Παρασκευή, Αυγούστου 14, 2009

Βλακεία και μίσος




Στο βιβλίο του «Οι Παραχαράκτες» (Εκδ. Πόλις), ο Αντουάν Μπελό παρουσιάζει έναν Όμιλο Παραχάραξης της Πραγματικότητας που αλλοιώνει πηγές, στοιχεία και ιστορικά έγγραφα προκειμένου να παρουσιάσει μια διαφορετική, εναλλακτική, εικόνα της Ιστορίας. Οι πράκτορες του Ομίλου είναι συχνά τόσο επιδέξιοι, ώστε πείθουν για την αλήθεια της δικής τους εκδοχής κυβερνήσεις, οργανώσεις, ιδρύματα, ακόμη και τον ΟΗΕ. Οι Αμερικανοί δεξιοί, πάλι, δεν είναι τόσο επιδέξιοι. Κι όσο κι αν προσπαθούν, δεν μπορούν να πείσουν κανένα σοβαρό άνθρωπο ότι ο πρόεδρος Ομπάμα είναι στην πραγματικότητα παράνομος, αφού δεν γεννήθηκε στη Χαβάη, αλλά στην Κένυα, την Ινδονησία ή οπουδήποτε αλλού.

Πρόκειται για το λεγόμενο κίνημα «birther». Σε μια πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στο Ντελαουέρ, μια γυναίκα πετάχτηκε ξαφνικά απαιτώντας, πρώτον, ο Ομπάμα να εκθέσει σε δημόσια θέα το πιστοποιητικό γέννησής του και, δεύτερον, όλοι οι παριστάμενοι να ορκιστούν πίστη στην αμερικανική σημαία. Το εντυπωσιακό είναι ότι όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα υπάκουσαν. Και το ακόμη εντυπωσιακότερο είναι ότι η απαίτηση της γυναίκας υιοθετήθηκε από έναν, θεωρητικά, πιο εχέφρονα άνθρωπο: τον δημοσιογράφο του CΝΝ Λου Ντομπς. Από πίσω του και καμιά δεκαριά βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που κατέθεσαν σχέδιο νόμου σύμφωνα με το οποίο όλοι οι προεδρικοί υποψήφιοι να πρέπει στο εξής να υποβάλλουν το πιστοποιητικό γέννησής τους.

Η ανθρώπινη βλακεία δεν έχει όρια, παρατηρεί ο Ντέιβιντ Ααρόνοβιτς στους Τάιμς. Στην περίπτωση της αμερικανικής Δεξιάς, όμως, συνοδεύεται και από κάτι άλλο: το μίσος. Τη δεκαετία του ΄90, ο πολυεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μέλον Σκάιφ δαπάνησε εκατομμύρια δολάρια προσπαθώντας να αποδείξει διάφορα σκάνδαλα στα οποία υποτίθεται ότι εμπλεκόταν ο Μπιλ Κλίντον. «Χριστέ μου, ο τύπος πρέπει να ευθύνεται για καμιά εξηνταριά μυστηριώδεις θανάτους», έλεγε το 1999 στο περιοδικό George. Οι προσπάθειες της Χίλαρι να μεταρρυθμίσει το σύστημα υγείας γίνονταν δεκτές με πραγματικές εκδηλώσεις μίσους από μια μερίδα των Ρεπουμπλικανών. Το ίδιο γίνεται και σήμερα. Από το Τέξας μέχρι το Μίσιγκαν, οι συγκεντρώσεις για την παρουσίαση της μεταρρύθμισης παρεμποδίζονται από έξαλλους διαδηλωτές που αποδοκιμάζουν και προκαλούν επεισόδια. «Τυραννία!», φώναξε ένας διαδηλωτής την περασμένη Πέμπτη στην Τάμπα της Φλόριντα, αναφερόμενος στο σχέδιο ασφαλιστικής κάλυψης 46 εκατομμυρίων Αμερικανών...

Η μερίδα αυτή της αμερικανικής Δεξιάς δεν υποστηρίζει ότι οι Δημοκρατικοί αντίπαλοί της σφάλλουν, αλλά ότι είναι παράνομοι ή, εν πάση περιπτώσει, αντιαμερικανοί. Η εκτίμηση του Ομπάμα ότι η εκλογή του θα επουλώσει τις πληγές της αμερικανικής κοινωνίας και θα ενώσει όλους τους Αμερικανούς προς το παρόν δεν επαληθεύεται. Τι θα συμβεί δηλαδή σε λίγα χρόνια, όταν οι λευκοί στην Αμερική θα αποτελούν μειοψηφία;

4 Comments:

At 15/8/09 4:33 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Ε, ρε μοναξιές...

 
At 16/8/09 5:30 μ.μ., Blogger Teo... said...

Μάλλον δεν συμμερίζονται όλοι της απόψεις σας περί 'διάψευσης του Εκο' και έφυγαν ξένοιαστοι για διακοπές αναμένοντας τον Σεπτέμβριο. χεχε... Οι μη λουόμενοι σας διαβάζουν και σας χαιρετούν. :-)

 
At 16/8/09 10:05 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Ούτε στη μοναξιά δεν είναι κανείς μόνος του σήμερα ;-)

 
At 16/8/09 10:05 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home