Τρίτη, Μαΐου 27, 2008

Για όλα φταίνε οι τράπεζες



Ο Ουόρεν Μπάφετ είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου. Και δεν έχει κανένα πρόβλημα να δηλώσει ότι για την κρίση που προκάλεσαν τα ενυπόθηκα δάνεια υψηλού κινδύνου (subprimes) φταίνε οι τράπεζες, και μόνο αυτές.

Λένε πως ο Μπάφετ μπήκε μια μέρα στο γραφείο του, στην εταιρεία Βerkshire Ηathaway από την οποία ελέγχει τα μερίδιά του στην ΚόκαΚόλα, την Αμέρικαν Εξπρές και άλλες 74 επιχειρήσεις, και ρώτησε τους 19 υπαλλήλους του πόσο φόρο πληρώνουν. Κανείς δεν πλήρωνε λιγότερο φόρο από τον ίδιο, αναλογικά βέβαια με τα εισοδήματά του. «Είναι αλήθεια», λέει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ελ Παΐς με αφορμή το πρώτο του μεγάλο επαγγελματικό ταξίδι στην Ευρώπη. «Οι υπάλληλοί μου πληρώνουν σε φόρους το 33% του εισοδήματός τους, ενώ εγώ, χωρίς συμβούλους ούτε φορολογικούς παραδείσους, κάνοντας αποκλειστικά αυτά που μου υπαγορεύει το Κονγκρέσο, πληρώνω μόνο 17%».

Η περιουσία του 78χρονου μεγαλοεπενδυτή υπολογίζεται σε 62 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι παραπάνω από το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν του Μαρόκου. Και ο λόγος που επισκέφθηκε την Ευρώπη είναι η αναζήτηση αγοραστικών ευκαιριών στις μεγάλες οικογενειακές επιχειρήσεις της ηπείρου. Γιατί δεν προτίμησε αναδυόμενες οικονομίες όπως της Κίνας ή της Ινδίας, που αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς; «Θέλουμε να αγοράσουμε εταιρείες με ακαθάριστο κέρδος άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ, και υπάρχουν περισσότερες τέτοιες εταιρείες στην Ευρώπη απ΄ ό,τι σε άλλα μέρη του κόσμου. Ο καλύτερος τρόπος να ψαρεύεις είναι από μια λίμνη με πολλά ψάρια. Και η λίμνη που διαλέξαμε είναι η Ευρώπη».

Ο Μπάφετ απαντά σε όλες τις ερωτήσεις με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο. Ναι, η διακυβέρνηση της Αμερικής από τον Μπους σημαδεύτηκε από μείωση των φόρων που πληρώνουν οι πλούσιοι και αύξηση των φόρων που πληρώνει η μεσαία τάξη. Ναι, η πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση έδειξε την ανάγκη να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος των βασικών υπευθύνων, δηλαδή των τραπεζών. Όχι, ο Μακέιν δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να διοικήσει την Αμερική, παρόλο που του είναι προσωπικά συμπαθής. Ο ίδιος βρίσκεται όμως πολύ πλησιέστερα στις θέσεις και των δύο υποψηφίων του Δημοκρατικού Κόμματος στο ζήτημα της φορολογίας, του συστήματος υγείας, των αμβλώσεων. Γι΄ αυτό και θα υποστηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, όποιος κι αν είναι αυτός.

Ο Ουόρεν Μπάφετ μπορεί να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο - φέτος πέρασε τον Γκέιτς- αλλά αποφεύγει να προκαλεί. Ζει στο ίδιο σπίτι που αγόρασε πριν από 40 χρόνια, οδηγεί ο ίδιος το αυτοκίνητό του και έχει ετήσιο μισθό 100.000 δολαρίων, πολύ μικρότερο από τις μυθικές απολαβές πολλών στελεχών της Ουόλ Στριτ. Όσο για τα κέρδη του από τις μετοχές στην Βerkshire Ηathaway, δεσμεύεται ότι θα διατεθούν όλα για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Όλα.

2 Comments:

At 28/5/08 12:34 π.μ., Blogger Nikos Lioliopoulos said...

Μα και εδώ το ίδιο δεν γίνεται; όποτε ακούμε αύξηση φόρων το μυαλό μας πάει στους μισθωτούς! Δυστυχώς η κριτική παρέμβαση εχει να κάνει με την καταπίεση των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων. Το ακριβώς αντίθετο απο αυτο που θα πρεπε να κάνει δηλαδη!

 
At 28/5/08 2:52 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μία άλλη ματιά, σχετική με το θέμα σας (ελπίζω να μου επιτρέπεται το λινκ).

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home