Πέμπτη, Αυγούστου 20, 2009

Είδατε τη γυναίκα του Καρζάι;




«Δεν πρόκειται να ψηφίσω, γιατί έτσι κι αλλιώς θα βγει ο Καρζάι, αφού έχει λεφτά και δύναμη και τον υποστηρίζει η διεθνής κοινότητα». Τεέλα Μοχάμεντ, ιδιοκτήτρια καταστήματος τροφίμων στην Καμπούλ.

Δύο ανατριχιαστικές ειδήσεις έφτασαν από το Αφγανιστάν αυτή την κρίσιμη εκλογική εβδομάδα. Η μία ήταν ότι οι Ταλιμπάν προειδοποιούν όποιον τολμήσει να ψηφίσει στις σημερινές εκλογές ότι θα του κόψουν τη μύτη και τα αυτιά. Σε μια από τις προκηρύξεις τους που μοίρασαν αυτές τις ημέρες, προειδοποιούν ότι θα έχει αυτή την τύχη όποιος συλληφθεί με ένα δάκτυλό του σημαδεμένο με μελάνι- ασφαλής ένδειξη ότι ψήφισε. Και είναι χρήσιμο που έφτασε στις δυτικές πρωτεύουσες αυτή η είδηση, γιατί συχνά παραδιδόμαστε στην κόπωση από τα παρατεινόμενα αδιέξοδα σ΄ αυτές τις ακατανόητες ισλαμικές χώρες και ξεχνάμε τον χαρακτήρα των συγκρούσεων και το διακύβευμά τους. Οι Ταλιμπάν (ή τουλάχιστον η κυρίαρχη τάση τους) δεν αποτελούν μια ιδεολογική δύναμη που μάχεται κατά του ξένου κατακτητή, αλλά ένα δίκτυο σκοταδιστών που ακρωτηριάζουν ανθρώπους και ανατινάζουν εκλογικά τμήματα επειδή μισούν τη δημοκρατία.

Η δεύτερη αποτρόπαιη είδηση ήταν ότι ο πρόεδρος Καρζάι, που εύκολα ή δύσκολα θα επανεκλεγεί, ψήφισε έναν νόμο που επιτρέπει στους άνδρες να αρνούνται την τροφή στις γυναίκες τους όταν αρνούνται να κάνουν έρωτα μαζί τους, παραχωρεί την κηδεμονία των παιδιών στους πατεράδες ή τους παππούδες τους, δίνει το δικαίωμα στους βιαστές να πληρώνουν ένα χρηματικό ποσό προκειμένου να αποφεύγουν τη δίκη τους και απαιτεί από τις γυναίκες να ζητούν άδεια από τους άνδρες τους για να εργαστούν. Πρόκειται για έναν άλλο, «νόμιμο» σκοταδισμό, που δείχνει ότι υπάρχει πολύς δρόμος να διανυθεί στο Αφγανιστάν προτού καταστεί δυνατό να μιλάμε για τον σεβασμό των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία- όσο κι αν τείνουμε να το ξεχνάμε- ότι η κατάσταση των γυναικών στη χώρα αυτή έχει βελτιωθεί. Το 27% των μελών του κοινοβουλίου είναι γυναίκες, η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι μέχρι το 2013 το 30% των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι γυναίκες, ενώ έχει συγκροτηθεί και λειτουργεί Αφγανική Ένωση Γυναικών Δικαστών. Από την άλλη πλευρά, το 85% των γυναικών δεν έχουν ακολουθήσει κανονική εκπαίδευση, το 47% λένε ότι χρειάζονται την άδεια της οικογενείας τους για να βγουν στον δρόμο και για τις σημερινές εκλογές έχει εγγραφεί μόλις το 38% των γυναικών με δικαίωμα ψήφου. Η σύζυγος του Καρζάι, που είναι γιατρός, λάμπει διά της απουσίας της. Φέρεται μάλιστα να έχει εξομολογηθεί σε έναν ακτιβιστή ότι δεν βγαίνει από το σπίτι για να μη δυσαρεστήσει τον άνδρα της...

Η επιτυχής διεξαγωγή των σημερινών εκλογών αποτελεί αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την επίτευξη της ειρήνης. Η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ πιο δύσκολη.