Παρασκευή, Απριλίου 17, 2009

Πιάσαμε πάτο




Αφού η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση ξεκίνησε από την Αμερική, είναι λογικό να περιμένουμε ότι από εκεί θα έλθουν και τα μηνύματα της ανάκαμψης. Όταν λοιπόν ο Μπαράκ Ομπάμα βλέπει κάποια καλά σημάδια, μπορούμε να χαλαρώσουμε κάπως και να περάσουμε χωρίς άγχος αυτές τις γιορτινές μέρες. Λέει όμως την αλήθεια; Ο Ίμον Τζέιβερς, από τον έγκυρο αμερικανικό ιστότοπο Ρolitico. com, βλέπει πέντε λόγους που εξηγούν την προεδρική αισιοδοξία.

1) Ο Ντάου Τζόουνς σημείωσε άνοδο για πέμπτη συνεχή εβδομάδα. Η ατμόσφαιρα είναι τόσο καλή, ώστε η Goldman Sachs αποφάσισε να πουλήσει μετοχές από τα αποθεματικά της και με τα χρήματα που θα συγκεντρώσει να αρχίσει να αποπληρώνει το δάνειο των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έλαβε το περασμένο φθινόπωρο. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι πιάσαμε πάτο», λέει ο Ρότζερ Όλτμαν, πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Κλίντον. Ακόμη κι οι Ρεπουμπλικανοί παραδέχονται ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα, αποδίδοντάς το φυσικά στη σκληρή δουλειά του αμερικανικού λαού και όχι στην πολιτική των Δημοκρατικών.

2) Η περίοδος χάριτος των 100 ημερών οδεύει προς το τέλος της. Η ομιλία του Ομπάμα έγινε κατά την 85η ημέρα της θητείας του, και ενώ υπάρχει φόβος ότι η υπομονή των ψηφοφόρων μπορεί να αρχίσει να εξαντλείται. Δεν αποκλείεται πάντως η περίοδος αυτή να παραταθεί, φτάνοντας ακόμη και τα δύο χρόνια. Πρόσφατη δημοσκόπηση σε 1.000 ψηφοφόρους δείχνει ότι τα δύο τρίτα εμπιστεύονται τον πρόεδρό τους και την πολιτική του.

3) Στον Λευκό Οίκο πιστεύουν πως έκαναν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η κυβέρνηση έχει διαθέσει περισσότερα από 7 τρισεκατομμύρια δολάρια (!) για την επίλυση του προβλήματος. Αν κι αυτά δεν φανούν αρκετά, καλύτερα να δέσουν μια πέτρα στον λαιμό και να πέσουν στη θάλασσα. Μέχρι τότε είναι καλύτερα να εξηγούν τι έχουν κάνει παρά να υπόσχονται ότι θα κάνουν κι άλλα.

4) Η αξιοπιστία της κυβέρνησης παίζει αποφασιστικό ρόλο σε τέτοιες κρίσεις. Πολύ περισσότερο που ο Ομπάμα θα κληθεί στο τέλος του μήνα να λάβει δύο σημαντικές αποφάσεις. Η μία θα έχει να κάνει με τα «stress tests» των τραπεζών και ενδεχομένως θα περιλαμβάνει την απόλυση ενός μεγαλοτραπεζίτη. Η άλλη θα αφορά την τύχη της Chrysler και της General Μotors.

5) Εξίσου μεγάλο ρόλο παίζει και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών, που τον περασμένο Φεβρουάριο έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1967. Ο Ομπάμα θέλει να τους τονώσει το ηθικό- χωρίς να μιμηθεί τον Μπους, που μετά την 11η Σεπτεμβρίου είχε καλέσει τους συμπατριώτες του να βοηθήσουν την οικονομία βγαίνοντας για ψώνια.

2 Comments:

At 20/4/09 11:19 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Μεσσίες υπάρχουν μόνο στην Ιουδαϊκή πίστη και στα ορατόρια του Χαίντελ.
Σήμερα, υπάρχουν ηγέτες που παίρνουν απόφάσεις και τις υλοποιούν με περισσότερες ή λιγότερες πιθανότητες επιτυχίας και "ηγέτες" που περιμένουν παθητικά χωρίς να κάνουν τίποτα, και παρακαλάνε να μην τους τύχει καμιά μεγάλη στραβή.

 
At 22/4/09 8:28 μ.μ., Blogger S G said...

"Ο Ντάου Τζόουνς σημείωσε άνοδο για πέμπτη συνεχή εβδομάδα. "

το 1930-32 ο νταου τζοουνς ειχε ανοδικες περιοδους της ταξης του 20% πεντε φορες!

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home