Σάββατο, Μαΐου 24, 2008

O Αρκάν και οι μαθητές του



Ακόμα το συζητούν στα καφενεία του Βελιγραδίου: τον περασμένο Φεβρουάριο, η σερβική αστυνομία συνέλαβε δύο θρυλικούς παλιούς παίκτες του Ερυθρού Αστέρα, τον Ντράγκαν Τζάζιτς και τον Βλαντίμιρ Τσβέτκοβιτς, φορώντας τους χειροπέδες μπροστά στις κάμερες. Ο πρώτος, 62 ετών σήμερα, ήταν στα νιάτα του μεγάλος ποδοσφαιριστής και στη συνέχεια έγινε αντιπρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Ο δεύτερος, 67 ετών, είναι παλιός μπασκετμπολίστας και πρώην πρόεδρος του Ερυθρού Αστέρα. Μαζί με τον γραμματέα του συλλόγου, τον 72χρονο Μίλος Μαρίνκοβιτς, κατηγορούνται ότι άνοιξαν έναν τραπεζικό λογαριασμό στο όνομα του επιθετικού Γκόραν Ντρούλιτς, που έφυγε το 2001 για τη Σαραγόσα, και πλαστογραφώντας την υπογραφή του εισέπραξαν ένα μέρος των χρημάτων της μεταγραφής, περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ.

«Δεν ήταν ανάγκη να τους εξευτελίσουν έτσι», λέει ο Στέβαν Στογιάνοβιτς, άλλοτε τερματοφύλακας και σήμερα αθλητικός διευθυντής του συλλόγου. «Ό,τι κι αν τους καταλογίζουν, θα μπορούσαν να τους καλέσουν σε απολογία». Αλλά η σερβική δικαιοσύνη εξαντλεί την αυστηρότητά της στα μικρά ψάρια, προσπαθώντας να καλύψει την ανικανότητά της να πιάσει τα μεγάλα. Καμία πρόοδος δεν έχει γίνει στην υπόθεση του πρώην προέδρου της Ομοσπονδίας Μπράνκο Μπουλάτοβιτς, ο οποίος δολοφονήθηκε τον Μάρτιο του 2004 ενώ προσπαθούσε να δώσει τέλος στην πρακτική των στημένων αγώνων. Ούτε οδήγησαν πουθενά οι ανακρίσεις της τραγουδίστριας Τσέκα, χήρας του περιβόητου γκάνγκστερ Αρκάν, που σήμερα καλοπερνάει στην Κύπρο. Πρόεδρος των οπαδών του Ερυθρού Αστέρα, τους οποίους εκπαίδευε στο γήπεδο της ομάδας προτού τους στείλει στο μέτωπο εναντίον των εχθρών της Σερβίας, ο Αρκάν κατάλαβε γρήγορα ότι μπορούσε να βγάλει πολλά λεφτά από το ποδόσφαιρο: αγόρασε μια ομάδα της τρίτης κατηγορίας, τη βάφτισε Όμπιλιτς, και την ανέβασε γρήγορα στην πρώτη κατηγορία εφοδιάζοντάς την με τους καλύτερους παίκτες της χώρας, τους οποίους στη συνέχεια πουλούσε στο εξωτερικό. Εκβιασμοί, απαγωγές, σφαγές, τρομοκρατία, παντού διακρίθηκε ο Αρκάν και κανείς δεν μπορούσε να του αντισταθεί: σε ένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε πρόσφατα, ο ιδιοκτήτης μιας μικρής ομάδας διηγείται πώς αναγκάστηκε να του την πουλήσει όταν του έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο.

Το 1998 η Όμπιλιτς πήρε το πρωτάθλημα και δύο χρόνια αργότερα ο Αρκάν δολοφονήθηκε. Στο μεταξύ, οι μέθοδοί του είχαν βρει άξιους μιμητές στη Σερβία. Όπως γράφει η Ελέν Ντέσπιτς-Πόποβιτς στη Λιμπερασιόν, ο Ερυθρός Αστέρας και η Παρτιζάν Βελιγραδίου κέρδισαν στα χρόνια του πολέμου περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ από την πώληση των αστεριών τους. Ο Μπουλάτοβιτς «έσπρωχνε» κυρίως παίκτες από τον τόπο της καταγωγής του, το Μαυροβούνιο. Ο διάδοχός του Ζβέζνταν Τέρζιτς, που έχει διαφύγει στο εξωτερικό, είχε αδυναμία στους παίκτες της ΟFΚ Βελιγραδίου. «Το πρόβλημα δεν είναι οι μεταγραφές, αλλά η θέσπιση κανόνων που θα προσδιορίζουν πόσα παίρνει ο παίκτης, πόσα ο μάνατζερ και πόσα η ομάδα», λέει ο Στογιάνοβιτς. «Τα πράγματα φτιάχνουν, αλλά με αργούς ρυθμούς. Όπως και η σχέση μας με την Ευρώπη»...