Ισλάμ, μία ευρωπαϊκή θρησκεία
Οι καταδίκες δεν αρκούν. Ούτε οι διακηρύξεις του τύπου «Είμαστε όλοι μιναρέδες!» Η απάντηση στις προκλήσεις πρέπει να είναι μαχητική, πρωτότυπη και αποτελεσματική.
«Στο όνομα του Παντοδύναμου Θεού. Ο λαός και τα καντόνια της Ελβετίας, με επίγνωση της ευθύνης τους απέναντι στη Δημιουργία...»: έτσι αρχίζει το ελβετικό Σύνταγμα, που υπερψηφίστηκε πριν από δέκα χρόνια μόνο από το 60% των ψηφοφόρων. Ένας τεράστιος σταυρός κυριαρχεί στην ελβετική σημαία. Προς τι λοιπόν η έκπληξη για το γεγονός ότι οι Ελβετοί ψηφοφόροι αποφάσισαν να μην υπάρχουν μιναρέδες δίπλα στα καμπαναριά, τα οποία έτσι κι αλλιώς κυριαρχούν στις πόλεις και τα χωριά; Και ποιος αμφιβάλλει ότι αν γινόντουσαν ανάλογα δημοψηφίσματα και σε άλλες χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας), το «όχι» στους μιναρέδες θα είχε παντού ισχυρή παρουσία;
Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει δίκιο: τέτοια ζητήματα δεν τίθενται στην κρίση του λαού. Η ελευθερία της λατρείας είναι θεμελιώδες δικαίωμα, δεν είναι κάτι που εγκρίνεται ή απορρίπτεται σε δημοψηφίσματα. Οι ελβετικές αρχές έπεσαν στην παγίδα που έστησαν το ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα και η δεξιά Δημοκρατική Ένωση του Κέντρου. Τα κόμματα αυτά ήθελαν στην αρχή να αρχίσουν μια εκστρατεία εναντίον των παραδοσιακών ισλαμικών μεθόδων σφαγής των ζώων, φοβήθηκαν όμως ότι με τον τρόπο αυτό θα προσέβαλλαν την ευαισθησία των 18.000 Εβραίων της χώρας. Έστρεψαν έτσι τα πυρά τους εναντίον ενός πιο βολικού και πιο ορατού συμβόλου του Ισλάμ: των μιναρέδων. Εκμεταλλεύτηκαν τον φόβο και τη σύγχυση των πολιτών, που βλέπουν γύρω τους καινούργιους ανθρώπους, καινούργια χρώματα του δέρματος, καινούργια σύμβολα, και αναρωτιούνται: «Ποιες είναι οι ρίζες μας;», «Ποιοι είμαστε;», «Ποιο θα είναι το μέλλον μας;», «Μήπως πραγματικά η κοινωνία μας κινδυνεύει να εξισλαμιστεί;».
Η ευθύνη για το θλιβερό αποτέλεσμα του ελβετικού δημοψηφίσματος δεν ανήκει όμως μόνο στους λαϊκιστές, γράφει στην Γκάρντιαν ο Ελβετός καθηγητής Ταρίκ Ραμαντάν, που διδάσκει Σύγχρονες Ισλαμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ανήκει σε όλα τα πολιτικά κόμματα της Ευρώπης, που απέτυχαν να πείσουν τους πολίτες ότι το Ισλάμ αποτελεί πλέον μια ευρωπαϊκή θρησκεία και ότι η ανεργία, η φτώχεια και η βία αποτελούν οικουμενικά προβλήματα. Ανήκει και στους ίδιους τους Μουσουλμάνους, που προσπαθούν να φαίνονται όλο και λιγότερο αντί να συγκροτούν συμμαχίες με τα προοδευτικά κόμματα και τις οργανώσεις. Και τώρα τι γίνεται; Η εικονοκλαστική ελβετική ιστοσελίδα largeur. com έχει μια ιδέα: τα τέσσερα καντόνια που απέρριψαν την απαγόρευση των μιναρέδων να χορηγήσουν στα ισλαμικά κέντρα καθεστώς δημόσιου χαρακτήρα, όπως ακριβώς έχουν κάνει με τους εβραϊκούς χώρους λατρείας. Μια τέτοια κίνηση, συμβολική χωρίς αμφιβολία, θα αποτελούσε απάντηση στην προσπάθεια επιβολής ενός χριστιανικού φονταμενταλισμού. Και θα έδειχνε στους Μουσουλμάνους ότι δεν είναι απόβλητοι, δεν είναι μόνοι, δεν συνιστούν απειλή, αλλά μια ευκαιρία.
13 Comments:
Ευτυχώς που παραμένει το Ελβετοαυστριακό πριγκηπάτο της χριστιανοσύνης.
Η κατάσταση των υπολοίπων
Όλα καλά, αλλά αδυνατώ να καταλάβω τι σόι ευκαιρία αποτελούν οι μουσουλμάνοι για την Ευρώπη.
Προσέχω με πόση αθλιότητα και δήθεν "ελευθερία" προσεγγίζετε το ζήτημα. Μία πιο προσεκτική έρευνα ίσως σας έκανε να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας ή τουλάχιστον να σκεφτείτε. Μιλάτε για ένα κράτος που δεν θέλει ξένα θρησκευτικά και πολτισμικά στοιχεία. Γιατί λοιπόν δεν εκφράζεται τον ίδιο αποτροπιασμό όταν συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο; Έχετε υπόψη σας πόσοι χριστιανοί σφάζονται, αποκεφαλίζονται, διώκονται, κατάσχονται οι περιουσίες τους σε ισλαμικές χώρες στην Ασία και την Αφρική; Δεν σας είδα να κόπτεστε όταν καίγονται χριστιανικές εκκλησίες. Ή μήπως το δικαίωμα της ελεύθεριας λατρείας του όποιου Θεού, χωρίς φονταμενταλισμούς, αφορά μόνο το Ισλάμ, τους Βουδιστές κλπ ομάδες και όχι τους χριστιανούς. Ή οι χριστιανοί δεν δικαιούνται να ομιλούν;
Και στην προκειμένη περίπτωση κανείς δεν απαγόρευσε σε κανέναν να λατρεύει και να υπηρετεί το Θεό του. Μία απλή λοιπόν έρευνα θα σας οδηγούσε σε πιο ασφαλή και καίρια συμπεράσματα από τον απλό συμψιφησμό των πάντων.
Ρίξτε μια ματιά:
http://barnabasfund.org/
http://www.releaseinternational.org
http://www.persecution.com/public/homepage.aspx?clickfrom=bWFpbl9tZW51
http://www.forum18.org/
http://www.compassdirect.org/
Σας ευχαριστώ για το βήμα.
Ίσως το ύφος μου δεν σας άρεσε. Απλά κουράστηκα με τη μονομέρεια.
@ sbd: άπαιχτος ο χάρτης.
@ Αταίριαστο: Ευκαιρία συνάντησης πολιτισμών, φυσικά. Το αντίθετο από το δόγμα Χάντινγκτον, δηλαδή. Συνύπαρξη διαφορετικοτήτων. Ανταλλαγή προσεγγίσεων για τη ζωή. Να σας το πω αλλοιώς: όταν έκανα μεταπτυχιακά στην Αγγλία, προ αμνημονεύτων χρόνων φυσικά, ο καλύτερος φίλος μου ήταν ένας Λιβανέζος μουσουλμάνος.
@Impgs (ωραίο όνομα!): περισσότερο κι από το ύφος σας με ενόχλησε η ορθογραφία σας, αλλά αυτό είναι άσχετο. Θα σας απαντήσω όπως και στον Αταίριαστο. Θα σας διαβεβαιώσω ότι σκέφτομαι. Και πρέπει να ομολογήσω ότι μου θυμίζετε λίγο τον Μπους: εμείς κι αυτοί, οι καλοί και οι κακοί. Είδατε πού μας οδήγησε αυτή η μανιχαϊστική θεώρηση του κόσμου. Κανείς δεν αρνείται ότι οι Χριστιανοί υφίστανται διώξεις. Κανείς - και ασφαλώς όχι εγώ - δεν υπερασπίζεται τα δικτατορικά καθεστώτα του αραβικού κόσμου ή οποιοδήποτε δικτατορικό καθεστώς. Αυτό δεν δικαιολογεί όμως, ούτε νομιμοποιεί, μια ρατσιστική, σκοταδιστική - και ενδεχομένως αντισυνταγματική - απόφαση των ελβετών ψηφοφόρων.
Έχω την εντύπωση ότι εδώ στην Ευρώπη, τελικά, βλέπουμε τα πράγματα μονόπατα, πλέον. Γιατί άραγε φοβόμαστε τόσο πολύ το Ισλάμ? Μήπως τους θίξουμε άραγε? Μήπως τους προσβάλουμε? Όταν εκείνοι απορρίπτουν οτιδήποτε δυτικό, δυτικότροπο χωρίς σκέψη, και απειλούν με δολοφονίες για μερικά σκίτσα, εμείς γιατί πρέπει να κάνουμε δηλαδή τόσες υποχωρήσεις; Μήπως κάποιοι προσπαθούν με πολλούς τρόπος να εξισλαμήσουν την Ευρώπη; Ωραία η δημοκρατία, αλλά δεν μπορεί να είναι μονόπαη και ...μονοσάνδαλη, δεν νομίζετε?
Έξοχο κείμενο, αγαπητέ Μιχάλη. Βεβαίως υπάρχει ένα θέμα με τους μιναρέδες - η ηχητική νόχληση που προκαλεί ο μουζείνης. Αλλά για να απαγορευτεί αυτό, θα πρέπει να απαγορευτούν και οι καμπάνες και τα μεγάφωνα στις χριστιανικές εκκλησίες - ποιός πειτέλους θα το τολμήσει;
Είναι γνωστό οτι η Ελβετία είναι η χώρα της... πίστης :-)
Εννοώ γνωστό τοις πάσοις, των Σαούδ συμπεριλαμβανομένων - που δεν είδα, τουλάχιστον μέχρι μέχρι τώρα, να εκφράσουν έστω την απειλή να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους σε κανένα μιναρέ χιλίων πατωμάτων στο... Ντουμπάι :-)
Σωστό, Μαυροπρόβατε. Και ποιος πολιτικός έκανε την πρόταση να αποσύρουν οι πλούσιοι μουσουλμάνοι τις καταθέσεις τους από την Ελβετία; Δεν θα πω το όνομα, δεν θέλω να σε εκνευρίσω πρωί πρωί.
Αγαπητέ Deltos, απάντησα.
Φίλε Προκόπη έχεις απόλυτο δίκιο. Πάντως στην Ελβετία - φαντάζομαι και σε άλλες δυτικές χώρες - απαγορεύεται στους μουεζίνηδες να κάνουν ηχητική ρύπανση. Δεν συμβαίνει φυσικά το ίδιο και με τις καμπάνες και τα μεγάφωνα των εκκλησιών.
Καλημέρα,
μα ναι, το είδα το όνομα, αυτός τζάμπα κάνει το κομμάτι του, οι πετρελαιάδες όμως; Να δούμε...
(Παρεμπιπτόντως: στην Ελλάδα που είναι όλα ελεύθερα, τι έγινε μ'εκείνο το - ένα! - ρημαδοτζαμί που έχουν ζητήσει οι μουσουλμάνοι;;)
Αλήθεια, αν κάνουν π.χ. οι Τούρκοι δημοψήφισμα για τη λειτουργία / το γκρέμισμα / το άνοιγμα / κλπ. της Αγ. Σοφίας, τι αποτέλεσμα θα έβγαινε;
Κατόπιν αυτού, μας λύνονται όλες οι απορίες, n'est-ce pas?
Να μας πει ο κ. Μητσός, πόσες χριστιανικές εκκλησίες βλέπει να κτίζονται στην αντιπέρα όχθη.
Ακόμα να πει γιατι θα πρέπει η ελευθερία της πίστης να συμβαδίζει και με χτίσιμο του χώρου λατρείας της, εκει ό,που οι πιστοί του ενός και του άλλου δόγματος τυχει και βρεθούν;;;;
Γιατι με την ίδια λογική, θα πρέπει να κτίσουμε και βουδιστικούς ναούς και βουνδιστικούς και βουντού και ταοϊστικούς και παγανιστικούς και σατανιστικούς και μονοφυσιτισμούς και ανζε-τικούς και …………!
Γιατι, αν κάποιος έχει μια λογική, θα πρέπει να την τραβάει μέχρι τέλος και όχι μέχρι εκει που τον βολεύει. Ας αφήσει τα άλλα ψόφια περί βίας και φτώχειας, γιατι η βία και η φτώχεια επιβάλεται απο τους ίδιους κύκλους που θέλουν να ακυρώσουν την Ενωμένη Ευρώπη, με την επιβολή με το ζόρι του σκοταδιστικού ισλάμ και την αμέσως επόμενη κίνηση την είσοδο των 100 εκατομμυριών φανατικών ισλαμιστών της Τουρκίας στην Ε.Ε.!
Αυτη η λογική της δήθεν ελευθερίας του θρησκεύματος, ανήκει στους ίδιους κύκλους που πολεμάνε στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, εναντίον της βίας των "πιστών" τύπου Μπιν Λάντεν.
Και αυτη η λογική προπαγανδίζεται απο δηλωμένους άθεους, που σε τελευταία ανάλυση, αν θα έπρεπε να προπαγανδίζουν κάτι, θα ήταν λιγότεροι ναοί.
Είναι θλιβερή η κατάντια της ελληνικής διανόησης. Καλύτερα να σιωπούν παρά να συνεχίζουν να μιλάνε για την ανοχή της Δύσης έναντι της εγκληματικής και άτεγκτης αδιαλαξία της Ανατολής.
Η προσέγγυση θα πρέπει να γίνει με όρους ιστοτιμίας και ισονομίας και όχι υπο καθετώς απειλών!
Πέρα όμως απ΄όλα αυτα η Ε.Ε. είναι μια καθαρά χριστιανική Ενωση. Με αυτη την φιλοσοφία την ίδρυσαν τα πρώτα μέλη της. Εξ άλλου τα 12 αστέρια έχουν καθαρο χριστιανικό συμβολισμό και δεν έχουν να κάνουν με τον αριθμό των μελών, όπως λανθασμένα υποστηρίζουν κάποιοι.
Ακόμα πιο εξοργιστική είναι η θέση, όπου όταν ο λαός δεν αποδέχεται μια άποψη, τότε απλώς ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΩΤΑΤΑΙ!!!! Μήπως είπε κανείς κάτι για νεοφασισμό;;
Αν ποτέ αναρωτηθείτε τι είδους μόρφωμα είναι αυτό, ρωτείστε τον κ. Μητσό και όλους τους προπαγανδιστές της απουσίας των λαών απο τις αποφάσεις των Βρυξελλων!
επίσης εκείνο που αποκρύβεται στο αρθρο είναι ότι η Ελβετία ψήφισε κατα των μιναρέδων και της διαλάλησης της λειτουργίας!!!!
ΚΑΙ ΟΧΧΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΩΝ!!
ΜΟΝΟ!!!
]
δυστυχώς!!!!!
Συνεχίστε αγαπητέ τις ανοιχτές απόψεις σας. Να είστε καλά για την οπτική που έχετε στα πράγματα! Οντως μας πλουτίζει η γνωριμία με άλλες παραδόσεις και οπτικές. Προσωπικά δεν θα με ενοχλούσε ούτε η ηχορύπανση από τις καμπάνες (μερικές ηχούν όμορφα) και τον μουεζίνη, αρκεί να μην υπάρχουν μεγάφωνα, αλλά να είναι η φυσική φωνή (και οι μουεζίνιδες θα ήταν μία ανατολίτικη νότα).
Δημοσίευση σχολίου
<< Home