Σάββατο, Μαρτίου 03, 2007

Μήπως σας βρίσκονται 100 δολάρια;



Δύσκολες μέρες για όσους παίζουν στο χρηματιστήριο, κι ακόμη πιο δύσκολες για όσους εξαρτώνται από τις τράπεζες, των οποίων η απληστία γίνεται ολοένα και πιο προκλητική. Αυτές ακριβώς τις δύσκολες μέρες τυχαίνει να γιορτάζει τα πρώτα της γενέθλια μια πρωτοβουλία ανατρεπτική, σχεδόν επαναστατική, που ούτε λίγο ούτε πολύ προσπερνά τις τράπεζες και φέρνει σε άμεση επαφή πιστωτές και δανειολήπτες. Η σχετική ιστοσελίδα λέγεται Prosper (www. prosper. com). Και όπως λέει ο ιδρυτής της, φιλοδοξία της είναι να γίνει «η eBay του χρήματος!»

Όπως εξηγεί ο ανταποκριτής του Νουβέλ Ομπζερβατέρ στη Νέα Υόρκη, η λειτουργία της ιστοσελίδας είναι απλή. Ας πούμε ότι θέλει κάποιος να δανειστεί ένα ποσό που κυμαίνεται από 50 ώς 25.000 δολάρια, και το δάνειό του να είναι τριετούς διάρκειας, με σταθερό επιτόκιο, και με τη δυνατότητα να το εξοφλήσει νωρίτερα χωρίς κυρώσεις. Βάζει στην Prosper μια αγγελία όπου περιγράφει το ιστορικό του, τους λόγους για τους οποίους θέλει να δανειστεί τα χρήματα, την οικογενειακή του κατάσταση, την καθημερινή του ζωή, τα χόμπι του, το όνομα του σκύλου του, και όποια άλλη πληροφορία τέλος πάντων πιστεύει ότι θα μπορούσε να είναι χρήσιμη. Ο δανειστής, με τη σειρά του, διατρέχει την ιστοσελίδα αναζητώντας τον καλύτερο συμβιβασμό μεταξύ ρίσκου και προσφερόμενου επιτοκίου. Όπως και στις δημοπρασίες, κερδίζει η προσφορά με το χαμηλότερο επιτόκιο. Η Prosper εισπράττει προμήθεια 1% με 2% από τους πιστωτές και 0,5% με 1% τον χρόνο από τους δανειολήπτες.

Η «krazytoo» είναι μια Αμερικανίδα που εργάζεται σκληρά αλλά είχε την ατυχία το εστιατόριό της να κλείσει μετά την 11η Σεπτεμβρίου και η ίδια να χρεοκοπήσει. Έχει ανάγκη από 12.000 δολάρια, και προσφέρει επιτόκιο 12%. Λίγες μέρες μετά την τοποθέτηση της αγγελίας της, είχε ήδη συγκεντρώσει το μισό ποσό, από 57 δανειστές: οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας συμβουλεύουν όσους θέλουν να δανείσουν χρήματα να αναζητούν όσο το δυνατόν περισσότερους δανειολήπτες. Με άλλα λόγια, είναι καλύτερα να δανείσεις 50 δολάρια σε 10 άτομα από το να δανείσεις 500 δολάρια σε έναν.

Το ζευγάρι «ericdeluxe» δημοσιεύει μια φωτογραφία του γιου τους, ο οποίος έχει πρόβλημα στα νεφρά, και ζητούν 24.000 δολάρια με επιτόκιο 13,5% για να ξοφλήσουν την πιστωτική τους κάρτα. Ένας διαζευγμένος που θέλει να διεκδικήσει τη φροντίδα των παιδιών του ζητά 10.000 δολάρια για να πληρώσει τον δικηγόρο. Κι ένας νεαρός ερωτευμένος θέλει να δανειστεί 7.000 δολάρια για να αγοράσει ένα δακτυλίδι στην αγαπημένη του. Αρχικά πρόσφερε επιτόκιο 14,75%, και ο ανταγωνισμός το έριξε στο 9,95%...

Ουτοπικό; Καθόλου. Η Prosper έχει ήδη 175.000 μέλη και έχει εξασφαλίσει μέχρι τώρα δάνεια ύψους 36 εκατομμυρίων δολαρίων. Άλλη μια απόδειξη της ικανότητας του καπιταλισμού να ανανεώνεται διαρκώς.

3 Comments:

At 4/3/07 3:03 μ.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

Α μάλιστα. Τοκογλυφία φάτσα κάρτα, δλδ. Και μάλιστα μετά από δημόσια ξεφτίλα.

Τί καλά....

 
At 5/3/07 7:21 π.μ., Blogger Αθήναιος said...

Μαύρε Γάτε, έχει ιδέα τί λέγεται τοκογλυφία στην πιάτσα ή είναι μία από τις φορές που πέταξες τη ρουκέτα έχοντας μαύρα μεσάνυχτα;

 
At 5/3/07 2:32 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Αυτό το γουέμπ έχει γίνει πιά η σώς για όλα τα πιάτα!
Σάιμπερ-σαράφικο, σάιμπερ - ριάλιτυ, να δούμε πότε θα βγει κανένα σάιτ για σάιμπερ κολόκουρα και άτζακες :-))

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home