Τετάρτη, Ιανουαρίου 27, 2010

Ο Κάρλες κι η παρέα του




Η καινούργια εκδοχή του Βig Βrother στην ισπανική τηλεόραση έχει μια μεγάλη διαφορά από τις προηγούμενες: τους πρωταγωνιστές τους στέλνουν εκεί ο μπαμπάς κι η μαμά- μπας και βάλουν μυαλό.

O τίτλος της είναι «Γενιά ούτε-ούτε». Και αναφέρεται στην ομώνυμη κατηγορία Ισπανών που είναι κάτω των 30 ετών, έχουν παρατήσει τις σπουδές τους, δεν δουλεύουν ούτε ψάχνουν για δουλειά. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο αριθμός τους είναι 562.100 (μα πώς τους υπολόγισαν με τόση ακρίβεια;) και αντιστοιχούν στο 15% της ηλικιακής αυτής κατηγορίας. Επιπλέον, ένας στους δύο νέους της ίδιας κατηγορίας δηλώνει ότι δεν έχει κανένα σχέδιο για το μέλλον που να τον ενδιαφέρει.

Ο 20χρονος Κάρλες Μπενάσκες, που κατάγεται από μια πόλη κοντά στη Βαρκελώνη, είναι ένας αντιπροσωπευτικός εκπρόσωπος αυτής της γενιάς. Σύμφωνα με την περιγραφή του ανταποκριτή της Μοντ, δεν είναι κακό παιδί, αλλά εξοργίζει την οικογένειά του. Ο λόγος είναι απλός: όλη μέρα είναι κλεισμένος στο δωμάτιό του και δεν κάνει τίποτα. Κάθε τόσο εξαφανίζεται για μερικές μέρες. Η μητέρα του βρίσκεται ανάμεσα στην οργή και την κατάθλιψη. Η αδελφή του δεν καταλαβαίνει «τι περιμένει αυτό το παιδί από τη ζωή». Κάθε συζήτηση καταλήγει σε φωνές, βρισιές και πόρτες που βροντάνε.

Ο Κάρλες είναι ένας από τους οκτώ πρωταγωνιστές του νέου ριάλιτι που άρχισε να προβάλλεται την περασμένη εβδομάδα από το ιδιωτικό κανάλι La Sexta. Η παρέα θα μείνει κλεισμένη για έξι εβδομάδες σε ένα διαμέρισμα και δύο ψυχολόγοι θα τους βοηθήσουν να αλλάξουν στάση ζωής. Το έργο των τελευταίων θα είναι μάλλον δύσκολο αν λάβουμε υπόψη τα πράγματα που οι οκτώ νεαροί συμφώνησαν την πρώτη μέρα ότι αρέσουν σε όλους: το πόκερ, οι ντισκοτέκ, τα τσιγαριλίκια και, πάνω απ΄ όλα, το να μην κάνουν τίποτα. Η απομόνωση θα είναι πάντως σχετική, αφού οι γονείς θα μπορούν να τηλεφωνούν στα χαϊδεμένα τους κι εκείνα θα έχουν δικαίωμα να βγαίνουν από το διαμέρισμα - υπό τον όρο όμως να πάνε να δουλέψουν.

Όπως εξηγεί ένας από τους δύο ψυχολόγους, ο Αλμπέρτο Μπουάλε, στο διάστημα των έξι εβδομάδων θα ισχύουν στο διαμέρισμα αυστηροί κανόνες. Όποιος δεν δουλεύει δεν θα τρώει. Όποιος δεν πλένει τα ρούχα του θα τα φοράει λερωμένα. Μετά το τέλος του πειράματος, ο Κάρλες και οι φίλοι του θα είναι έτοιμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στις οικογένειές τους και στην κοινωνία. Αυτό λένε τουλάχιστον οι δημιουργοί της εκπομπής, που ελπίζουν να πάει καλύτερα από την προηγούμενη. Εκεί, τρεις ταλαίπωροι νεαροί προσπαθούσαν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που έθεταν οι γονείς τους. Η θεαματικότητα έπεσε πολύ γρήγορα. Να μας συγχωρούν οι φίλοι Ισπανοί, αλλά το ίδιο θα συμβεί μάλλον και τώρα. Η απελπισία της νεολαίας είναι πραγματική, δεν αντιμετωπίζεται με πατροναρίσματα ούτε με τηλεοπτικά σόου.

2 Comments:

At 28/1/10 4:11 μ.μ., Blogger Contradictions said...

Δε θα μπω στη διαδικασία να κρίνω το αυτόνοητο... Το περιεχόμενο και την ποιότητα ενός ριάλιτι δηλαδή, όποιο θέμα κι αν διαπραγματεύεται...
Θα σταθώ μόνο στο σχόλιό σας για την απόγνωση της νεολαίας. Στ' αλήθεια πιστεύετε πως πίσω από αυτήν την συμπεροφορά των νέων, υπάρχει απόγνωση; απόγνωση που εν τέλει δε χρειάζεται να προσπαθήσουν για τίποτα; απόγνωση επειδή είναι αδιάφοροι; Η απόγνωση της ευμάρειας;

 
At 28/1/10 10:39 μ.μ., Blogger the elf at bay said...

Ευμάρεια ή ανέχεια δεν έχει σημασία. Το θέμα είναι ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι βάζουν την μάσκα της παθητικότητας, ο καθένας για δικούς του λόγους.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home