Τετάρτη, Νοεμβρίου 05, 2008

Ένα μικρό μπουκέτο με αγριολούλουδα




Το παρακάτω τραγούδι, με τίτλο Η Δημοκρατία, ο Λέοναρντ Κοέν το έγραψε το 1992. Όταν το είπε το καλοκαίρι στη Μαλακάσα, επικράτησε κάποια αμηχανία. Τώρα καταλαβαίνουμε τι εννοούσε.

«Έρχεται μέσα από μια τρύπα στον αέρα,/ από εκείνες τις νύχτες στην Πλατεία Τιανανμέν./ Έρχεται από την αίσθηση/ ότι αυτό δεν είναι ακριβώς πραγματικό,/ ή είναι πραγματικό, αλλά δεν είναι ακριβώς εδώ./ Από τους πολέμους κατά της αταξίας,/ από τις σειρήνες που ακούγονται νύχτα μέρα,/ από τις φωτιές των αστέγων,/ από τις στάχτες των ομοφυλοφίλων:/ η Δημοκρατία έρχεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Έρχεται μέσα από μια ρωγμή στον τοίχο/ σε μια οπτασιακή πλημμύρα από αλκοόλ/ από τη συνταρακτική αφήγηση/ της Επί του Όρους Ομιλίας/ που δεν ισχυρίζομαι ότι την καταλαβαίνω./ Έρχεται από τη σιωπή/ στην αποβάθρα του κόλπου/ από τη γενναία, την τολμηρή, τη χτυπημένη/ καρδιά της Σεβρολέτ:/ η Δημοκρατία έρχεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Έρχεται από τη θλίψη στο δρόμο, / τους ιερούς τόπους όπου συναντιούνται οι φυλές/ από τον ανθρωποκτόνο σκυλοκαβγά/ που ξεσπά σε κάθε κουζίνα/ για το ποιος θα σερβίρει και ποιος θα φάει./ Από τα πηγάδια της απογοήτευσης/ όπου οι γυναίκες γονατίζουν και προσεύχονται/ για την ευλογία του Θεού στην έρημο αυτή/ και στην έρημο πέρα μακριά:/ η Δημοκρατία έρχεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αρμένιζε, αρμένιζε/ Ω μέγα εσύ Πλοίο της Πολιτείας!/ Πήγαινε στης Ανάγκης τις Ακτές/ πέρα από της Απληστίας τους Υφάλους/ Μέσα από του Μίσους τα Μπουρίνια/ Αρμένιζε, αρμένιζε.

Έρχεται πρώτα στην Αμερική,/ το λίκνο του καλύτερου και του χειρότερου/ Εδώ βρίσκεις το ταλέντο/ και τα εργαλεία της αλλαγής/ εδώ και τη δίψα για το θείο./ Εδώ διαλύεται η οικογένεια/ κι εδώ λένε οι μοναχικοί/ ότι η καρδιά πρέπει να ανοίξει/ μ΄ έναν τρόπο θεμελιακό:/ η Δημοκρατία έρχεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Έρχεται από τις γυναίκες και τους άνδρες./ Μωρό μου, θα κάνουμε έρωτα ξανά./ Θα κατεβούμε σε τέτοιο βάθος/ που το ποτάμι θα δακρύσει, / και το βουνό θα βροντοφωνάξει Αμήν!/ Έρχεται σαν την παλίρροια/ κάτω από το λίκνισμα του φεγγαριού,/ αυτοκρατορική, μυστηριώδης,/ με εξάρτυση ερωτική: / η Δημοκρατία έρχεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αρμένιζε, αρμένιζε...

Είμαι αισθηματίας, αν καταλαβαίνεις τι εννοώ/ Αγαπώ τη χώρα, αλλά δεν αντέχω το σκηνικό./ Δεν είμαι ούτε αριστερός ούτε δεξιός/ κι απόψε θα μείνω σπίτι/ και θα χαθώ σ΄ αυτή την απελπιστική μικρή οθόνη./ Αλλά είμαι πεισματάρης σαν αυτές τις σακούλες σκουπιδιών/ που ο Χρόνος δεν μπορεί να τις αποσυνθέσει,/ Είμαι ασήμαντος αλλά κρατώ πάντα ψηλά/ αυτό το μικρό μπουκέτο με αγριολούλουδα:/ η Δημοκρατία έρχεται στις Ηνωμένες Πολιτείες».

(Από το βιβλίο «Η μουσική του ξένου» , Εκδόσεις Ιανός, μεταγραφή Λίνα Νικολακοπούλου με μικρές επεμβάσεις από τη στήλη).

11 Comments:

At 5/11/08 9:09 μ.μ., Blogger sombraluz said...

Κάποιος, στην απο 'δώ πλευρά του Ατλαντικού, είπε κάποτε τους ποιητές λαπάδες. Τι να πιστέψει κανείς...

 
At 5/11/08 9:48 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 5/11/08 10:01 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Και τι να εννούσε άραγε μ'αυτό:

Everybody knows that the boat is leaking/
Everybody knows that the captain lied/
Everybody’s got this broken feeling/
Like their father or their dog just died/
Everybody’s talking to their pockets/
Everybody wants a box of chocolates and a long-stemmed rose/
Everybody knows.

:-)

 
At 5/11/08 10:44 μ.μ., Blogger dohant said...

μπορουμε να πουμε Μιχαλη οτι μολις ξεκινησε ο 21ος αιωνας..

 
At 6/11/08 10:06 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Το πρόβλημα δεν είναι να έρθει η Δημοκρατία, αλλά να καθίσει κιόλας...

 
At 6/11/08 3:05 μ.μ., Blogger αναγνώστης said...

(προς petrosz) γι' αυτό καλό θα ήταν να της καρτήσουμε μια θεσούλα κάπου κοντά μας!!!

Give me back my broken night
my mirrored room, my secret life
it's lonely here,
there's no one left to torture
Give me absolute control
over every living soul
And lie beside me, baby,
that's an order!
Give me crack and anal sex
Take the only tree that's left
and stuff it up the hole
in your culture
Give me back the Berlin wall
give me Stalin and St Paul
I've seen the future, brother:
it is murder

του ιδίου(σ.σ. Leonard Cohen)

 
At 6/11/08 4:24 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Ετσι, παιδιά, την ώρα που ο πλανήτης πανηγυρίζει, εμείς να βυθιστούμε στη μιζέρια μας. Για να μην ξεχνιόμαστε δηλαδή...
Aint, συμφωνώ.

 
At 6/11/08 9:11 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Με το συμπάθειο δηλαδή, αλλά φοβάμαι οτι δεν μπορείς να μας πεις από τη μιζέρια της Μιχαλακοπούλου 80 για το τι κάνει ο πλανήτης... Ο,τι φαίνεται, το βλέπουμε και μόνοι μας

 
At 6/11/08 9:44 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Αγαπητέ μου Μαυροπρόβατε, κανείς δεν σε υποχρεώνει να διαβάζεις αυτά που γράφω. Είμαι σίγουρος ότι θα σου έκανε πολύ μεγαλύτερο καλό να διαβάζεις τον "συγκάτοικό" μου Ρούσσο Βρανά, κι εκείνος μάλιστα γράφει από την υπέροχη Σύρο κι όχι από τη μιζέρια της Μιχαλακοπούλου 80...

 
At 6/11/08 10:24 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Είμαστε μερικοί που σε διαβάζουμε ανέκαθεν με μεγάλη ευχαρίστηση και ενδιαφέρον, όπως γνωρίζεις :-)

Κι εγώ τουλάχιστο, μαθαίνω πολλά κι ενδιαφέροντα από τη στήλη - άσχετα με το πού συμφωνούμε και πού διαφωνούμε.

Η εικόνα όμως που έχω για το πώς αντέδρασαν οι συνάνθρωποι στο γεγονός της εκλογής του Ομπάμα, είναι τουλάχιστο πιό nuancée από τα πανηγύρια στα οποία αναφέρεσαι.

Ως δημοσιογράφος θα περίμενε κανείς να έχεις πιό αξιόπιστη εικόνα από όλους εμάς τους αναγνώστες σου. Εκεί ακριβώς είναι που τα παίρνω στο κρανίο, όταν βλέπω οτι το πανίσχυρο συγκρότημα Τύπου όπου ανήκει η εφημερίδα σου, αδυνατεί να βάλει ακόμα και πχ πέντε χιλιάρικα για μια μίνιμουμ αποστολή κάλυψης της εκλογής επιτόπου, περιορίζοντάς σε (και μας μαζί) στην επίκληση της κρίσης σου, για την ποιότητα της εικόνας αυτής.
Ε, όχι κι έτσι! Νομίζεις οτι "ο πλανήτης πανηγυρίζει", κοιτάζοντας τα Μέσα από την Αθήνα, νομίζει άλλα o Βρανάς από τη Σύρο, ΟΚ, αλλά φακτς παραπάνω δεν έχεις να μας αναφέρεις. Με τσατίζει αυτό, πιστεύω οτι φταίει η εφημερίδα σου που δε σου δίνει τα μέσα και το σχολιάζω, αυτό είναι όλο.

 
At 7/11/08 10:23 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Ρε συ, θα μας τρελάνεις τώρα; Στην εξορία όπου βρίσκεσαι δεν διαβάζεις ξένες εφημερίδες; Δεν βλέπεις τηλεόραση; Μόνο στα ΝΕΑ διάβασες ότι ο κόσμος πανηγυρίζει για τον Ομπάμα;

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home