Τρίτη, Ιανουαρίου 23, 2007

Γιατί τα αφεντικά είναι τόσο βαρετά;



Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των επιχειρήσεων έχουν ένα κοινό σημείο με τους πολιτικούς: είναι βαρετοί άνθρωποι. Η εξήγηση είναι απλή. Φοβούνται πως οτιδήποτε πουν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον τους.

Μια δημοσιογράφος των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», η Λούσι Κέλαγουεϊ, είχε τον περασμένο μήνα επαγγελματικό γεύμα με τον διευθύνοντα σύμβουλο μιας μεγάλης βρετανικής εταιρείας. Πρώτα κουβέντιασαν - ή μάλλον εκείνος κουβέντιασε - για κρίκετ. Ύστερα της ανέλυσε τη φιλοσοφία του για το πώς γίνεται κάποιος ηγέτης: το μεγάλο μυστικό, είπε, είναι να παρασύρεις τους ανθρώπους μαζί σου. Στη συνέχεια μίλησε για την επιχείρησή του, η οποία πηγαίνει καλύτερα από τότε που την ανέλαβε. Δύο ήταν οι βασικές παρατηρήσεις του. Πρώτον, ότι αυτήν την περίοδο η αγορά είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Δεύτερον, ότι το Διαδίκτυο έχει επιφέρει πολλές αλλαγές, γεγονός που οι εταιρείες πρέπει να εκμεταλλευτούν. Η συζήτηση διήρκεσε 90 λεπτά. Και ήταν απίστευτα, μα απίστευτα βαρετή. Για την υπόλοιπη ημέρα η δημοσιογράφος αισθανόταν ότι κάποιος παχύσαρκος είχε κάτσει πάνω της για πολλή ώρα και την είχε συνθλίψει τόσο πνευματικά όσο, περιέργως, και σωματικά.

Γιατί οι διευθύνοντες σύμβουλοι είναι τόσο βαρετοί; Οι άνθρωποι αυτοί δεν γεννιούνται κατ' ανάγκην έτσι: όσο πιο επιτυχημένοι γίνονται, όμως, τόσο πιο έντονη είναι η ανάγκη να κόψεις τις φλέβες σου όταν μιλάς μαζί τους. Η Κέλαγουεϊ έπεσε σε ένα τεύχος του «Harvard Business Review» που ζητεί από διάφορα στελέχη επιχειρήσεων να αναφέρουν το δυνατό τους σημείο το οποίο και τους καθιστά ηγέτες. Κανείς δεν αναφέρει βέβαια ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του την ικανότητα να βγάζει νοκ-άουτ τον αντίπαλο από βαρεμάρα. Όλοι χρησιμοποιούν λέξεις όπως ταπεινότητα, ενεργητικότητα, διαίσθηση. «Ένα στέλεχος που δεν είναι αφοσιωμένο 101 τοις εκατό στη δουλειά του δύσκολα μπορεί να τα καταφέρει», λέει ο Όλλι-Πέκκα Καλασβούο, το νέο αφεντικό της Nokia. Το όνομά του είναι αναμφισβήτητα γοητευτικό. Αλλά τι αρλούμπα είναι αυτή που είπε; Το 100 τοις εκατό δεν είναι ήδη ένας δύσκολος, ένας απόρθητος στόχος;

Ο Αλεξάντερ Κάμινγκς, πρόεδρος της Κόκα-Κόλα στην Αφρική, διαλέγει πάλι ως βασικό του προσόν την αποφασιστικότητα - και χρησιμοποιεί μια εξίσου ξύλινη γλώσσα. Πιο πρωτότυπος είναι ο Γκάρυ Τζάκσον, πρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας Blackwater που συνεργάζεται με τον αμερικανικό στρατό. Όπως λέει, κρατά μια βάση δεδομένων για το προσωπικό και δίπλα σε κάθε εργαζόμενο βάζει ένα Τ (talker, κάποιος που μένει στα λόγια) ή ένα D (doer, κάποιος που προχωρεί σε έργα). Ένα Τ που παραμένει για αρκετό καιρό οδηγεί στην απόλυση. Ανάλογες διαδικασίες χρησιμοποιεί και ο Σεργκέι Πετρόφ, ιδρυτής της μεγαλύτερης εταιρείας εισαγωγής αυτοκινήτων στη Ρωσία.

Τουλάχιστον οι δύο τελευταίοι, που είναι περισσότερο επιχειρηματίες παρά διευθυντές επιχειρήσεων, δεν μασάνε τα λόγια τους. Είναι πιο ειλικρινείς και κατά τούτο ρισκάρουν περισσότερο. Είναι ενδιαφέροντες, έστω και επειδή σε κάνουν να τους μισήσεις.

9 Comments:

At 23/1/07 4:40 μ.μ., Blogger rockerblogger said...

Μιχάλη, γενικεύεις. Δεν είναι όλα τα αφεντικά αδίστακτοι όπως ο Τζάκσον κι ο Πετρόφ.

Υπάρχει αφεντικό που καλεί τους υπαλλήλους τους σε πάρτυ στο σπίτι του, η ιδιαιτέρα του μεθάει άσχημα και τον βρίζει μπροστά σε όλους, τον αποκαλεί τσιγκούνη και φτηνιάρη, εκείνος στέκεται ακριβώς από πίσω της κι ακούει την κάθε λέξη, και ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΕΙ:)))))

 
At 23/1/07 7:26 μ.μ., Blogger Caesar said...

Δεν ξέρω γιατί, αλλά βρίσκω ιδιαίτερα γοητευτικά τα θηλυκά αφεντικά :)

 
At 23/1/07 8:28 μ.μ., Blogger christina said...

Δεν είναι βαρετοί. Απλά. από ένα εισόδημα κι επάνω, κινούνται σε άλλη σφαίρα, που δεν έχει και πολύ σχέση με την πραγματικότητα. Όποιος δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα- και δεν ειναι καλλιτέχνης- είναι βαρετός.

 
At 24/1/07 1:21 π.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

...τι να κάνει κανείς όταν το βασικό περιεχόμενο της εργασίας του είναι να δικαιολογήσει την ύπαρξή του;
-Βιβλιογραφία

(Ο μακαρίτης ήταν το αντι-παράδειγμα βαρετού ανθρώπου - μακάρι να ξαναγράψεις γι αυτόν!)

 
At 25/1/07 12:20 μ.μ., Blogger spiretos72 said...

...επίσης δεν βρίσκω καθόλου βαρετό το να συζητάς για κρίκετ :-)))

 
At 9/7/16 5:50 μ.μ., Blogger xjd7410@gmail.com said...

michael kors outlet
louis vuitton outlet
louis vuitton outlet stores
cheap oakley sunglasses
louis vuitton handbags
cheap nfl jerseys
coach canada
jeremy scott shoes
michael kors handbags
coach outlet store online
coach outlet store online
lebron james shoes 13
gucci handbags
vans shoes
rolex submariner
timberland outlet
christian louboutin outlet
tiffany outlet
toms outlet
coach outlet
jordan 4
celine bags
nike air max
mont blanc pens
hollister clothing
tods shoes
air jordan 13
toms outlet
basketball shoes
burberry outlet online
polo ralph lauren
celine handbags
louis vuitton outlet
nike trainers
coach outlet
oakley sunglasses
toms outlet
oakley vault
coach outlet store online
coach outlet
2016.7.9haungqin

 
At 21/8/17 10:39 π.μ., Blogger raybanoutlet001 said...

nike blazer pas cher
ralph lauren polo
michael kors outlet
ralph lauren
nike free run
ugg boots
nike huarache
ugg outlet
seahawks jersey
ed hardy uk

 
At 28/7/18 5:09 π.μ., Blogger Unknown said...

www0727


basket nike femme
ralph lauren uk
ugg boots clearance
coach factory outlet
jordan shoes
moncler jackets
polo ralph lauren outlet
christian louboutin shoes
ralph lauren outlet
lacoste outlet





 
At 19/10/18 6:41 π.μ., Blogger Unknown said...

hermes belt
yeezy boost 350 v2
lacoste polo
birkin bag
baseball jerseys
fila shoes
lacoste online shop
chrome hearts
goyard handbags
coach outlet sale

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home