Σάββατο, Σεπτεμβρίου 25, 2010

Ανάµειξη πολιτισµών





Ο Σαρκοζί άστραψε και βρόντηξε. Ο Μπερλουσκόνι σιγοντάρισε. Η Βίβιαν Ρέντινγκ ζήτησε συγγνώµη (και παρά ταύτα εξακολουθεί να θεωρείται persona non grata στη Γαλλία). Η συζήτηση αναβλήθηκε. Αλλά το πρόβληµα των Ροµά παραµένει.

Είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβληµα, άρα πρέπει να συζητηθεί σ' ένα «στρογγυλό τραπέζι» όπου θα µετέχουν εκπρόσωποι και των τριών πλευρών: των κοινοτήτων των Ροµά, των εθνικών κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μια τέτοια συζήτηση, γράφει ο γάλλος ιστορικός Ζακ Λε Γκοφ στη Ρεπούµπλικα, πρέπει να καταλήξει κατ' αρχήν στον προσδιορισµό των τόπων όπου θα εγκατασταθούν αυτές οι κοινότητες. Αυτούς τους τόπους πρέπει να τους σεβαστούν τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι Ροµά. Υστερα πρέπει να αντιµετωπιστεί µε ειλικρίνεια και σοβαρότητα το ζήτηµα της εκπαίδευσης και της περίθαλψης αυτών των ανθρώπων. Πολλοί Ροµά αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Θα πρέπει λοιπόν να τους δοθεί η δυνατότητα να οργανώσουν εκείνοι την εκπαίδευσή τους, υπό τον όρο να υπάρχει µια εποπτεία από αξιωµατούχους των χωρών στις οποίες διαµένουν. Το ίδιο ισχύει και για το θέµα της υγείας.

Αυτό που χαρακτηρίζει τη χιλιετή εµπειρία της Ευρώπης - γράφει ο 86χρονος ιστορικός - είναι η ανάµειξη των πολιτισµών και η βαθµιαία ενοποίησή τους. Η Ευρώπη γεννήθηκε από τη συγχώνευση των λεγοµένων ρωµαϊκών (ή γαλλορωµαϊκών ή ισπανορωµαϊκών)πληθυσµών µε τους επονοµαζόµενους «βάρβαρους», µια λέξη που είναι σήµερα απαγορευµένη µεταξύ των ιστορικών. Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια ο αριθµός των µεταναστών στην Ευρώπη έχει αυξηθεί. Δεν πρέπει να ξεχνάµε όµως ότι την περίοδο της ύστερης αρχαιότητας ή του Μεσαίωνα ο σχετικός αριθµός των «βαρβάρων» ήταν ακόµη µεγαλύτερος. Τότε, κινητήρας της ενσωµάτωσης ήταν ο εκχριστιανισµός. Σήµερα, τη θέση της θρησκείας πρέπει να την πάρει ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόγραµµα. Ενα πρόγραµµα επιστηµονικό, εκπαιδευτικό, αλλά πρωτίστως πολιτικό. Να µια ευκαιρία για την Αριστερά, που δεν µπορεί να συνέλθει από τα απανωτά χαστούκια.

Κάποιος θα πρέπει, εν πάση περιπτώσει, να υπενθυµίσει στον τσιγγανοφάγο πρόεδρο Σαρκοζί ότι κατά το ήµισυ είναι Ούγγρος...

1 Comments:

At 27/9/10 2:03 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Το πιο νόστιμο (τελευταίο μέρος του ποστ, κλικ στη φωτο-δε δαγκώνουμε ;-)) )

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home