Είναι γλυκό το μέλι
Oι πόλεμοι που έγιναν τη δεκαετία του ΄90 στην πρώην Γιουγκοσλαβία είχαν πολλές συνέπειες: χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκατοντάδες χιλιάδες διώχτηκαν από τα σπίτια τους, νέα κράτη δημιουργήθηκαν, ισορροπίες άλλαξαν, τα μίση γέννησαν άλλα μίση, στο Κόσοβο βλέπουμε σήμερα πάλι την ένταση να κλιμακώνεται, η συνέχεια θα δοθεί άραγε στη FΥRΟΜ; Υπάρχει όμως και μια παράπλευρη συνέπεια των πολέμων που δεν έχει αναλυθεί αρκετά. Πρόκειται για τις αρκούδες που εγκατέλειψαν την περασμένη δεκαετία τα βουνά της Βοσνίας για να γλιτώσουν από τις μάχες. Μερικές κατευθύνθηκαν βόρεια, προς τη Σλοβενία, άλλες πήραν την αντίθετη κατεύθυνση, για κάποιον ακατανόητο λόγο προσπέρασαν τη Σερβία και κατέφυγαν στην ακατονόμαστη. Οι ντόπιοι διηγούνται ότι τα ζώα αυτά είχαν τελείως διαφορετική συμπεριφορά από τις αρκούδες που ζούσαν ήδη εκεί: κάθονταν στην άκρη ενός χωριού και κοιτούσαν, κάτι ασυνήθιστο για μια υγιή αρκούδα.
Η Σλοβενία έλυσε το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των αρκούδων εξάγοντας αρκετές από αυτές στην Αυστρία, την Ιταλία και τη Γαλλία, ενώ επέτρεψε και τον σφαγιασμό ορισμένων από τις υπόλοιπες προκαλώντας την μήνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Αρχές της FΥRΟΜ αποδείχθηκαν λιγότερο οργανωμένες, ίσως επειδή έχουν άλλα προβλήματα στο κεφάλι τους: έτσι, οι αρκούδες ξεπέρασαν τις 300. Και μία από αυτές, πιθανότατα πρόσφυγας από τη Βοσνία χωρίς αυτό να μπορεί να εξακριβωθεί, έγινε διάσημη όταν ένα δικαστήριο στο Μοναστήρι την καταδίκασε (ερήμην) σε πρόστιμο 3.000 δολαρίων για την καταστροφή ενός μελισσιού. Όπως διαβάσαμε στα «ΝΕΑ», ο ιδιοκτήτης είχε κάνει τα πάντα για να τη διώξει, εκτός από τη χρησιμοποίηση βίας αφού η αρκούδα είναι προστατευόμενο είδος. Ώς και μεγάφωνα που έπαιζαν (σερβική) λαϊκή μουσική είχε τοποθετήσει έξω από το μελίσσι, αλλά μια μέρα οι μπαταρίες τελείωσαν και έγινε το κακό.
Όπως γράφει στη Χέραλντ Τρίμπιουν ο Ρίστο Καράικοφ, που κάνει διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια με θέμα τη διεθνή συνεργασία και την αειφόρο ανάπτυξη, η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί σημαντικό νομικό προηγούμενο για άλλες αγωγές που έχουν κάνει μελισσοκόμοι. Μέχρι τώρα, το δικαστήριο ζητούσε σαφείς αποδείξεις ότι δράστες των επιθέσεων στα μελίσσια ήταν πράγματι αρκούδες, και όχι κάποια άλλα είδη που δεν τελούν υπό κυβερνητική προστασία. Ένας μελισσοκόμος βεβαίωσε ότι είδε δύο ενήλικες αρκούδες να επιτίθενται στο μελίσσι του ενώ δύο κουτάβια παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον, αλλά και πάλι δεν έπεισε το δικαστήριο (καλά, δεν είχε κινητό να τραβήξει μια φωτογραφία;). Στο εξής υπάρχει δεδικασμένο. Ίσως όμως να πρέπει να αναγνωρίζονται ελαφρυντικά στις αρκούδες που έχουν μεταναστεύσει από πολεμικές ζώνες, στην Ιταλία ένας δικαστής αναγνώρισε παρόμοια ελαφρυντικά σε έναν μετανάστη που διέπραξε έγκλημα, και θα κολλήσουμε τώρα σε λίγο μέλι;
2 Comments:
Για να μην αρχίσετε να αναρωτιέστε πού θα βρει τα λεφτά η φτωχή και πρόσφυγας αρκούδα:
Καταδίκασαν αρκούδα επειδή έκλεβε το μέλι!
Και μερικές αρκούδες κατηφόρισαν ακόμα πιο Νότια. Έπεσαν κι αυτές στο μέλι των ασφαλιστικών ταμείων.
Αλλά εδώ το πρόστιμο δεν θα το πληρώσει το κράτος.
θα το ξαναπληρώσουν οι μέλισσες!
Δημοσίευση σχολίου
<< Home