Πέμπτη, Οκτωβρίου 23, 2008

«Ακολούθησε τα πάθη σου»




Το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Είναι ιδιωτικό. Έχει στόχο να μετατραπεί σε ένα «παγκόσμιο δίκτυο». Και έχει την τύχη να διοικείται από έναν οραματιστή.

Πριν από λίγο καιρό, η κόρη του Τζων Σέξτον έστειλε στον πατέρα της ένα e-mail με το οποίο του ζητούσε μια συμβουλή. Στο επάγγελμα των ονείρων της- έγραφε- τα λεφτά είναι λίγα κι έτσι δεν ξέρει τι να κάνει, μήπως θα μπορούσε να τη βοηθήσει εκείνος, μια παράκληση μόνο, δεν θέλει συμβουλές του τύπου «ακολούθησε τα πάθη σου», κάτι πρακτικό θέλει από τον πρακτικό πατέρα της. Και εκείνος της απάντησε: «Η συμβουλή από τον πρακτικό πατέρα σου είναι η εξής: Ακολούθησε τα πάθη σου. Γιατί αν τα ακολουθήσεις, μπορεί να μην ξέρεις πού θα σε οδηγήσουν, σίγουρα όμως θα είσαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος, είτε πλούσια είσαι είτε φτωχή».

Σε μια εποχή όπου η συζήτηση για τα πανεπιστήμια γίνεται όλο και συχνότερα με οικονομικούς όρους, ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης προτιμά να μιλά για πάθη. Όταν πολλοί συνάδελφοί του λένε ότι το πανεπιστήμιο πρέπει να προσκομίζει ποσοτικά οφέλη στην κοινωνία, εκείνος απαντά ότι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν πρέπει να διαμορφώνουν μόνο καλούς επιστήμονες, αλλά και χαρούμενους ανθρώπους. «Ένα μεγάλο πανεπιστήμιο δεν μπορεί να λειτουργεί όπως μια επιχείρηση», λέει ο Σέξτον στην Ελ Παΐς, εκφράζοντας την οργή του για την απόφαση της κυβέρνησής του να αυξήσει σημαντικά τα δίδακτρα, ακόμη και στα δημόσια πανεπιστήμια. «Ο 21ος αιώνας ανήκει στη γνώση. Και μια κοινωνία της γνώσης δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στην επιστήμη και την τεχνολογία, αλλά και στις κλασικές σπουδές, τις κοινωνικές επιστήμες, τους συγγραφείς, τους ποιητές, τους καλλιτέχνες, τους μουσικούς...».

Για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής, το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης σκοπεύει να επεκταθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες. Εκτός από τα παραρτήματα που έχει ήδη στην Αργεντινή, την Κίνα, τη Γαλλία, την Γκάνα, τη Βρετανία, την Ιταλία και την Τσεχική Δημοκρατία, θέλει να αποκτήσει παρουσία και στο Μεξικό, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ. «Ο κόσμος των ιδεών και το ταλέντο δεν μπορούν να συνδέονται με ορισμένους τόπους», λέει ο Σέξτον. Η παγκοσμιοποίηση απαιτεί ένα πανεπιστήμιο και στις πέντε ηπείρους. Ένα πανεπιστήμιο, όμως, που θα αντιμετωπίζεται ως δημόσιο, όχι ιδιωτικό αγαθό. «Δείτε τι γίνεται στον Κόλπο. Οι ηγέτες των χωρών της περιοχής επενδύουν στο πανεπιστήμιο αποσκοπώντας σε κέρδη. Το μοντέλο αυτό, όμως, είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Το δικό μας πανεπιστήμιο είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Αμερικής, κι όμως από επιχειρηματική άποψη είμαστε αποτυχημένοι, κάθε χρόνο χάνουμε λεφτά».

1 Comments:

At 24/10/08 2:09 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home