Ένας αναχρονισμός ηλικίας μισού αιώνα
Να άρει τώρα το εμπάργκο: αυτό ζητούν επιτακτικά από τον Ομπάμα όλοι οι Κουβανοί, τόσο αυτοί που έχουν παραιτηθεί από τα υψηλά ιδανικά όσο κι εκείνοι που ελπίζουν ότι μια μέρα θα γευτούν επιτέλους την ελευθερία.
O Λεονάρντο Παδούρα είναι αισιόδοξος. «Ύστερα από πολλές δεκαετίες διαλόγου μεταξύ κουφών, στην Αβάνα ο κόσμος αρχίζει να ελπίζει», λέει στηνΚοριέρε ντέλα Σέραο 54χρονος Κουβανός δημοσιογράφος και συγγραφέας, που έγινε παγκοσμίως γνωστός με την αστυνομική τετραλογία του «Οι τέσσερις εποχές» (στα ελληνικά κυκλοφορούν δύο βιβλία του από τις εκδόσεις Καστανιώτη). Όλα όσα έγιναν στη διάρκεια της διακυβέρνησης Μπους για να βλάψουν το καθεστώς του Κάστρο, στην πραγματικότητα το ενίσχυσαν κι αυτοί που την πλήρωσαν ήταν οι συνηθισμένοι άνθρωποι. Τώρα, ο Ομπάμα έχει την ευκαιρία να ξεπεράσει τις προκαταλήψεις και να ανοίξει μια νέα εποχή στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κούβα. Ο χρόνος πιέζει και τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται: υπολογίζεται ότι από το νησί λείπουν αυτήν τη στιγμή μισό εκατομμύριο κατοικίες. Οι νέοι επαγγελματίες της Κούβας μεταναστεύουν μαζικά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το επιστημονικό και πολιτιστικό μέλλον της χώρας.
Ο δημιουργός του (συνταξιούχου πια) αστυνομικού Μάριο Κόντε δεν χάνει τον χρόνο του με τις ιδεολογίες. «Όπως ο Ομπάμα αναγκάζεται τώρα να κάνει τροποποιήσεις στο πλαίσιο λειτουργίας του καπιταλισμού, έτσι και οι μεταρρυθμίσεις στην Κούβα θα γίνουν αναγκαστικά στο πλαίσιο του σοσιαλιστικού μοντέλου, τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο». Και αυτό που θα δώσει τη μεγαλύτερη ώθηση στις μεταρρυθμίσεις είναι ο τερματισμός του εμπάργκο, ενός αναχρονιστικού μέτρου που διαρκεί εδώ και πάνω από σαράντα χρόνια και προσφέρει το ιδανικό άλλοθι στο καθεστώς της Αβάνας για να επιρρίπτει σε άλλους τις ευθύνες για τα δικά του λάθη και τις δικές του αδυναμίες.
Οι Ανοιχτές Φλέβες της Λατινικής Αμερικής, το βιβλίο του Εδουάρδο Γκαλεάνο που χάρισε ο Ούγκο Τσάβες στον Αμερικανό ομόλογό του, θα βοηθήσει τον τελευταίο να καταλάβει αρκετά πράγματα για την ιστορία της ηπείρου, όπως ο ρόλος που έπαιξε η πολιτιστική επιμειξία, η επιβολή μιας θρησκείας, η διαρκής οικονομική αφαίμαξη.
Αισιόδοξη δηλώνει και η Γιοάνι Σάντσες, η 33χρονη φιλόλογος που εδώ και δύο χρόνια διηγείται από το μπλογκ της (http://www.desdecuba.com/generaciony/) την καθημερινή ζωή στην Αβάνα. Οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει μέχρι τώρα ο Ραούλ Κάστρο είναι διακοσμητικού χαρακτήρα, λέει σε συνέντευξή της στηΡεπούμπλικα . Οι κουβανικές οικογένειες επιβιώνουν μόνο χάρις στα χρήματα που τους στέλνουν οι συγγενείς τους στο εξωτερικό ή εκείνα που κερδίζουν από τους τουρίστες. Η προπαγάνδα του καθεστώτος θα κατέρρεε την επομένη της άρσης του εμπάργκο. Κι εκείνη θα μπορούσε να μεταβεί στην Ιταλία και να λάβει μέρος στην έκθεση βιβλίου του Τορίνου.
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου
<< Home