Η επανάσταση είναι οπλισμένη
«Αν επιτρέψετε να επανέλθει η ολιγαρχία στην κυβέρνηση, ίσως αναγκαστώ να βγάλω τα τανκς της Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας για να υπερασπιστώ την επαναστατική κυβέρνηση και τον λαό».
Τη σαφή αυτή προειδοποίηση απηύθυνε την περασμένη Κυριακή ο Ούγκο Τσάβες στη διάρκεια συγκέντρωσης που έγινε στο κρατίδιο Καραμπόμπο, δυτικά του Καράκας. Δύο ημέρες μετά επανήλθε, υπενθυμίζοντας στα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι «αυτή η επανάσταση είναι οπλισμένη και ότι ο λαός είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί την επαναστατική διαδικασία». Τέσσερις φορές μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα έχει απειλήσει ο Τσάβες να προσφύγει στη στρατιωτική βία και να φυλακίσει τους αντιπάλους του αν, στις περιφερειακές εκλογές της προσεχούς Κυριακής, το κόμμα του ηττηθεί στα κρατίδια που θεωρεί κλειδιά για την εδραίωση του σοσιαλισμού. Πρόκειται για τη Σούλια, το κρατίδιο με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου, τη Νουέβα Εσπάρτα, που μαζί με την προηγούμενη ελέγχονται από την αντιπολίτευση, καθώς και το Σούκρε, το Γκουάρικο και το Καραμπόμπο που διοικούνται από πρώην συνεργάτες του Τσάβες οι οποίοι διαφώνησαν στη συνέχεια μαζί του.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δεν μοιάζει διατεθειμένος να δεχθεί μια νέα ήττα με την ίδια γενναιοδωρία που δέχθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. Στην περίπτωση που η αντιπολίτευση κερδίσει και πάλι την πλειοψηφία στη Σούλια, τόνισε στις 24 Οκτωβρίου, «θα πρέπει να συγκροτήσουμε ένα σχέδιο που θα έχει και στρατιωτικό χαρακτήρα». Οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν για βρώμικο πόλεμο. Αυτή τη φορά, όμως, οι φοιτητές δεν έχουν βγει στους δρόμους. Το κίνημά τους μοιάζει να εξαντλήθηκε στις περυσινές κινητοποιήσεις. Ο Μεξικανός ιστορικός Ενρίκε Κράουζε θυμάται ότι είχε συναντήσει τότε τους ηγέτες τους στο Καράκας και τους είχε συμβουλέψει να φροντίσουν οι κινητοποιήσεις τους να έχουν διάρκεια. Δεν τον άκουσαν.
Ο Κράουζε παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στη Μαδρίτη το βιβλίο του «Η εξουσία και το παραλήρημα», που πραγματεύεται τη Βενεζουέλα και τον Τσάβες. Ελπίζει να μπορέσει να το παρουσιάσει και μεθαύριο στο Καράκας, αλλά δεν ξέρει αν θα τον αφήσουν. Κατά την άποψή του, ο ηγέτης της Βενεζουέλας δεν είναι ούτε τρελός, ούτε γελωτοποιός, ούτε κυνικός. Πάσχει όμως πράγματι από ένα παραλήρημα εξουσίας. Εξακολουθεί να ονειρεύεται την επ΄ αόριστον επανεκλογή του στην προεδρία. Ο εικοστός αιώνας, όμως, έχει δείξει ότι η συγκέντρωση της εξουσίας στα χέρια χαρισματικών ηγετών δεν έχει φέρει παρά βία, πολέμους και θάνατο. Προς το παρόν, η περίοδος Τσάβες έχει φέρει μίσος. Ένα μίσος που δεν έχει καμιά σχέση με τις πολιτικές αντιπαραθέσεις που βλέπουμε στην Ευρώπη. «Μου θυμίζει λίγο την Ισπανία της δεκαετίας του ΄30», λέει ο Κράουζε στην «Ελ Παΐς». «Είναι θαύμα που οι Βενεζουελάνοι δεν σκοτώνονται για τις ιδέες τους».
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου
<< Home