Σάββατο, Ιουνίου 13, 2009

Και εξαναστήσωμεν εξ αυτού σπέρμα




Oι προθέσεις του συγγραφέα είναι φανερές ήδη από το εξώφυλλο: «Το πρώτο βιβλίο της Βίβλου λεπτομερώς εικονογραφημένο! Τίποτα δεν έχει μείνει απ΄ έξω!». Μαζί με την απαραίτητη διευκρίνιση: «Για τους ανήλικους προτείνεται εποπτεία από ενήλικες». Στα 66 του, ο Ρόμπερτ Κραμπ δεν θέλει μπλεξίματα με τις Αρχές. Τέσσερα χρόνια το δούλευε αυτό το κόμικς, για το οποίο πήρε προκαταβολή 200.000 δολάρια. Κι όταν εκδοθεί, το ερχόμενο φθινόπωρο, θέλει να είναι όλα τέλεια, όπως τέλειο και απολύτως πιστό στο πρωτότυπο είναι το κείμενο που συνοδεύει τα σκίτσα του.

Ο θρύλος των αμερικανικών αντεργκράουντ κόμικς, και πατέρας του Φριτζ του Γάτου, υποπτεύεται ότι ο Θεός υπάρχει. Και είναι βέβαιος ότι δεν θα παρεξηγηθεί από το φιλόδοξο εγχείρημά του. «Βρίσκω τη Γένεση υπερβολικά πρωτόγονη και γεμάτη πατριαρχική προπαγάνδα», λέει στον απεσταλμένο της Ελ Παΐς που τον επισκέφθηκε στο κάστρο του, στη Νότια Γαλλία, όπου μετακόμισε στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 μαζί με τη γυναίκα του, την κόρη του και τις γάτες του. Μόλις είχε τελειώσει το κεφάλαιο 19 και έδειξε με μεγάλη υπερηφάνεια στον δημοσιογράφο το επεισόδιο που αναφέρεται στις κόρες του Λωτ. «Είπε δε η πρεσβυτέρα προς την νεωτέραν: ο πατήρ ημών πρεσβύτερος, και ουδείς έστιν επί της γης, ος εισελεύσεται προς ημάς, ως καθήκει πάση τη γη. Δεύρο και ποτίσωμεν τον πατέρα ημών οίνον και κοιμηθώμεν μετ΄ αυτού και εξαναστήσωμεν εκ του πατρός ημών σπέρμα». Του άρεσε πολύ αυτός ο διάλογος του Κραμπ, και τον εικονογράφησε με τον γνωστό του τρόπο, εκείνο τον τρόπο που εξόργιζε κάποτε τις φεμινίστριες και είχε σκανδαλίσει ώς και τους χίπις.

Καταλυτικό ρόλο στην ολοκλήρωση του βιβλίου έπαιξε ο Πίτερ Ποπλάσκι, βιογράφος του Κραμπ και γείτονάς του στο χωριό Σοβ του Λανγκεντόκ-Ρουσιγιόν. «Ήξερα τι ήθελε», λέει στο περιοδικό Νιου Γιόρκερ, που στο τελευταίο του τεύχος δημοσιεύει τα τρία πρώτα κεφάλαια της Γένεσης. «Ήθελε λεπτομέρειες για το πώς οι βιβλικοί χαρακτήρες έτρωγαν, ντύνονταν, πολεμούσαν». Έψαξε λοιπόν και του βρήκε ταινίες όπως οι Δέκα Εντολές του Σεσίλ ΝτεΜιλ, ο Μπεν Χουρ του Ουίλιαμ Ουάιλερ και μια τηλεοπτική διασκευή του Σαμψών και Δαλιδά όπου ο Ντένις Χόπερ υποδύεται ένα Φιλισταίο στρατηγό. Το μόνο που έλειπε ήταν ένα καταφύγιο όπου να μπορεί να συγκεντρώνεται ο δημιουργός μακριά από τους καθημερινούς πειρασμούς. Του το βρήκε η γυναίκα του: ένα διαμέρισμα που νοίκιαζε κάποια κυρία Αραμπέλα Κραμπ που έχει κάνει διδακτορικό στη Γένεση! Επί τέσσερα χρόνια τον πήγαινε εκεί κάθε πρωί με το αυτοκίνητο και το απόγευμα τον έφερνε πίσω.

Και την έβδομη ημέρα, ο Ρόμπερτ Κραμπ- και κυρίως η Αλάιν Κραμπαναπαύθηκε.

2 Comments:

At 15/6/09 3:29 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 15/6/09 3:30 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Αν μάθεις τίποτα λεπτομέρειες τι ακριβώς παίχτηκε με το φίδι στον Κήπο της Εδέμ, φτιάξε ένα ποστάκι. Όχι ένα PhD αλλά μια ολόκληρη ζωή μου έχει πάρει αυτός ο γα**νος όφις. Θα είμαι ευγνώμων προς τον Κο Κραμπ κι εσένα αν αποθάνω έχοντας λύσει την απορία μου.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home