Πέμπτη, Μαρτίου 01, 2007

Έρωτας τέλος, τώρα μετρούν τα δολάρια



Κόρη, ερωμένη και κληρονόμος: ακούγεται ήδη αρκετά σκανδαλιστικό. Άμα πασπαλιστεί και με μερικά εκατομμύρια δολάρια, συνθέτει μια ιστορία που είναι έτοιμο σενάριο για ταινία.

Η Όλιβ Ουότσον και η Πατρίτσια Σπέιντο ήταν πολύ αγαπημένες. Καθώς η Πατρίτσια εργαζόταν στο Λος Άντζελες, η Όλιβ μετακόμισε εκεί για να είναι κοντά της. Όταν η Όλιβ αποφάσισε να ζήσει στη Νέα Υόρκη, η Πατρίτσια την ακολούθησε. Εκεί αγόρασαν ένα σπίτι (κι άλλο ένα στο Μέιν) και μοιράζονταν τα πάντα, λογαριασμούς, προβλήματα και φίλους. Οικονομικό πρόβλημα δεν είχαν: ο πατέρας Ουότσον ήταν ο ιδρυτής και επί μια εικοσαετία πρόεδρος της αυτοκρατορίας ΙΒΜ, την οποία μια μέρα θα κληρονομούσε η οικογένειά του. Το πρόβλημα που είχαν ήταν νομικής φύσεως: την εποχή εκείνη, τέλη της δεκαετίας του '70, η αναγνώριση των ομοφυλόφιλων ζευγαριών ανήκε στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Έτσι, η Όλιβ αποφάσισε να υιοθετήσει την Πατρίτσια, παρ' ότι ήταν ένα χρόνο μικρότερή της. Ήταν ένα κόλπο στο οποίο κατέφευγαν τότε αρκετοί ομοφυλόφιλοι στην Αμερική, άνδρες και γυναίκες. Αργότερα το πράγμα θα δυσκόλευε, αφού πολλές Πολιτείες ψήφισαν νόμους που απαγορεύουν την υιοθεσία όταν ο θετός γονιός είναι μικρότερος ή όταν έχει σεξουαλικές σχέσεις με το προς υιοθεσίαν άτομο.

Το 1992, δεκατέσσερα χρόνια μετά τη γνωριμία τους και μόλις ένα χρόνο μετά την επισημοποίηση της υιοθεσίας, οι δύο γυναίκες αποφάσισαν να χωρίσουν. Πήγαν σε ένα δικηγόρο και αποφάσισαν να μοιράσουν τίμια τα υπάρχοντά τους. Η Όλιβ πλήρωσε 500.000 δολάρια στην Πατρίτσια για να παραιτηθεί των δικαιωμάτων της στα σπίτια που είχαν αγοράσει. Υπέγραψε επίσης ένα χαρτί με το οποίο δήλωνε ότι δεν θα ξεκινούσε ούτε τότε ούτε στο μέλλον οποιαδήποτε νομική διαδικασία για την αναίρεση ή την ακύρωση της υιοθεσίας. Τα χρόνια πέρασαν. Και μια μέρα ο Τόμας Ουότσον πέθανε. Ήξερε ότι η κόρη του ήταν λεσβία. Γνώριζε τη σχέση της με την Πατρίτσια και την είχε αποδεχθεί, αλλά δεν είχε ενημερωθεί για την υιοθεσία. Έτσι, όταν μέτρησε τα εγγόνια του για να μοιράσει την αυτοκρατορία, τα βρήκε 18. Στην πραγματικότητα, ήταν 19.

Τώρα, η Πατρίτσια θέλει το μερίδιό της. Καλός ο έρωτας και το πάθος, αλλά πάνε, έσβησαν και τώρα αυτό που μετράει είναι τα δολάρια. Η Όλιβ και η οικογένειά της προσπαθούν να την εμποδίσουν: η υιοθεσία πρέπει να ακυρωθεί, λένε οι δικηγόροι, διότι δεν υφίσταται πλέον σχέση μητέρας και κόρης. Ένα πρωτοβάθμιο δικαστήριο τους δικαίωσε, αλλά έπεται συνέχεια. Να πού οδηγούνται τα πράγματα όταν δύο ομοφυλόφιλοι δεν μπορούν να παντρευτούν και να ζήσουν κανονικά, λένε οι οργανώσεις που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των γκέι. Χρειάζεται βέβαια και αρκετή δόση κυνισμού και υποκρισίας - στοιχεία τα οποία παρατηρούνται σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως των σεξουαλικών τους προτιμήσεων.

9 Comments:

At 1/3/07 2:07 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

"Να πού οδηγούνται τα πράγματα όταν δύο ομοφυλόφιλοι δεν μπορούν να παντρευτούν και να ζήσουν κανονικά, λένε οι οργανώσεις που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των γκέι".

Να που οδηγούνται τα πράγματα όταν η μεταβίβαση πλούτου δια της κληρονομιάς δεν είναι παράνομη, λέω εγώ, ο αναρχοφιλελευθερος που θεωρώ τον κληρονομημένο πλούτο παράγοντα κοινωνικής ανισότητας...

Μου αρέσουν αυτές οι ιστορίες γιατί το καταδιασκεδάζω με τον κυνικό εαυτό μου. Μου αρέσει να τις διηγούμαι σε όσους κατά καιρούς μου πρήζουν τ'αυτια για τους άδολους και αιώνιους έρωτες. Απαντώ πως αφού δεν είμαι σε θέση να ερωτευτώ για πάντα κάποιον άνθρωπο, το αστικό δίκαιο μπορεί να με βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση δένοντάς με μαζί του με νόμους που έχουν να κάνουν με τη κοινή περιουσία. Όποιος είναι μάγκας, ας ισχυριστεί ότι δεν μπορεί να παραμείνει για πάντα ερωτευμένος εντός γάμου.

Το έχω ξαναγράψει. Η λύση, δεν είναι η νομιμοποίηση των γάμων των ομοφυλοφίλων αλλά η κατάργηση κάθε νομικής συνέπειας που επιφέρει ένας γάμος και η ρύθμιση μιας σειράς θεμάτων που δημιουργούνται στη συμβίωση με άλλες νομικές διαδικασίες. Στην τελική, δεν καταλαβαίνω γιατί να πληρώνω σαν τον μλκ τις παροχές γιαυτούς που έχουν επιλέξει να παντρευτούν. Δεν μας έφταναν οι ετεροφυλόφιλοι, τώρα πρέπει να πληρώνουμε και τις επιλογές και των ομοφυλοφίλων. Τις δικές μας επιλογές, ποιος θα τις πληρώσει ρε παιδιά;

Πάντως, το μότο μου σε αυτά είναι το "Εγώ πληρώνω για τα μάτια που αγαπώ". Πρέπει κανείς να γνωρίζει ότι όταν μπαίνει σε μια σχέση μπορεί και να χάσει πολλά άμα τη λήξει της και η περιουσία είναι ένα από αυτά, μπορεί να χάσει τα παιδιά του, , χάνει ανεπιστρεπτί ένα κομμάτι του εαυτού του, χάνει τον μπούσουλα γενικώς, τα φράγκα μας μάραναν. Αυτά είναι ανησυχίες για προικοθήρες και κηφήνες.

 
At 1/3/07 2:58 μ.μ., Blogger Κ. said...

αθήναιε, συμφωνώ και εγω, κάτω ο γάμος !!

 
At 1/3/07 3:00 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Να που οδηγούνται τα πράγματα όταν η μεταβίβαση πλούτου δια της κληρονομιάς δεν είναι παράνομη,

...μα το να παρεμβαίνει το κράτος στην κυκλοφορία του κεφάλαιου με τέτοιο τρόπο, είναι χίλιες φορές ισχυρότερο από όλους τους "προστατευτισμούς" που έχουν εμφανιστεί στην ιστορία του καπιταλισμού!
(Φαντάζομαι, για να έχει νόημα αυτό, οτι θα απαγορεύεται και η μεταβίβαση πλούτου σε ζώντες συγγενείς, με όποιο τέχνασμα κι αν επιχειρείται αυτό - ιδρύματα, καταπιστεύματα κτλ κτλ)

Γιατί δε λες μια και καλή οτι είσαι υπέρ της κατάργησης του καπιταλισμού, να τα βρούμε; :-)

ΥΓ: Επί του θέματος: δεν βλέπω πού είναι το πρόβλημα. Δικαιούται μερίδιο η Σπέιντο. Να τα πάρει λοιπόν.

 
At 1/3/07 11:15 μ.μ., Blogger Caesar said...

"Εγραψες", με τον επίλογο της ιστορίας !
Αλλωστε ο έρωτας δεν έχει διάρκεια, γιατί να το βασανίζουμε λοιπόν;)
Το πολύ δυό-τρία χρόνια ν' αντέξει... εκατέρωθεν ;))

 
At 2/3/07 1:21 π.μ., Blogger Αθήναιος said...

"Κ", δεν μπορούμε ν'απαγορεύσουμε τους γάμους, να μην πληρώνω τις επιλογές των άλλων θέλω.

Μαύρο Πρόβατο, κατ'εμάς το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει για να διορθώνει τις κοινωνικές ανισότητες και ο κληρονομημένος πλούτος συνιστά ανισότητα. Δεν γίνεται να είμαι κατά του καπιταλισμού, δεν είναι δυνατον να απαγορευουμε στο άτομο το ελευθέρως επιχειρείν.

Πάντως πρέπει να ομολογήσω ότι περίμενα να επιδείξετε κάποια συγκίνηση για το ποστ μου για τα κρασιά. Τί ότι έχω βαρεθεί τις φυσαλίδες έγραψα, τί ότι έχω βαρεθεί τη στιφάδα των Syrah και ότι ως γνήσιος γεροντοκόρος θα πίνω στο τέλος μόνο Barolo και Pinot Noir αφού η Μάτζικα ήρθε και με έκραξε και είπε ότι κι αυτή θα πίνει μόνο Chateaux Margaux. LOL

Μέχρι και ο Rockerblogger "αναστήθηκε" και ήρθε και μου καρφίτσωσε ένα τραγούδι. Με προβληματίζει λίγο που με ευχαρίστησε. Ελπίζω να μην είναι κάποιος από τους οινοπαραγωγούς με τους οποίους χαριεντιζόμουν στην έκθεση--το ξέρω ότι κανείς σας δεν θα πιστέψει ότι έκανα κάτι τέτοιο αλλά believe it το έκανα. Σκεφτείτε ο Ροκερμπλόγκερ να είναι κάποιος γνωστός μου οινοπαραγωγός! :-Ο

 
At 2/3/07 9:58 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Αφήστε τι έπαθα εγώ. Δεν σχολίασα την αποχώρηση του Ροκερμπλόγκερ, δεν εξέφρασα τη λύπη μου, δεν ευχήθηκα να επιστρέψει σύντομα, δεν τον ευχαρίστησα για τις εκατοντάδες σχόλια που μου έχει γράψει μήνες τώρα με διάφορα ονόματα, κι εκείνος, για να με εκδικηθεί, μου έστειλε το τραγούδι μου ιδιωτικώς, για να νομίζει όλη η μπλογκοπαρέα ότι μ'έγραψε!
Ε, λοιπόν, δεν μ'έγραψε. Και το τραγούδι είναι εξαιρετικό, και ο Ροκερμπλόγκερ είναι ευαίσθητο παιδί, και μορφωμένο, δεν ξέρω αν είναι οινοπαραγωγός όπως λέει ο Αθήναιος, αλλά είναι σπαθί.
Να'σαι καλά φίλε, και στο επανιδείν.

 
At 2/3/07 11:34 π.μ., Blogger rockerblogger said...

Χαχαχαχαχαχαχάαααααααα

Ρε μπαγάσα Μιχάλη, τα εν οίκω ουκ εν δήμω λέει η αρχαία εντολή!

Το έκανες επειδή ξέρεις ότι πάντα σε διαβάζω, αλλά και για να με εκθέσεις στο μπλογκοχωριό!

Ε, λοιπόν, αν σου άρεσε το California Blue του Roy Orbison, που σου έστειλα ιδιωτικώς, φαντάζομαι να ενθουσιαστείς με αυτό που θα σου αφιερώσω δημοσίως!

Κι επειδή είμαι ευαίσθητο παιδί, όπως λες, handle me with care!!!

Να είσαι πάντα καλά αγαπητέ φίλε!

 
At 2/3/07 11:48 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Σας το είπα, δεν παίζεται! Εσπασε τη σιωπή του για μένα! Να δω αν θα μπορέσω να περάσω την είδηση στα αυριανά ΝΕΑ. "Μίλησε ο Ροκερμπλόγκερ" θα είναι ο τίτλος. Θα ξεπουλήσουμε.

 
At 2/3/07 2:44 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Καλά, μη χαίρεσαι το Handle me with care το αφιέρωσε στη νύφη για να το ακούσει η πεθερά αφού η τελευταία, έχει εκφράσει την αδυναμίας της για το άσμα αυτό. Χα!

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home