Τρίτη, Μαΐου 19, 2009

Ο σύγχρονος Αμαλήκ




Με την πολιτική ο Ομπάμα τα πηγαίνει καλά. Το πρόβλημα αρχίζει όταν σε μια κρίση παρεισφρέει ο παράγων της θρησκείας. Εκεί, το παιχνίδι είναι πλέον άνισο.

«Αμαλήκ» στα εβραϊκά σημαίνει «απειλή κατά της ύπαρξης». Σύμφωνα με την παράδοση, οι Αμαληκίτες ήταν μια νομαδική φυλή που ζούσε στην έρημο, νοτίως της Χαναάν, και επιτέθηκε στους Ισραηλίτες κατά την έξοδό τους από την Αίγυπτο. Όλοι οι μετέπειτα εχθροί των Εβραίων- ο Ναβουχοδονόσωρ, οι Σταυροφόροι, ο ιεροεξεταστής Τορκεμάδα, ο Χίτλερ, ο Στάλιναποτελούν, σύμφωνα με τους ραββίνους, ενσάρκωση του μοχθηρού πνεύματος του Αμαλήκ.

Όταν ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζέφρυ Γκόλντμπεργκ ρώτησε πρόσφατα έναν από τους συμβούλους του Νετανυάχου για το πόσο σοβαρή θεωρεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός την απειλή του Ιράν, εκείνος έδωσε μια μονολεκτική απάντηση: «Αμαλήκ». Με άλλα λόγια, ο άνθρωπος που κυβερνά σήμερα την ισχυρότερη χώρα της Μέσης Ανατολής πιστεύει ότι έχει απέναντί του ένα σύγχρονο σύμβολο του Κακού. Και ότι αποτελεί ιστορικό του χρέος να το εξαλείψει, ανεξαρτήτως του τι πιστεύουν οι σύμμαχοί του. Όσα επιχειρήματα κι αν του είπε χθες ο Ομπάμα για την ανάγκη μιας πολιτικής λύσης του ιρανικού προβλήματος, ο Νετανυάχου είχε στο μυαλό του τον Αμαλήκ. Σύμφωνα πάντα με τους συμβούλους του - που μπορεί βέβαια και να μπλοφάρουν - αν δεν σημειωθεί σημαντική πρόοδος στο θέμα αυτό μέχρι το τέλος του χρόνου, ο Νετανυάχου θα εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο επίθεσης εναντίον του Ιράν. Με τον τρόπο αυτό πιστεύει ότι θα στείλει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα δύο με πέντε χρόνια πίσω.

Η θρησκευτική αυτή προσέγγιση του Νετανυάχου, γράφει ο Γκόλντμπεργκ στους Νιου Γιορκ Τάιμς, έχει άμεση σχέση με τις πεποιθήσεις του πατέρα του και με τον θάνατο ενός από τους αδελφούς του. Ενενήντα εννιά ετών σήμερα, ο Μπένζιον Νετανυάχου υποστηρίζει στο βιβλίο του «Η προέλευση της Ιεράς Εξέτασης στην Ισπανία του 15ου αιώνα» ότι το μίσος κατά των Εβραίων είναι διαχρονικό, έχει φυλετικό χαρακτήρα και δεν υπακούει στη λογική. Η μόνη δυνατή απάντηση σ΄ ένα τέτοιο συναίσθημα είναι η μαχητική αυτοάμυνα των Εβραίων. Αυτό έκανε και ο μεγαλύτερος από τους γιους του, ο Γιονατάν Νετανυάχου, όταν το 1976 ηγήθηκε της επίθεσης Ισραηλινών κομάντο στο αεροδρόμιο του Έντεμπε, στην Ουγκάντα, με στόχο την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων. Η επιχείρηση στέφθηκε από επιτυχία, αλλά ο Γιονατάν σκοτώθηκε. Και τα μαθήματα που διδάχθηκε ο αδελφός του είναι δύο. Πρώτον, πρέπει να κτυπάς τους εχθρούς σου πριν σε κτυπήσουν αυτοί. Δεύτερον, ο Θεός διάλεξε τους Νετανυάχου για να πολεμήσουν τον αντισημιτισμό προτού οδηγήσει σε μια καινούργια γενοκτονία. Περιούσιος λαός, επίλεκτη οικογένεια, το ζήτημα ξεφεύγει από το πολιτικό του πλαίσιο. Εκτός του πλαισίου αυτού, όμως, κάθε δυνατή επιλογή είναι καταστροφική.

5 Comments:

At 19/5/09 7:24 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Δεν είμαι σίγουρος ότι πρόκειται βασικά για θρησκευτική επιταγή. Αντιγράφω από το άρθρο ενός πρώην σιωνιστή:

"One night at a dinner party in Jerusalem in 1977, I heard a young Israeli talking about the Arabs in terms which chilled my blood. "In the next war," he said, "we've got to get the Palestinians out of the West Bank for good."...Now, suddenly, I found myself meeting Israelis committed to the creation of a greater Israel embracing the West Bank, who were utterly heedless of the fate of its inhabitants. The Palestinians were perceived as losers, a mere incidental impediment to the fulfilment of Israel's historic territorial destiny. By a curious quirk, that young Israeli whom I heard enthuse about emptying the West Bank of Arabs was Binyamin Netanyahu."

 
At 21/8/17 10:33 π.μ., Blogger raybanoutlet001 said...

ray ban sunglasses
mont blanc outlet
michael kors outlet
ralph lauren outlet
cheap ray ban sunglasses
ugg outlet
coach outlet
kobe 9
hermes belts
christian louboutin sale

 
At 30/5/18 8:48 π.μ., Blogger Unknown said...

asics gel lyte
louboutin
jordan
omega watches
adidas outlet
prada
adidas outlet
mizuno wave
ralph lauren outlet
furla
2018.5.30linying

 
At 28/7/18 5:05 π.μ., Blogger Unknown said...

www0727

supreme clothing
ugg boots
pandora jewelry
yeezy boost 350
ralph lauren outlet
canada goose uk
pandora jewelry
coach outlet online
louboutin shoes
coach factory outlet






 
At 6/1/20 9:38 π.μ., Blogger Citaent said...

Wedding DJ, Photo Booth and Karaoke - Caught in the Act Entertainment in Eugene, Lane County, Oregon

Photo Booth - Caught in the Act Entertainment in Eugene, Lane County, Oregon

DJ, Photo Booth, Karaoke and Party Rentals - Caught in the Act Entertainment in Eugene, Lane County, Oregon

Karaoke and Event DJ - Caught in the Act Entertainment in Eugene, Lane County, Oregon

Online Booking - Best Wedding DJ, Event DJ, Birthday DJ, Party Rentals, Photo Booth and Karaoke in Eugene, Lane County, Oregon

Caught in the Act Entertainment - Wedding DJ, Event DJ, Birthday DJ, Photo Booth and Karaoke in Eugene, Lane County, Oregon

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home