Τρίτη, Μαΐου 27, 2008

Για όλα φταίνε οι τράπεζεςΟ Ουόρεν Μπάφετ είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου. Και δεν έχει κανένα πρόβλημα να δηλώσει ότι για την κρίση που προκάλεσαν τα ενυπόθηκα δάνεια υψηλού κινδύνου (subprimes) φταίνε οι τράπεζες, και μόνο αυτές.

Λένε πως ο Μπάφετ μπήκε μια μέρα στο γραφείο του, στην εταιρεία Βerkshire Ηathaway από την οποία ελέγχει τα μερίδιά του στην ΚόκαΚόλα, την Αμέρικαν Εξπρές και άλλες 74 επιχειρήσεις, και ρώτησε τους 19 υπαλλήλους του πόσο φόρο πληρώνουν. Κανείς δεν πλήρωνε λιγότερο φόρο από τον ίδιο, αναλογικά βέβαια με τα εισοδήματά του. «Είναι αλήθεια», λέει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ελ Παΐς με αφορμή το πρώτο του μεγάλο επαγγελματικό ταξίδι στην Ευρώπη. «Οι υπάλληλοί μου πληρώνουν σε φόρους το 33% του εισοδήματός τους, ενώ εγώ, χωρίς συμβούλους ούτε φορολογικούς παραδείσους, κάνοντας αποκλειστικά αυτά που μου υπαγορεύει το Κονγκρέσο, πληρώνω μόνο 17%».

Η περιουσία του 78χρονου μεγαλοεπενδυτή υπολογίζεται σε 62 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι παραπάνω από το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν του Μαρόκου. Και ο λόγος που επισκέφθηκε την Ευρώπη είναι η αναζήτηση αγοραστικών ευκαιριών στις μεγάλες οικογενειακές επιχειρήσεις της ηπείρου. Γιατί δεν προτίμησε αναδυόμενες οικονομίες όπως της Κίνας ή της Ινδίας, που αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς; «Θέλουμε να αγοράσουμε εταιρείες με ακαθάριστο κέρδος άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ, και υπάρχουν περισσότερες τέτοιες εταιρείες στην Ευρώπη απ΄ ό,τι σε άλλα μέρη του κόσμου. Ο καλύτερος τρόπος να ψαρεύεις είναι από μια λίμνη με πολλά ψάρια. Και η λίμνη που διαλέξαμε είναι η Ευρώπη».

Ο Μπάφετ απαντά σε όλες τις ερωτήσεις με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο. Ναι, η διακυβέρνηση της Αμερικής από τον Μπους σημαδεύτηκε από μείωση των φόρων που πληρώνουν οι πλούσιοι και αύξηση των φόρων που πληρώνει η μεσαία τάξη. Ναι, η πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση έδειξε την ανάγκη να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος των βασικών υπευθύνων, δηλαδή των τραπεζών. Όχι, ο Μακέιν δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να διοικήσει την Αμερική, παρόλο που του είναι προσωπικά συμπαθής. Ο ίδιος βρίσκεται όμως πολύ πλησιέστερα στις θέσεις και των δύο υποψηφίων του Δημοκρατικού Κόμματος στο ζήτημα της φορολογίας, του συστήματος υγείας, των αμβλώσεων. Γι΄ αυτό και θα υποστηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, όποιος κι αν είναι αυτός.

Ο Ουόρεν Μπάφετ μπορεί να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο - φέτος πέρασε τον Γκέιτς- αλλά αποφεύγει να προκαλεί. Ζει στο ίδιο σπίτι που αγόρασε πριν από 40 χρόνια, οδηγεί ο ίδιος το αυτοκίνητό του και έχει ετήσιο μισθό 100.000 δολαρίων, πολύ μικρότερο από τις μυθικές απολαβές πολλών στελεχών της Ουόλ Στριτ. Όσο για τα κέρδη του από τις μετοχές στην Βerkshire Ηathaway, δεσμεύεται ότι θα διατεθούν όλα για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Όλα.

3 Comments:

At 28/5/08 12:34 π.μ., Blogger Nikos.Lioliopoulos said...

Μα και εδώ το ίδιο δεν γίνεται; όποτε ακούμε αύξηση φόρων το μυαλό μας πάει στους μισθωτούς! Δυστυχώς η κριτική παρέμβαση εχει να κάνει με την καταπίεση των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων. Το ακριβώς αντίθετο απο αυτο που θα πρεπε να κάνει δηλαδη!

 
At 28/5/08 2:52 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μία άλλη ματιά, σχετική με το θέμα σας (ελπίζω να μου επιτρέπεται το λινκ).

 
At 3/4/09 4:40 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

情趣商品,情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣商品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣商品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品.情趣,情趣,情趣,情趣,視訊聊天室

麻將,台灣彩卷,六合彩開獎號碼,運動彩卷,六合彩,遊戲,線上遊戲,cs online,搓麻將,矽谷麻將,明星三缺一, 橘子町,麻將大悶鍋,台客麻將,公博,game,,中華職棒,麗的線上小遊戲,國士無雙麻將,麻將館,賭博遊戲,威力彩,威力彩開獎號碼,龍龍運動網,史萊姆,史萊姆好玩遊戲,史萊姆第一個家,史萊姆好玩遊戲區,樂透彩開獎號碼,遊戲天堂,天堂,好玩遊戲,遊戲基地,無料遊戲王,好玩遊戲區,麻將遊戲,好玩遊戲區,小遊戲,電玩快打

情趣用品,情趣,A片,AIO,AV,AV女優,A漫,免費A片,情色,情色貼圖,色情小說,情色文學,色情,寄情竹園小遊戲,色情遊戲,AIO交友愛情館,色情影片,情趣內衣,情趣睡衣,性感睡衣,情趣商品,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室 ,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園,080苗栗人聊天室,080聊天室,視訊交友網,視訊

借錢,黃金,黃金回收,黃金價格,黃金買賣,當舖

A片,A片,成人網站,成人影片,色情,情色網,情色,AV,AV女優,成人影城,成人,色情A片,日本AV,免費成人影片,成人影片,SEX,免費A片,A片下載,免費A片下載,做愛,情色A片,色情影片,H漫,A漫,18成人

a片,色情影片,情色電影,a片,色情,情色網,情色,av,av女優,成人影城,成人,色情a片,日本av,免費成人影片,成人影片,情色a片,sex,免費a片,a片下載,免費a片下載,成人網站,做愛,自拍

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home