Τετάρτη, Δεκεμβρίου 05, 2007

Ένας πολιτικός κύκλος 360 μοιρών



Ιδρυτικό στέλεχος της οργάνωσης Μπάαντερ-Μάινχοφ, ο Χορστ Μάλερ καταδικάστηκε τον περασμένο μήνα σε εξάμηνη φυλάκιση επειδή χαιρέτησε ναζιστικά τους οπαδούς του. Κι έτσι επέστρεψε στις θέσεις των παππούδων του, ολοκληρώνοντας έναν πολιτικό κύκλο 360 μοιρών.

O θείος του, που κατείχε υψηλή θέση στον μηχανισμό του ναζισμού, δολοφονήθηκε κατά τη Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών, τον Ιούνιο του 1934, όταν οι ναζί εξόντωσαν την ηγεσία των Φαιοχιτώνων. Η δολοφονία αυτή δεν κλόνισε όμως την πίστη της αδελφής του, και μητέρας του Χορστ Μάλερ, στον ναζισμό: ήταν σίγουρη πως ο Χίτλερ δεν γνώριζε τίποτα για εκείνη τη σφαγή. Μαζί με τα τρία παιδιά της, και δεκάδες χιλιάδες Γερμανούς, διέφυγε το 1945 από τη Σιλεσία για το Βερολίνο για να γλιτώσει από τον Κόκκινο Στρατό. Ο άνδρας της συνελήφθη και επέστρεψε στο σπίτι του το 1949 για να συνεχίσει να ασκεί το επάγγελμα του οδοντιάτρου. Μια Κυριακή πρωί βγήκε στον κήπο και αυτοπυροβολήθηκε. Αργότερα, ο γιος του θα έλεγε ότι δεν άντεξε τον εξευτελισμό από την ήττα της Γερμανίας στον πόλεμο.

Λαμπρός μαθητής και υπότροφος φοιτητής δικηγορίας, ο νεαρός Μάλερ γράφτηκε στη Σοσιαλιστική Νεολαία, απ΄ όπου τον διέγραψαν για «αριστερή παρέκκλιση». Το γεγονός που τον οδήγησε να αναλάβει δράση ήταν ο φόνος τού φοιτητή Μπένο Όνεζοργκ από την αστυνομία, στις 2 Ιουνίου του 1967, στη διάρκεια μιας διαδήλωσης κατά του Σάχη. Χωρίς να σταματήσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των επιχειρηματιών στο Βερολίνο, άρχισε να αναλαμβάνει τις υποθέσεις διαφόρων γνωστών αριστερών που είχαν προβλήματα με την αστυνομία: της χήρας του Όνεζοργκ, του Ρούντι Ντούτσκε, του Αντρέας Μπάαντερ και της Γκούντρουν Ένσλιν. Μαζί με τους δύο τελευταίους, εξόριστους τότε στην Ιταλία, επεξεργάστηκε το 1970 τα σχέδια ίδρυσης της RΑF και ταξίδεψε στην Ιορδανία για να λάβει οδηγίες από την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Τον Οκτώβριο του 1970 συνελήφθη και τρία χρόνια αργότερα καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών.

Στη φυλακή, ο Μάλερ διέρρηξε τις σχέσεις του με τη RΑF και εντάχθηκε σε μια μικρή μαοϊκή οργάνωση. Το 1980 αποφυλακίστηκε και επέστρεψε στη δικηγορία χάρις στον νέο του υποστηρικτή, έναν νεαρό σοσιαλιστή ο οποίος λεγόταν Γκέρχαρντ Σρέντερ και που το 1998 θα γινόταν καγκελάριος. Ύστερα εξαφανίστηκε. Και στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 εμφανίστηκε ξανά, ως εξέχον πλέον μέλος του νεοναζιστικού Δημοκρατικού Εθνικού Κόμματος της Γερμανίας. Αλλά έφυγε κι από εκεί, για να συνεχίσει την περιπλάνησή του στους κύκλους της γερμανικής ακροδεξιάς. Όπως έγραψε ο δημοσιογράφος Στέφαν Ράινεκε, «ο Μάλερ είναι ένα είδος σεισμογράφου, που αντιδρά με ακραίο τρόπο απέναντι στις κοινωνικές αλλαγές. Μια συγκεχυμένη ηχώ της ιστορίας των γερμανικών καταστροφών που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα».

2 Comments:

At 5/12/07 2:15 μ.μ., Blogger Πάνος said...

Α, αυτός είναι πραγματικός ανεμόμυλος!

*

Επί τη ευκαιρία, άφησα ένα σχολιάκι στο ποστ με τη γραμματική - δείτε το, Μιχάλη και speaker.

 
At 6/12/07 2:33 π.μ., Blogger dudivie said...

stin ellada ektimate seismografoys?

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home