Σάββατο, Αυγούστου 29, 2009

Η τέχνη και ο θάνατος





Ας αρχίσουμε από τους (εν ζωή) σκηνοθέτες. Οι πιο σοβαροί είναι ο Αλμοδόβαρ, ο Γούντυ Άλλεν, ο Γκρίναγουεϊ, ο Μιχαλκόφ, ο Αγγελόπουλος και ο Πολ Τόμας Άντερσον, κυρίως για τις Ξέφρενες Νύχτες. Όσο για τον Κουέντιν Ταραντίνο, ασφαλώς έχει ταλέντο, αλλά είναι ένας idiot savant (σοφός ηλίθιος) που δεν έχει ιδέα ούτε από ιστορία ούτε από τέχνη και κάνει πλάκα με το Ολοκαύτωμα σαν να μην υπήρξε ποτέ. Είναι πολύ επικίνδυνο να προσδώσει κανείς σε ένα τέτοιο πρόσωπο μεγάλη πολιτιστική σημασία.

Πάμε στους συγγραφείς. Ο μεγαλύτερος της μεταπολεμικής περιόδου, σημαντικότερος κι από τον Μπέλοου, είναι χωρίς αμφιβολία ο Φίλιπ Ροθ. Μόνο που γερνάει. Κι όσο γερνάει, ταυτίζεται όλο και περισσότερο με τον Ε.Ι. Λόνοφ (όπως τον περιγράφει στο Φεύγει το φάντασμα, Εκδ. Πόλις) κι όλο και λιγότερο με το άλτερ έγκο του, τον Νέιθαν Ζούκερμαν. Γίνεται πολύ συναισθηματικός και θυμίζει εκείνους τους γέρους που νοσταλγούν την παλιά εποχή, όταν όλα ήταν πολύ καλύτερα. Αλλά παραμένει σπουδαίος. Καλοί συγγραφείς είναι επίσης ο Κόρμακ ΜακΚάρθι, ο Μάικλ Τσάμπον, ο Τζόναθαν Λέθεμ και ο Τζόναθαν Φράνζεν, κυρίως για τις Διορθώσεις. Ενδιαφέρον γράψιμο έχουν τηλεοπτικές σειρές όπως οι Sopranos, το Six feet under, οι Μadmen. Οι συγγραφείς από το Μπρούκλιν, πάλι, δεν αντέχονται, όλο τη δυστυχία τους ανακυκλώνουν.

Οι απόψεις αυτές ανήκουν σ΄ έναν από τους σημαντικότερους κριτικούς λογοτεχνίας, κινηματογράφου και όπερας της Αμερικής: τον Ντάνιελ Μέντελσον, τακτικό αρθρογράφο στο Νew Υork Review of Βooks, συγγραφέα πολλών βιβλίων (με γνωστότερο τους Χαμένους) και μεταφραστή δύο συλλογών ποιημάτων του Καβάφη (μιας ανθολογίας και των 30 «ατελών» ποιημάτων του Αλεξανδρινού σε πρώτη αγγλική μετάφραση), μιας δουλειάς που φέτος συζητήθηκε πολύ. Όπως λέει σε συνέντευξή του στη Ρεπούμπλικα, μπορεί να έχει ο ίδιος κλασική παιδεία, αλλά δεν πιστεύει πως υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην ευγενή και τη λαϊκή τέχνη. Η «Ιλιάδα» και η «Οδύσσεια» ανήκουν στη λαϊκή τέχνη, και το ίδιο μπορεί να πει κανείς για τον Σαίξπηρ, για την όπερα ή για τον κινηματογράφο.

Σύμφωνα με τον Μέντελσον, αυτό που δίνει νόημα στη ζωή είναι η τέχνη- και, μ΄έναν διαφορετικό τρόπο, ο θάνατος. «Ο θάνατος είναι το όριο που δίνει νόημα στη ζωή. Οι θεοί της αρχαίας Ελλάδας θεωρούνται αθάνατοι, όχι ηθικά ανώτεροι. Και αυτό είναι που τους καθιστά εν τέλει γελοίους και μη πιστευτούς. Η τέχνη ερμηνεύει τον κόσμο, θέλοντας να πείσει ότι έχει νόημα. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η ρίζα του ρήματος “απόλλυμι”, που σημαίνει “καταστρέφω” αλλά και “χάνω”, είναι η ίδια με τη ρίζα του Απόλλωνα, θεού της τέχνης...»

5 Comments:

At 1/9/09 4:22 π.μ., Blogger hair loss said...

Μα τι γελοιότητες είναι αυτές.. λυπάμαι κύριε Ντάνιελ Μέντελσον αν βιάζεστε να τα αναλύσετε όλα εν ζωή εφόσον νιώθετε ότι τίποτα άλλο δεν υπάρχει μετά...( αυτό το μαλλί χάθηκε για πάντα) Η αθανασία των Θέων μας είναι ένα θέμα για το οποίο εμφανώς δεν γνωρίζετε πολλά και φυσικά δεν σχετίζεται με τη «γελοιότητα» όπως λέτε, άλλωστε πώς θεωρείτε κάτι μη πιστευτό όταν από την άλλη το ορίζετε ως "αθάνατο", άρα και γελοίο? Οι δικοί σας... ΘΕΟΣ αλήθεια έχει πεθάνει? (Tς Tς ..Μονοθεϊστές..)Τι κάνει ο κόσμος για τη δόξα ε? Μου κάνει εντύπωση επίσης ότι εκθειάζετε όλο το εβραϊκό λόμπι συγγραφέων , σκηνοθετών και σειρών και μιλάτε με αισχρό τρόπο για καλλιτέχνες που μάλλον ΕΙΝΑΙ διαβασμένοι για τα ιστορικά θέματα.. σαφώς το δικό σας έργο ΔΕΝ είναι «λαϊκή» (εβραϊκή) τέχνη φαντάζομαι(σύμφωνα με σας πάντα και με βιβλιογραφία τον εαυτό σας ).. μα πότε θα σταματήσει αυτή η αστεία αντιπαλότητα εβραίων - ελλήνων, σώνει και καλά να γεμίσουμε Γάζες.. ? Και για να καταλήξω, μήπως πρέπει να αποφασίσετε τι είναι η τέχνη? Αυτό που δίνει νόημα στη ζωή η αυτό που την καταστρέφει? Μα τι ασυναρτησίες , αυτά γράφετε και σας έπεσαν τα μαλλιά.. ΕΜΕΙΣ τι φταίμε για αυτό το noise?
Μαίρη Β.

 
At 1/9/09 11:49 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Κυρία μου, αν τα θεωρείτε αυτά noise, να μην τα διαβάζετε. Αλλά τα αντισημιτικά σχόλια παρακαλώ να λείπουν.

 
At 1/9/09 2:55 μ.μ., Blogger hair loss said...

δεν καταλαβαινω γιατι το πηρατε προσωπικα...ρητορικα απευθυνθηκα στον κυριο Μεντελσον, φανταστηκα οτι η παροχη σχολιων εχει καποια δημοκρατικη εννοια, αρκετα εχει θιχτει η αρχαια ελλαδα δεν νομιζετε?

 
At 1/9/09 3:22 μ.μ., Blogger Unknown said...

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕΝΤΕΛΣΟΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΗ,ΠΙΚΡΟΧΟΛΗ ΚΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΑΓΝΟΙΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ , ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ , ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟ ΝΑ ΥΒΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΜΑΣ. Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΗΣΕ ΔΙΟΤΙ ΕΙΧΕ ΩΣ ΠΡΟΤΥΠΑ ΑΘΑΝΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΗΘΙΚΑ ΑΝΩΤΕΡΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΤΟΝΙΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΥΠΕΤΑΓΗΣΑΝ ΔΙΑ ΣΦΑΓΗΣ ΣΕ ΗΘΙΚΑ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥΣ. ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΧΑΡΑΧΤΗΡΙΖΕΙ ΕΧΕΙ ΜΠΕΡΔΕΨΕΙ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΑΠΟΛΛΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΛΛΥΩΝ (ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΑΠΟΛΛΥΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΑΒΒΑΔΟΝ =ΤΟΠΟΣ ΟΛΕΘΡΟΥ!!!!! ) ΟΜΩΣ Η ΕΛΛΑΣ ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΙΧΕ ΠΟΤΕ ΜΕ ΤΟ ΣΚΟΤΟΣΚΑΙ ΤΟΝ ΟΛΕΘΡΟ...ΑΛΛΟΙ ΕΧΟΥΝ..
ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΜΩΣ Κ.ΜΗΤΣΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΕΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΣΗ
ΘΕΡΜΗ ΚΑΙ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΘΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΕΝΕΙ Ο ΧΛΕΥΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΑΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΧΟΛΙΟ .. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΟΤΙ ΚΑΝΕΝΑ ΛΕΞΙΚΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΔΕΝ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΡΑ ΠΡΟΒΑΛΕΤΕ ΜΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΑΠΟΨΗ ... ΚΑΙ Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΛΑΤΩΝ ΟΠΟΥ ΣΤΟΝ ΚΡΑΤΥΛΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΚΔΟΧΕΣ (1)ΕΚ ΤΟΥ ΑΠΟΛΟΥΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΩΝ ΤΟΙΟΥΤΩΝ ΚΑΚΩΝ 2)..ΤΟ ΑΛΦΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΛΑΧΟΥ ΤΟ ΟΜΟΥ , ΚΑΙ ΕΝΤΑΥΘΑΤΗΝ ΟΜΟΥ ΠΟΛΗΣΙΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟΝ , ΟΥΣ ΔΗ "ΠΟΛΟΥΣ"ΚΑΛΟΥΣΙΝ, ΚΑΙ ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΕΝ ΤΗ ΩΔΗ ΑΡΜΟΝΙΑΝ , 3)ΔΙΑ ΤΟ ΑΕΙ ΒΟΛΩΝ ΕΓΚΡΑΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΞΙΚΗ "ΑΕΙ ΒΑΛΛΩΝ "ΕΣΤΙΝ(ΑΕΙ ΒΑΛΛΩΝ=ΑΒΑΛΛΩΝ,(ΜΕ ΑΠΟΒΟΛΗ ΤΟ ΕΙ )=ΑΠΟΛΛΩΝ (ΜΕ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟ Β ΑΠΟ ΤΟ Π ΚΑΙ ΤΡΟΠΗ ΤΟΥ Α ΕΙΣ Ο)..ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΠΛΑΤΩΝ ΠΡΟΝΟΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΜΑΣ " ...ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥΣ ΦΑΝΕΡΩΝΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ..!!! ΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ, ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΡΟ ΟΛΙΓΟΥ ΕΛΕΓΑ, ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΔΗΛ.ΤΟ ΑΝΕΠΙΤΗΔΕΥΤΟ (ΑΠΛΟΥΝ), ΤΟ ΟΤΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΚΤΥΠΑ (ΑΕΙ ΒΑΛΛΟΝΤΟΣ) ΤΟ ΟΤΙ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ (ΑΠΟΛΟΥΟΝΤΟΣ)ΚΑΙ ΟΤΙ ΜΑΖΙ ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΕΙ (ΟΜΟΠΟΛΟΥΝΤΟΣ)".
Ο ΜΕΝΤΕΛΣΟΝ ΤΑ ΑΓΝΟΕΙ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΚΛΑΣΣΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ? ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ Κ.ΜΗΤΣΟ ΠΩΣ ΕΚΤΙΘΕΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΕ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΕΤΟΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ? Η'ΜΗΠΩΣ Ο ΜΕΝΤΕΛΣΟΝ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡΑΝΩ ΕΝΟΣ ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΔΙΔΟΥΜΕ ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΙΕΣ? ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΠΙΘΕΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ ΠΟΥ ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ/ΦΩΣ/ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ/ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ (ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΝ ΜΕΝΤΕΛΣΟΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ!!!!)ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΤΟΙΣ ΠΑΣΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, ΑΡΜΟΝΙΑΣ , ΜΑΝΤΙΚΗΣ, ΤΟΞΕΥΤΙΚΗΣ(ΣΕ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ,ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ,ΕΠΙΠΕΔΟ). ΕΠΙΣΗΣ ΠΩΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΕ Κ.ΜΗΤΣΟ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΕ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΧΛΕΥΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΥΠΟΤΙΜΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ? ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕ ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΟΣ ΚΡΙΤΙΚΟΣ ΕΓΡΑΦΕ ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ Ο ΘΕΟΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ Η' Ο ΙΗΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΟΙΟΣ ..ΘΑ ΤΟ ΔΕΧΟΣΑΣΤΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΑΤΕ? Η' ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΕΙΧΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥ ΛΕΓΑΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ? ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ? ΔΕΝ ΘΙΓΕΣΤΕ? ΤΕΛΙΚΑ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΕΝΤΡΑ ?
ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΘΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ, ΣΤΑ ΑΡΧ.ΚΕΙΜΕΝΑ ΜΑΣ (ΟΣΑ ΞΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΜΑΝΙΑ ΟΛΩΣ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΛΩΣΣΑΣ, ΗΘΙΚΗΣ, ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑΣ...) ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΔΟΥΛΩΤΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΜΕΝΤΕΛΣΟΝ ,ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΛΥ ΔΙΟΤΙ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΠΡΟΛΑΒΑΝ ΝΑ ΔΟΥΝ....
ΝΙΚΗ.Μ.

 
At 8/12/15 7:55 π.μ., Blogger John said...

coach factory outlet
ugg boots
nike huarache
michael kors handbags
jordan concords
cheap jordans
true religion outlet
rolex watches outlet
coach outlet
michael kors outlet
coach outlet
coach factory outlet
ugg boots
oakley sunglasses wholesale
uggs outlet
ed hardy clothing
pandora jewelry
toms outlet
nike roshe run
ugg clearance
gucci handbags
coach factory outlet
michael kors outlet online
concords 11
tory burch sale
gucci shoes
uggs outlet
beats by dre
mont blanc pens
coach factory outlet
cheap uggs for sale
20151205yuanyuan

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home