκολο σε μια χώρα που δίνει την εναλλακτική του τρίτου κόμματος.

Tέλος, για τις ακραίες απόψεις (μερίδας) θα μπορούσε να πει κανείς, ότι υπάρχει και το BNP.

 
At 29/9/10 11:36 π.μ., Blogger Vicky said...

5 λεπτά μετά το comment, παίρνω στο twitter αυτό-

Jon Cruddas thinks English Defence League greater threat than BNP. Could turn into English Tea Party - http://bit.ly/bCBMWJ

 
At 29/9/10 11:56 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Η ανταποκρίτρια της Μοντ λέει πως ακόμα μεγαλύτερη επιρροή από το British Tea Party του Ντάνιελ Χάναν (που βρίσκεται σε εμβρυακό επίπεδο) έχει η Taxpayers' Alliance, του Μάθιου Ελιοτ. Ο τελευταίος ισχυρίζεται μάλιστα ότι η οργάνωσή του έχει 60.000 μέλη, μόλις 5.000 μέλη λιγότερα από τους Liberals...

 
At 29/9/10 3:14 μ.μ., Blogger the elf at bay said...

Δεν είμαι αισιόδοξος για τον Εντ. Μακάρι να διαψευστώ, ωστόσο. Η πολιτική διαφθείρει η ρημάδα και μάλιστα γλυκά-γλυκά.

 
At 29/9/10 4:22 μ.μ., Blogger WCF said...

Εμένα μου θυμίζει εμφανισιακά ήρωα των αδελφών Κοέν.

Εννοείται βέβαια ότι είμαστε μαζί του, ότι του ευχόμαστε να έχει γερό στομάχι, να μην απογοητεύσει,....... αν περνά από το χέρι του....., και να αντέξει στις επιθέσεις που του ετοιμάζουν τα διάφορα parties, και με τις δυό έννοιες της λέξης στα αγγλικά.....


το κοινοποιώ στο προφίλ μου στο Φέησμπουκ.

 
At 29/9/10 6:34 μ.μ., Blogger Vicky said...

( Ένα χθεσινό άρθρο που όμως διάβασα σήμερα σχετικά με tea party -

http://www.nytimes.com/2010/09/29/opinion/29friedman.html?_r=1&src=twt&twt=NYTimesFriedman

Κινείται *λίγο* εκτός της ανάρτησής σας γι αυτό και το βάζω σε παρένθεση! )

 
At 12/8/16 4:48 π.μ., Blogger Unknown said...

zhengjx20160812
ugg outlet
coach outlet clearance
kate spade handbags
cheap beats headphones
hollister clothing
true religion jeans
toms shoes outlet
ugg outlet
ralph lauren polo
replica rolex watches
longchamp outlet
ugg outlet online
michael kors outlet
coach outlet store online clearances
ugg slippers
coach outlet store
ralph lauren polo shirts
louis vuitton bags
ugg boots paris
oakley outlet
canada goose sale
louis vuitton bags
toms wedges
polo ralph lauren
christian louboutin shoes
rolex watches outlet
michael kors handbags
louboutin sale clearance
tods outlet store
cheap rolex watches
ugg on sale
celine bags
jordan retro 13
mlb jerseys
adidas superstar shoes
adidas superstar
coach outlet online
moncler uk
moncler doudoune
louis vuitton bags

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home