Σάββατο, Νοεμβρίου 01, 2008

Φύσει αισιόδοξοι




«Όπου κι αν πηγαίνω, παρά την οικονομική κρίση και τον πόλεμο και την αβεβαιότητα για το αύριο, συναντώ παντού αισιοδοξία. Και ελπίδα. Και δύναμη». Αυτό είπε την περασμένη Τετάρτη ο Μπάρακ Ομπάμα στην τηλεοπτική του παρέμβαση σε επτά αμερικανικά κανάλια. Οι Αμερικανοί είναι πράγματι αισιόδοξοι, το λένε όλοι οι δημοσκόποι, το επιβεβαιώνουν όλες οι μετρήσεις. Αυτό δεν έχει σχέση με τη συγκυρία: οι Αμερικανοί είναι φύσει αισιόδοξοι, και τη διάθεση αυτή την οφείλουν στην αυτοπεποίθησή τους. Στο ερώτημα «Τι καθορίζει την επιτυχία στη ζωή: οι πράξεις ή το πολιτικό σύστημα;» απαντούν «Οι πράξεις» (ενώ οι Ευρωπαίοι δίνουν την ακριβώς αντίθετη απάντηση). Για τον Αμερικανό, το άτομο πρέπει να έχει απόλυτο έλεγχο της μοίρας του. Κι όταν υπάρχουν προβλήματα, όπως αυτή την εποχή, πάλι τα άτομα αργά ή γρήγορα θα τα λύσουν.

Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι βρίσκονται στην πρωτοπορία, κι ότι εκεί θα παραμείνουν, λέει στη Λιμπερασιόν ο κοινωνιολόγος Άντριου Κόχατ, πρώην πρόεδρος του οργανισμού δημοσκοπήσεων Gallup και νυν διευθυντής του κέντρου ερευνών Ρew, που παρακολουθεί συστηματικά τόσο την αμερικανική όσο και τη διεθνή κοινή γνώμη. Αν όμως θεωρούν τη χώρα τους «ευλογημένη» και υπόδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο, αν πιστεύουν στην ανωτερότητα του πολιτισμού τους, δεν θέλουν ο υπόλοιπος κόσμος να μοιάσει στην Αμερική. Αντίθετα με τη γραμμή των νεοσυντηρητικών, οι Αμερικανοί δεν θεώρησαν ποτέ προτεραιότητά τους τον εκδημοκρατισμό του πλανήτη. Είναι πεισμένοι ότι οι υπόλοιπες χώρες ασπάζονται ή θα ήθελαν να ασπάζονται τις ίδιες αξίες μ΄ αυτούς, αλλά δεν τους νοιάζει κι αν δεν είναι έτσι. Το πρόβλημα των Αμερικανών δεν είναι ότι θέλουν να διοικούν τον κόσμο, αλλά ότι θέλουν να τον αγνοούν.

Και ο Ομπάμα; Πώς εξηγείται η διαφαινόμενη πρόθεση των Αμερικανών να εκλέξουν έναν μαύρο πρόεδρο; Για τον Κόχατ, που έχει γράψει ένα βιβλίο με τίτλο «Η Αμερική εναντίον του πλανήτη, γιατί δεν μας αγαπούν και γιατί είμαστε διαφορετικοί» (εκδ. Ηenry Ηolt & Company), η απάντηση βρίσκεται στην αλλαγή των γενεών. Οι νέοι Αμερικανοί είναι πολύ πιο ανεκτικοί. Και η αμερικανική κοινωνία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «μετα-φυλετική». Σε μια έρευνα που έγινε το 1987 για τους γάμους λευκών με μαύρους, το 60% είχε απαντήσει αρνητικά. Σήμερα, το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο από 20%, και είναι συγκεντρωμένο κυρίως στους ηλικιωμένους. Μεταξύ των Αμερικανών κάτω των 40 ετών, ο Ομπάμα είναι εξαιρετικά δημοφιλής, κι αυτό επειδή παρουσιάστηκε ως φορέας αλλαγής. Πολλοί Δημοκρατικοί πιστεύουν επίσης ότι θα βελτιώσει την εικόνα της Αμερικής στον κόσμο. Αλλά γι΄ αυτό θα χρειαστεί καιρός, μια θητεία δεν είναι αρκετή.

8 Comments:

At 2/11/08 5:49 μ.μ., Blogger ΔΙΟΝΥΣΟΣ said...

Ο Ομπάμα που πολύ προσγειωμένο για να μην γράψω συμβιβασμένο τον κόβω, ήδη συναίνεσε στο διαβλητό σχέδιο Πόλσον ,που εξουσιοδοτεί το υπ.Οικονομικών των ΗΠΑ να αγοράσει με 700 δισ δολάρια των Αμερ. φορολογουμένων τα δομημένα τραπεζικά παράγωγα.Αυτά που είχε εγκρίνει ο Κλίντον με νόμο να δημιουργηθούν λίγο πριν φύγει.
Μυστικά και ενοχές που πρέπει να γίνονται κοινά στους κωπηλάτες ΚΑΠΟΤΕ.
Ποιός θα βάλει χέρι στους φορολογικούς παραδείσους άραγε;;
Ως γνωστόν η (τάχα σε φοβική κρίση)ολιγαρχία έχει δύο τσέπες. Η μια για τα κρυμμένα διεθνώς, τα αφορολόγητα, τα μακριά από τα αδηφάγα βλέμματα μας.

 
At 2/11/08 10:21 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Αγαπητέ συντάκτη των διεθνών θεμάτων των "Νέων", μετράω τους τελευταίους μήνες καμμιά δεκαπενταριά σημειώματα της στήλης, περί των επικείμενων αμερικανικών εκλογών. Δεν θα άξιζε ο αναγνώστης της εφημερίδας σας μια δημοσιογραφική αποστολή στις ΗΠΑ για ένα θέμα που κρίνετε τόσο σπουδαίο;; Ελπίζω να με έχετε προλάβει, αν και θα προτιμούσα να είχες αναλάβει προσωπικά την κάλυψη...

 
At 2/11/08 10:22 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 3/11/08 10:19 π.μ., Blogger ΔΙΟΝΥΣΟΣ said...

Αγαπητέ να υποθέσω ότι αναφέρεσθε σε λάθος άνθρωπο....

 
At 3/11/08 4:11 μ.μ., Blogger Ασμοδαίος said...

Βρήκα εξαιρετική την παρατήρηση για την αισιόδοξη φύση των Αμερικανών και τη βούλησή τους για δράση. Δεν μπορώ να μην κάνω την παρομοίωση με τους Αθηναίους, οι οποίοι παρουσιάζονται στη δημηγορία των Κορινθίων πρέσβεων ως δεινοί νεωτεροποιοί που όχι μόνο ενεργούν προκειμένου να επιλύσουν τα υπάρχοντα προβλήματα, αλλά θέτουν συνεχώς νέους στόχους. Μου φαίνεται ότι το πνεύμα αυτό δεν είναι άσχετο με τη δημοκρατική διακυβέρνηση των δύο κοινωνιών -mutatis mutandis.

Επιτρέψτε μου, όμως, να εκφράσω κάποιες αμφιβολίες για το ότι "Αντίθετα με τη γραμμή των νεοσυντηρητικών, οι Αμερικανοί δεν θεώρησαν ποτέ προτεραιότητά τους τον εκδημοκρατισμό του πλανήτη",παραπέμποντας στo: http://www.worldaffairsjournal.org/2008%20-%20Spring/full-neocon.html

 
At 3/11/08 11:17 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Άστο βρε Πρόβατε. Έμαθα ότι του πρότειναν να πάει να καλύψει την Τελετή Έναρξης στο Πεκίνο και απάντησε ότι δεν γινόταν γιατί είχε να βγάζει το σκύλο βόλτα. Και στις ΗΠΑ του πρότεινε κάποιος να πάει αλλά δεν μπορώ να πω τί απάντησε.

 
At 4/11/08 11:56 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Τι σου είναι αυτό το Διαδίκτυο, ρε παιδί μου... Τίποτα δεν μένει κρυφό.
Για να σοβαρευτούμε, Μαυροπρόβατε. Δεν κρύβω ότι θα ήθελα πολύ να έχω πάει στην Αμερική γι'αυτές τις εκλογές. Αλλά τα πράγματα είναι διαφορετικά απ'ό,τι στο παρελθόν - και αρκετά ωμά. Για να γινόταν αυτή η αποστολή, έπρεπε να βρω (εγώ) ένα σπόνσορα. Η να εξασφαλίσω (εγώ) μια πρόσκληση. Αλλά εγώ είμαι δημοσιογράφος, όχι δημοσιοσχεσίτης. Κι έτσι θα καλύψω τις εκλογές από τη Μιχαλακοπούλου 80.

 
At 4/11/08 1:24 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Ένας εκ των ευφυέστερων φίλων μου, λέει ότι όποιος είναι εγωϊστής και δεν απλώνει ποτέ το χέρι του να πάρει τηλέφωνο, μένει μόνος του τα βράδια.

Κάπως έτσι έγινε και με τον Μισέλ. Περίμενε να του τηλεφωνήσει ο Ομπάμα για να τον παρακαλέσει να πάει εκεί να καλύψει τις εκλογές με όλα τα έξοδα πληρωμένα κι έτσι, ξέμεινε στη Μιχαλακοπούλου 80...

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home