Τετάρτη, Δεκεμβρίου 17, 2008

Μια επιχείρηση χωρίς προνόμια




Σ΄ αυτόν τον κόσμο των εξωφρενικών ανισοτήτων, όπου οι αδύνατοι αναγκάζονται να ενισχύσουν τους δυνατούς για να μην τους συμπαρασύρουν στην πτώση τους, υπάρχουν κάποιες νησίδες όπου η (σχετική) ισότητα συνοδεύει την αποτελεσματικότητα.

Δεύτερη σε μέγεθος χαρτοβιομηχανία της Σουηδίας, και μια από τις αρχαιότερες επιχειρήσεις της χώρας, η Ηolmen ιδρύθηκε το 1633 και παράγει σήμερα για τον Τύπο 120 χιλιόμετρα χαρτιού την ώρα. Το βασίλειό της έχει έκταση 10 εκατομμύρια στρέμματα και εκτείνεται σε απέραντα δάση ελάτων, πεύκων και σημύδων, όπου έχουν εγκατασταθεί φράγματα για την προμήθεια της επιχείρησης με ανανεώσιμη ενέργεια. «Από τότε που ιδρύθηκε η εταιρεία», λέει ο διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού Τόμι Χάγκλουντ, «κανένα ηγετικό της στέλεχος δεν έχει ποτέ ζητήσει κάποιο προνόμιο από το οποίο να μην επωφελείται το σύνολο των εργαζομένων. Είναι ζήτημα αρχής και αποτελεσματικότητας: όταν αυξάνεις τις ανισότητες στους κόλπους μιας επιχείρησης, πώς να ζητήσεις μετά απ΄ όλους να εργαστούν για την επιτυχία της;».

Ο πρόεδρος της εταιρείας λέγεται Μάγκνους Χαλ, είναι 49 ετών και δεν θυμίζει σε τίποτα τα fat cats, όπως αποκαλούν τους άπληστους εργοδότες οι Βρετανοί. Οι ετήσιες απολαβές του φτάνουν τα 660.000 ευρώ, 20 φορές μεγαλύτερες από εκείνες των απασχολουμένων στην επιχείρηση. Αλλά η σύμβασή του δεν προβλέπει ούτε μπόνους ούτε κάποια παχυλή σύνταξη. «Το να είσαι δέσμιος ενός βιομήχανου που διαχειρίζεται τις επενδύσεις του σε μακροπρόθεσμη κλίμακα έχει αρκετά πλεονεκτήματα», λέει χαμογελώντας στην απεσταλμένη του περιοδικού Μαριάν ο Τόργκνι Χάμαρ, αντιπρόεδρος του συνδικάτου Ledarna που συμμετέχει εδώ και 15 χρόνια στο διοικητικό συμβούλιο. «Έχουμε επικρίνει μερικές φορές το ύψος των μερισμάτων που εισπράττουν οι μέτοχοι της επιχείρησης, αλλά οι μισθοί των στελεχών κινούνταν πάντα σε λογικά επίπεδα», προσθέτει ο Ρότζερ Μπέργκλουντ από το συνδικάτο Ρappers, που μετέχει στη γιγαντιαία κεντρική συνομοσπονδία LΟ. Οδηγός φορτηγού εδώ και 22 χρόνια, ο Πάτρικ Χέντενστρεμ θυμάται την κλήρωση που είχε γίνει κατά τη διάθεση των πρώτων μετοχών του ομίλου, το 1998. «Αν και απλός εργαζόμενος, μπόρεσα να αγοράσω 1.000 μετοχές, ενώ ο πρόεδρος αναγκάστηκε να αρκεστεί στις 800. Βρίσκω τη διαδικασία αυτή εξαιρετικά δίκαιη».

Μια τόσο μεγάλη επιχείρηση, βέβαια, δεν θα μπορούσε να μείνει αλώβητη απέναντι στην κρίση. Πρόσφατα ανακοινώθηκε η κατάργηση 260 θέσεων εργασίας. Αλλά κανείς δεν θα απολυθεί: οι αποχωρήσεις θα γίνουν εθελοντικά και σε διάστημα τριών ετών, ενώ στις πρόωρες συντάξεις και τα πριμ θα προστεθεί η οικονομική ενίσχυση από το Τryggetsfοrsakring, ένα ίδρυμα που χρηματοδοτείται από την εργοδοσία και τα συνδικάτα των μισθωτών. «Όπως και άλλοι εργαζόμενοι, δεχόμαστε κι εμείς επιθέσεις από τη φιλελεύθερη κυβέρνησή μας», λένε ο Χάμαρ και ο Μπέργκλουντ. «Αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ ένα συνάδελφό μας στην άκρη του δρόμου».

18 Comments:

At 17/12/08 7:18 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 17/12/08 7:19 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Υπάρχει το Μαριάν ον λάϊν; Έχω σοβαρές αμφιβολίες ότι απέδωσες την τελευταία ατάκα σωστά και αν όχι σίγουρα το έκανες με δόλο αφού είναι πασίγνωστο ότι το Moderaterna που κυβερνά στη Σουηδία είναι χριστιανοδημοκρατικό κόμμα και όχι φιλελεύθερο. Δλδ είναι όσο φιλελεύθεροι είναι και στη ΝΔ που έχουν αποτάξει τον φιλελευθερισμό στο επίσημο συνέδριό τους στη Χαλκιδική.

Ζηλώσατε τη δόξα του Παπαγιαννίδη όλοι σας.

 
At 17/12/08 7:45 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Ο καθένας με τα κολλήματά του. Ναι, υπάρχει το Μαριάν ον λάιν, αλλά φυσικά δεν θα σου πω τη διεύθυνση, να ψάξεις να τη βρεις. Ο τύπος χαρακτηρίζει το κόμμα "liberal", εγώ με τις ξένες γλώσσες δεν τα πηγαίνω καλά, όπως λέει άλλωστε ο Γεωργουσόπουλος τα ελληνικά φτάνουν και περισσεύουν, εν πάση περιπτώσει δίστασα να το βάλω "φιλελεύθερο", ποιος ακούει τον Αθήναιο σκέφτηκα, δεν το βάζω "δεξιό" να τελειώνουμε, αλλά μετά είπα να είμαι ακριβής. Εκαλύφθης;

 
At 17/12/08 8:07 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Ναι έχω ένα κόλλημα να είναι ακριβή αυτά που διαβάζω στις ελληνικές εφημερίδες και να μη χρειάζεται ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ να ψάχνω το ξένο έντυπο ον λάϊν για να το αντιπαραβάλλω με το ελληνικό, shoot me.

To έβαλες φιλελεύθερο και 150χιλ αναγνώστες διάβασαν μια ανακρίβεια. Ψιλοπράγματα.

Γιατί δεν το έβαλες "προοδευτικό" όπως μετέφρασε ο Παπαγιαννίδης το liberal στον τίτλο του βιβλίου του Κρούγκμαν;

 
At 17/12/08 8:31 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Νάτα μας λοιπόν. Υστερα από 25 σχεδόν χρόνια που ασχολούμαι με τα διεθνή θέματα, με εγκαλούν επειδή μετέφρασα τη λέξη liberal, φιλελεύθερος! Λες και δεν λέγονται (ή λέγονταν) έτσι τα κεντροδεξιά κόμματα της Γερμανίας, της Βρετανίας κλπ... Οχι, πρέπει να κάνω κάθε φορά ανάλυση της λέξης, και των τρόπων με τους οποίους χρησιμοποιείται, για να μη στενοχωρηθεί ο Αθήναιος...

 
At 17/12/08 8:37 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Ναι αλλά όπως λες κι συ, μπορεί να καλύπτεις τα διεθνή επί 25 χρόνια αλλά καμια ξένη γλώσσα δεν φρόντισες να μάθεις... Πίστεψες κι εσύ τον Γεωργουσόπουλο.

 
At 17/12/08 8:49 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Καλό παιδί ο Αθήναιος, αλλά από χιούμορ κλαψ'τα.

 
At 17/12/08 8:56 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Απο γλώσσες όμως σκίζω!

Μισέλ μου, άστο. Έγινες κι εσύ ένας από το πλήθος, ένας από τους πολλούς που εξαντλούν την επαναστατικότητά τους, στο να ξιφουλκούν με μια λέξη, στις πολεμίστρες των κάστρων της συντηρητικής δημοσιογραφίας που υπηρετούν με παχυλές απολαβές.

Μάκια

 
At 17/12/08 9:35 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Αθήναιε, το ζάλισες το σύντροφο!!
:-)))
«Nous ne sommes pas les mieux lotis en Europe. Comme les autres, nous subissons les attaques de notre gouvernement libéral, concluent en choeur Torgny Hammar et Roger Berglung. Mais nous n'abandonnerons jamais un de nos affiliés sur le bord du chemin.» En Suède, on attend la crise de pied ferme.

 
At 18/12/08 12:16 π.μ., Blogger Αθήναιος said...

Εσύ σιλάνς.

Αφενός, εννοεί "προοδευτικός" κι αφετέρου, ο σύντροφος Μισέλ, όταν προχτές σου έριξα ένα μικρούλι μπινελίκι, ένα μπινελικάκι τόσο δα μικρό ( για Αθήναιο), μου τηλεφώνησε για να μου ζητήσει κάτι (ως συνήθως ζητάει διάφορα εκτός από τη μετάφραση της λέξης λίμπεραλ ή λιμπεράλ) αλλά και να με ρωτήσει αν τα φτιάξαμε αλλιώς πώς σου ρίχνω μικρά και αθώα μπινελικάκια!! Ακούς; Αν τολμάει ας το διαψεύσει.

Όταν διαμαρτύρεται η παλαβιάρα έχει ΠΑΝΤΑ λόγο. Εξάλλου, απο τρελό κι από μικρό μαθαίνεις την αλήθεια κι εγώ πληρώ και τις δυο προϋποθέσεις. 8-)

 
At 18/12/08 1:14 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Μαυροπρόβατε, μην το ψάχνεις. Ο Αθήναιος δεν κατάλαβε τίποτα. Για δεξιά κυβέρνηση μιλούν οι σύντροφοι, προοδευτική βλέπει ο Α!
Οσο για το άλλο, φυσικά το διαψεύδω.

 
At 18/12/08 2:12 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Μαύρο Πρόβατο, είναι ο λόγος ενός φιλελεύθερου και ανεξάρτητου πληκτρολογίου απέναντι στην πληρωμένη γραφίδα του συγκροτήματος Λαμπράκη. Διάλεξε.

 
At 18/12/08 4:21 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 18/12/08 4:21 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Να'σαι καλά Αθήναιε, πάλι γελάσαμε σήμερα.

 
At 18/12/08 4:23 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 18/12/08 4:23 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

αν ήμουν το πρώτο, όπως το εννοείς, θα έπρεπε να διαλέξω το δεύτερο ;-)

Επί της ουσίας, νομίζω οτι η διαμάχη είναι μεταξύ acception anglo-saxonne και acception continentale του όρου - και η Σουηδία ανήκει στην ηπειρωτική παράδοση (για να μην πω για το γάλλο αρθρογράφο)...

Και μη μου ταράζεις το Μιχάλη, που υφίσταται μια ριζοσπαστικοποίηση τώρα τελευταία :-)))

 
At 18/12/08 4:31 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Η ριζο απαυτό είναι ένα από τα side effects της μέσης ηλικίας. Σκέψου τί έχουμε να τραβήξουμε όταν γεράσει.

 
At 18/12/08 4:53 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Μ'αρέσει αυτή η σύμπραξη Αθήναιου-Μαυροπρόβατου. Ελπίζω να είναι απλώς τρυφερή, και όχι ιδεολογική. Εκείνο το "άντε γαμήσου", πάντως, φαίνεται πως ήταν καταλυτικό.
Οσο για μένα, ριζοσπάστης ήμουν πάντα. Φοβάμαι, όμως, ότι θα αρχίσουμε να τσακωνόμαστε για το νόημα (και) αυτής της λέξης.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home