Τετάρτη, Μαΐου 20, 2009

Ενέδρα στα προάστια




Για να μη νομίζουμε ότι αυτά συμβαίνουν μόνο στην Ελλαδίτσα. Ένα χωριό είναι ο πλανήτης, ο ένας αντιγράφει τις μεθόδους του άλλου.

Ήταν 2.30 το πρωί της περασμένης Κυριακής. Τέσσερις αστυνομικοί μετέφεραν με ένα ημιφορτηγό δύο κρατούμενους στο νοσοκομείο της Κουρνέβ, έξω από το Παρίσι, όταν δύο αυτοκίνητα τους έκλεισαν τον δρόμο. Από το ένα αυτοκίνητο βγήκε ένας μασκοφόρος και άνοιξε πυρ με το Καλάσνικοφ που κρατούσε. Οι αστυνομικοί απάντησαν και ο ένας από τους δύο κρατούμενους άρχισε να τρέχει με τα χέρια δεμένα στην πλάτη του. Δεν τραυματίστηκε κανείς. Οι δύο ένοπλοι κατάφεραν να διαφύγουν. Και ο δραπέτης συνελήφθη μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο μακρυά. Ποιος ήταν ο στόχος της επίθεσης; Να απελευθερωθούν οι κρατούμενοι; Και τότε γιατί οι ένοπλοι δεν προσπάθησαν να τους επιβιβάσουν στο αυτοκίνητο; Ο επίδοξος δραπέτης λέγεται Τζαμέλ Χ., είναι 23 ετών και είναι αρχηγός μιας σπείρας λαθρεμπόρων ναρκωτικών που δρα στην περιοχή. Μήπως λοιπόν επρόκειτο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών; Η αστυνομία δεν αποκλείει τίποτα. Βεβαιώνει όμως πως πρώτη φορά σημειώνεται μια τέτοια επίθεση. «Απόπειρες δραπέτευσης έχουν γίνει πολλές, αλλά σαν κι αυτήν ποτέ», λέει ένας αστυνομικός στη Μοντ. «Στην Κουρνέβ αποφεύχθηκε σήμερα μια καταστροφή, τι θα συμβεί όμως την επόμενη φορά;» αναρωτιέται ένας συνδικαλιστής.

Τα προάστια του Παρισιού, η περίφημη banlieue, αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια μια εξαιρετικά εύφλεκτη ζώνη. Και παρά τα όσα έχει εξαγγείλει, ο πρόεδρος Σαρκοζί δεν έχει καταφέρει να επιβάλει την τάξη. Τα «σκουπίδια», όπως είχε αποκαλέσει το 2005 τους ταραξίες, εξακολουθούν να προκαλούν. Στις 14 Μαρτίου, μια ομάδα αστυνομικών είχε πέσει σε μια άλλη ενέδρα στο Λε Μιρό του προαστίου Ιβελίν. Είχαν πάει να βοηθήσουν τους πυροσβέστες να σβήσουν μια φωτιά, που όπως αποδείχθηκε ήταν παγίδα. Ξαφνικά, αστυνομικοί και πυροσβέστες βρέθηκαν περικυκλωμένοι από 40 νεαρούς που άρχισαν να τους πετούν πέτρες και κοκτέιλ μολότοφ. Δέκα αστυνομικοί τραυματίστηκαν, και χρειάστηκε να έλθει μια δύναμη 300 ανδρών υποστηριζόμενη από ένα ελικόπτερο για να επιβάλει την τάξη.

«Η βία στα προάστια έχει περάσει σε άλλο επίπεδο», παραπονιόταν τη Δευτέρα στην τηλεόραση ο αστυνομικός διοικητής του προαστίου SeineSaint-Denis. «Πώς περιμένουν να υπερασπιστούμε τους πολίτες σε αυτές τις συνθήκες;» συμπλήρωνε μια συνάδελφός του. Κάπου τα έχουμε ξανακούσει αυτά τελευταία. Γιατί μας εκπλήσσει όμως η παγκοσμιοποίηση της βίας; Ο γνωστός μας Ρομπέρτο Σαβιάνο, συγγραφέας του Γόμορρα, εξηγεί εδώ και χρόνια πώς οι Μαφίες έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους παντού. Μια ολόκληρη πόλη της Ιταλίας, το Καστέλ Βολτούρνο, ελέγχεται από τη Μαφία της Νιγηρίας. Οι Τούρκοι μαφιόζοι δίνουν στους Ιταλούς και τους Ισπανούς όπλα με αντάλλαγμα κοκαΐνη. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις του 2004 στην Ισπανία χρηματοδοτήθηκαν εξ ολοκλήρου από το εμπόριο χασίς που πωλείται στην Ιταλία και τη Γαλλία. Δεν θα έχουν λοιπόν διεισδύσει οι Μαφίες και στα γαλλικά προάστια;

5 Comments:

At 20/5/09 10:20 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Δεν θα έχουν λοιπόν διεισδύσει οι Μαφίες και στα γαλλικά προάστια;Σιγά μη μένανε μόνο στην κυβέρνηση :-))))

Συζητήθηκε και προβλημάτισε πολύ η επίθεση αυτή - "ανά τους καφενέδες της επικρατείας". Ειλικρινά δεν έχω καταλάβει αν σημαίνει κάτι.

Σ'ένα άλλο επίπεδο, αυτό της κοινωνικής αντιπαράθεσης, νέα μέτωπα ανοίγουν - αλλά ακόμα περισσότερα, τελματώνουν. Τα γκάλοπ λένε οτι η αποχή στις ευρωεκλογές θα είναι πολύ αυξημένη, και πιθανόν να εκφράζει αυτήν την τελμάτωση. Αλλά αν σήμερα ξεσπάσουν ταραχές σαν αυτές που είχαμε πριν λίγα χρόνια στα προάστια, θεωρώ μάλλον απίθανο να συναντηθούν με την υπόλοιπη διαμαρτυρία και να μεταλλαχθούν σε αληθινό αναβρασμό. Πολλά όπλα μαζεύονται στα μπανλιέ, ενώ δε φαίνεται να εργάζεται κάποια πολιτική δύναμη - τουλάχιστο αποτελεσματικά - για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Από την άλλη, μήπως η πολιτική επιβίωση του Σαρκοζύ περνά μέσα από τα επόμενα παρόμοια μπουρλότα;;

 
At 21/5/09 2:15 π.μ., Blogger re.depana... said...

πρέπει να σαι βλάκας,έτσι;και σόρρυ για τον ενικό.
"Δεν θα έχουν λοιπόν διεισδύσει οι Μαφίες και στα γαλλικά προάστια;"

Η βία των έφηβων που δε μπορούν να πολιτικοποιηθούν στα πλαίσιά σας πρέπει να χει σχέση με την οργανωμένη εγκληματικότητα και να τη τοποθετούμε στο στράτοπεδο των κακών.Έχουμε βρεί το μέτρο στις κοινωνίες μας και κυνηγάμε τα ακραία στοιχεία.Έχουμε δίκιο και πρέπει να προφυλαχτούμε απο τους νέους που είναι άδικοι και παράλογοι.

 
At 21/5/09 9:39 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Συμφωνούμε, Μαυροπρόβατε. Φαντάζομαι ότι στα μέτωπα που τελματώνουν περιλαμβάνεις κι αυτό των Πανεπιστημίων, έτσι δεν είναι;

"Αματαδιαβαζακλπ", φαντάζομαι για σένα - που δεν είσαι βλάκας, και σόρρυ για τον ενικό - οι έφηβοι που δεν μπορούν να πολιτικοποιηθούν στα πλαίσιά "μας" καταφεύγουν λογικά στο εμπόριο ναρκωτικών...

 
At 21/5/09 5:04 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Φαντάζομαι ότι στα μέτωπα που τελματώνουν περιλαμβάνεις κι αυτό των ΠανεπιστημίωνΕίναι το πιό χαρακτηριστικό παράδειγμα - όταν μπορέσω, θα γράψω εκτενέστερα στο μαγαζί μου...

Αματαδιάβαζακιολας, η θεώρηση των ταραχών που έγιναν και που πρόκειται να συμβούν, ως "βίας εφήβων που δεν μπορούν να πολιτικοποιηθούν στα πλαίσια" -μας, -σας, ή -τους, είναι νομίζω ειδυλλιακή και αφελής.

 
At 22/5/09 3:48 μ.μ., Blogger re.depana... said...

"Οι Τούρκοι μαφιόζοι δίνουν στους Ιταλούς και τους Ισπανούς όπλα με αντάλλαγμα κοκαΐνη. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις του 2004 στην Ισπανία χρηματοδοτήθηκαν εξ ολοκλήρου από το εμπόριο χασίς που πωλείται στην Ιταλία και τη Γαλλία. Δεν θα έχουν λοιπόν διεισδύσει οι Μαφίες και στα γαλλικά προάστια; "
Δε θέλω να τρολάρω,αλλα μιας και ήμουν εριστικός ας εκφραστώ και νηφάλιος.
Η ρητορική σας μου θύμισε και είναι πιστεύω αυτη η αμερικανική,με άξονες του κακού,που τσουβαλιάζει ότι αποκρουστικό για το μέσο τηλεθεατή.
Είναι ανήθικο το εμπόριο ναρκωτικών;Πως θα καλυφθεί η ζήτηση;Λευκοί ανώτερης τάξης ασχολούνται με περιστασιακή χρήση και δε στρέφονται προς το εμπόριο του δρόμου (υπάρχει και το αόρατο των σαλονιών) αφού έχουν πολύ καλύτερες ευκαιρίες μόρφωσης και απασχόλησης για να αναλάβουν τέτοιο ρίσκο.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί οι εξαθλιωμένοι που ασχολούνται με το εμπόριο ναρκωτικών αλλά και εμείς σαν πελάτες,σαν πελάτες στις πόρνες του trafficking,σαν πελάτες όπλων για χόμπυ στο περήφανο χωριό μας.Αυτά που απολαμβάνουμε ενοχικά και κρύβουμε.
Αλλά αυτά που δε κρύβουμε και θεωρούμε ηθικά,αφού και νόμιμα, η κατανάλωση πολυεθνικών ετικετών, η ψήφος στα πλειοψηφκά κόμματα του ¨μέσου χώρου¨ είναι που χρηματοδοτούν τους πολέμους στο 3ο κόσμο,στη Μέση Ανατολή.Αλλά αυτοί είναι για τη μετάδοση της δημοκρατίας.
Και ξέρω πως θα σπεύσεται να ξεχωρίσετε τη θέση σας απο αυτά σαν έλληνας πονόψυχος αρθρογράφος,προστάτης μικρών και αδικημένων.Αλλά σας επιτέθηκα γιατί μέσω έστω και άδολης φιλοσοφικής διαδρομής υιοθετήσατε το λόγο των μεγάλων και ισχυρών με ένα τρόπο ύπουλο όπως ακούγονται όλα τα ρατσιστικά στη τηλεόραση.Με μια πρόταση στο τέλος.Και η παράγραφος που προηγείται δε μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελεί στοιχειοθέτησή της.Οι πιτσιρικάδες τραβάν πολλά απ τους μπάτσους εκεί και παντού για να περιμένουν τη μαφία ν αντιδράσουν.Αναφέρομαι στις μολότωφ φυσικά.Αν εννοείτε μόνο το άλλο(1ο) περιστατικό είστε και πάλι αφελείς.Μαφίες στο Παρίσι και σ΄όλες τις μεγαλουπόλεις καθώς και στα υποβαθμισμένα προάστια υπήρχαν πριν γεννηθείτε (εγώ είμαι πιτσιρίκι) και θα υπάρχουν.
Μπορεί να μη συμφωνώ σε τίποτα με τούς νεαρούς στις μπανλιέ αλλά θα διασκεδάζω όσο χτυπούν και καταστρέφουν όσα προστατεύετε, τις κοινωνικές ισορροπίες και τις υπόβαθρες ιδεολογίες.
(Μη περιμένει κανείς επαναστάτες εφάμιλλους του 68 που με ρομαντισμό καταγράφονται στην ιστορική μνήμη.Δεν είναι φοιτητές,είναι τα θύματα ενός σκληρού απαρτχάιντ)

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home