Σάββατο, Σεπτεμβρίου 18, 2010

Ο µεγαλύτερος δολοφόνος





Ποιος είναι ο µεγαλύτερος σφαγέας του εικοστού αιώνα: ο Χίτλερ ή ο Στάλιν; Το ερώτηµα αυτό συζητήθηκε αρκετά τα τελευταία χρόνια και προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις.Ενας ιστορικός δίνει τώρα τη δική του απάντηση: κανείς από τους δύο! Ο µεγαλύτερος κατά συρροήν δολοφόνος όχι µόνο του 20ού αιώνα, αλλά όλων των εποχών, είναι ο Μάο.

Ο Φρανκ Ντικέτερ είναι ένας ολλανδός ιστορικός που ζει και διδάσκει στο Χονγκ Κονγκ. Για τις ανάγκες του τελευταίου του βιβλίου, που έχει τίτλο «Ο Μεγάλος Λιµός του Μάο: Η ιστορία της µεγαλύτερης καταστροφής της Κίνας, 1958-’62», ζήτησε και απέκτησε πρόσβαση στα κινεζικά αρχεία που αποχαρακτηρίστηκαν µόλις πριν από τέσσερα χρόνια. Και ο αριθµός στον οποίο κατέληξε η έρευνά του είναι εντυπωσιακός: τουλάχιστον 45 εκατοµµύρια άνθρωποι πέθαναν τα τέσσερα αυτά χρόνια στην Κίνα από την πείνα, τα βασανιστήρια ή τα καταναγκαστικά έργα. Για λόγους σύγκρισης, ο απολογισµός του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου είναι 55 εκατοµµύρια νεκροί.

«Είναι σαν να πολλαπλασιάζεις τη γενοκτονία που οργάνωσε ο Πολ Ποτ επί είκοσι», είπε προχθές ο Ντικέτερ στο λογοτεχνικό φεστιβάλ της «Ιντιπέντεντ». Παρ' όλο που αυτό το κοµµάτι της ιστορίας λείπει από την επίσηµη µνήµη της Λαϊκής Δηµοκρατίας της Κίνας, οι περιγραφές που περιλαµβάνονται στις εκθέσεις του Γραφείου Δηµόσιας Ασφάλειας - τις οποίες µελέτησε ο συγγραφέας - είναι άφθονες. Από εκεί προκύπτει ότι τα µέλη των αγροτικών κοινοτήτων αντιµετωπίζονταν από το κράτος ως απλοί αριθµοί. Οποιος τολµούσε να παρακούσει τις βασικές αρχές του Μεγάλου Αλµατος προς τα Εµπρός τιµωρούνταν παραδειγµατικά. Το σύστηµα της Δικαιοσύνης καταργήθηκε. Οι κοµµατικοί αξιωµατούχοι ανταγωνίζονταν ποιος θα εκτελέσει περισσότερους. Γονείς υποχρεώνονταν να θάψουν τα παιδιά τους ζωντανά, άλλους τους έλουζαν µε κόπρανα ή ούρα ή τους έκαιγαν ζωντανούς. Σε µια περιοχή 250.000 κατοίκων, απαγορεύτ ηκε στο 80% η πρόσβαση στην επίσηµη καντίνα επειδή ήταν ηλικιωµένοι ή άρρωστοι, µε αποτέλεσµα να πεθάνουν από την πείνα.

Καθώς η Κίνα βυθιζόταν στην καταστροφή, ο δεύτερος στην ιεραρχία του καθεστώτος Λιου Σαοτσί έπεισε τον Μάο να κάνει πίσω. Τέσσερα χρόνια αργότερα ξεκινούσε η Πολιτιστική Επανάσταση, ένα από τα γνωστότερα θύµατα της οποίας ήταν ο ίδιος ο Λιου. Ο Μεγάλος Τιµονιέρης ήξερε να εκδικείται.

4 Comments:

At 20/9/10 10:15 π.μ., Blogger Υπατία said...

Νομίζω ότι εδώ ταιριάζει το παραδοσιακό ερώτημα: "Αν πέσει δέντρο στο δάσος και δεν το ακούσει κανείς, κάνει θόρυβο;"

 
At 20/9/10 5:32 μ.μ., Blogger the elf at bay said...

Ολοκληρωτικά καθεστώτα τα οποία δείπραξαν εγκλήματα του χειρίστου είδους. Για να μην μηλίσουμε για την Κομμουνιστική Διεθνή και τα κιτάπια της. Απάνθρωπες πρακτικές.

 
At 20/9/10 6:08 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Και να σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν ακόμη κάτι "Μαοϊκοί" στην Ελλάδα...

 
At 8/12/15 7:44 π.μ., Blogger John said...

oakley sunglasses
coach outlet
ugg outlet
michael kors outlet
michael kors outlet online
ugg australia
christian louboutin outlet
celine bags
uggs on sale
louis vuitton outlet
nike free run
fitflops
ray-ban sunglasses
montblanc
louis vuitton bags
louboutin pas cher
louis vuitton
uggs outlet
instyler curling iron
burberry outlet
ugg boots
cheap oakley sunglasses
louis vuitton
michael kors outlet online
oakley sunglasses
north face jacket
nike air huarache
ralph lauren polo
michael kors outlet
prada outlet
toms shoes
coach outlet
tods outlet
20151208yuanyuan

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home