Παρασκευή, Οκτωβρίου 17, 2008

Αέρας αποποινικοποίησης




Εκατό χιλιάδες δολοφονίες τον χρόνο, πέντε φορές περισσότερες απ΄ ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη: το θλιβερό αυτό ρεκόρ το κατέχει η Λατινική Αμερική. Και, φυσικά, ένα μεγάλο μέρος αυτών των δολοφονιών συνδέεται με τα ναρκωτικά.

Τον χορό τον άνοιξε ο πρόεδρος του Μεξικού, μιας από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής που με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν εμπλακεί σε έναν αιματηρό πόλεμο εναντίον των καρτέλ της κοκαΐνης. Ο Φελίπε Καλντερόν πρότεινε την 1η Οκτωβρίου να αποποινικοποιηθεί η χρήση όλων των ναρκωτικών ουσιών, μεταξύ των οποίων η μαριχουάνα, η κοκαΐνη, η ηρωίνη και η μεταμφεταμίνη. Όποιος συλλαμβάνεται να κατέχει μικρές ποσότητες ναρκωτικών (0,5 γραμμάριο κοκαΐνης ή 2 γραμμάρια μαριχουάνας) και δέχεται να ενταχθεί σε πρόγραμμα απεξάρτησης, δεν θα υφίσταται καμιά κύρωση. Σε περίπτωση άρνησης, θα επιβάλλεται απλώς πρόστιμο.

Σύμφωνα με πρόσφατη κυβερνητική έρευνα, ο αριθμός των τοξικομανών στο Μεξικό έχει διπλασιαστεί τα τελευταία έξι χρόνια και υπερβαίνει πλέον τους 300.000, ενώ ο αριθμός όσων έχουν δοκιμάσει ναρκωτικά αυξήθηκε από 3,5 σε 4,5 εκατομμύρια. Μπροστά σε μια τόσο γρήγορη αύξηση των χρηστών, οι αρχές προτιμούν να πάψουν να ασχολούνται μαζί τους και να αφοσιωθούν στον πόλεμο κατά των μεγάλων καρτέλ. Ανάλογη πρόταση είχε κατατεθεί στο Κογκρέσο του Μεξικού και πριν από δύο χρόνια, αλλά εγκαταλείφθηκε λόγω των πιέσεων που άσκησε η Ουάσιγκτον. Στο ίδιο εμπόδιο σκόνταψε και η απόφαση που έλαβε η Κολομβία στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 να αποποινικοποιήσει την κατοχή μικρών ποσοτήτων ναρκωτικών. Αυτή τη φορά, όμως, τα πράγματα δείχνουν πιο σοβαρά.

Λίγες ημέρες μετά τη δήλωση του Καλντερόν- διαβάζουμε στο ηλεκτρονικό περιοδικό rue89 - o Χιλιανός γενικός γραμματέας της Ένωσης Αμερικανικών Κρατών Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα δήλωσε σε ένα συνέδριο για την ασφάλεια πως «όταν μια πολιτική σαν την καταστολή των ναρκωτικών δεν φέρνει αποτελέσματα σε 25 ή 30 χρόνια, πρέπει να την αλλάζεις». Ο πρόεδρος της Ονδούρας προχώρησε ακόμη περισσότερο. Μιλώντας στους υπευθύνους της Δίωξης Ναρκωτικών από 32 χώρες που συνεδρίασαν την περασμένη εβδομάδα στην Τεγκουσιγκάλπα, ο Μανουέλ Σελάγια τόνισε ότι οι χρήστες ναρκωτικών πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ασθενείς και ότι οι πόροι που διατίθενται για την καταδίωξή τους καλύτερα θα ήταν να χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της παιδείας και της υγείας.

Κανείς από τους παραπάνω ηγέτες δεν πρότεινε βέβαια να έχουν τη δυνατότητα οι χρήστες ναρκωτικών να αγοράζουν τη δόση τους από το φαρμακείο. Απέναντι στον «ολοκληρωτικό πόλεμο» εναντίον των ναρκωτικών που έχει κηρύξει όμως η Ουάσιγκτον στη Λατινική Αμερική, τέτοιες θέσεις είναι τουλάχιστον πρωτοποριακές και δείχνουν ότι αρχίζει να φυσά στην ήπειρο ένας άλλος αέρας. Ένας αέρας που μπορεί να γίνει δυνατότερος μετά την εκλογή στον Λευκό Οίκο ενός ανθρώπου που έχει δηλώσει ανοιχτά ότι στα νιάτα του δοκίμασε κοκαΐνη...