Πέμπτη, Ιανουαρίου 25, 2007

Είμαστε όλοι Μεγάλοι Αδελφοί!



«Καταπολεμήστε το έγκλημα από τον καναπέ σας»: αυτό είναι το σύνθημα ενός νέου ιδιωτικού καναλιού της Βρετανίας, που επιδιώκει να μετατρέψει τους συνδρομητές του σε αυτοσχέδιους αστυνομικούς.

Ο Τζόζεφ Ακισάνυα δεν ξέρει άλλο τόπο από το Σόρντιτς, μια από τις πιο φτωχές συνοικίες του Λονδίνου. Εκεί γεννήθηκε, εκεί μένει, εκεί θα πεθάνει. Για να αγοράσει ένα μικρό δυάρι στον 18ο όροφο του πύργου Χαμπερντάσερ, που δεσπόζει στην Τσαρλς Σκουερ, χρεώθηκε μέχρι τον λαιμό. Και σήμερα δεν έχει μία. Αλλά δεν αντέχει να βλέπει άλλο την υποβάθμιση της γειτονιάς του. Κι όταν κτύπησαν την πόρτα του και του πρότειναν να γραφτεί σ' ένα καινούργιο κανάλι, το Σόρντιτς TV, δέχθηκε αμέσως - παρ' όλο που αυτό σημαίνει μια επιβάρυνση 15 λιρών το μήνα. Ο Τζόζεφ, όπως και οι περισσότεροι γείτονές του, έχουν συνδεθεί μέσω της τηλεόρασής τους με τις κάμερες που βλέπουν το δρόμο. Μόλις δουν κάτι ύποπτο, έναν κλέφτη, έναν έμπορο ναρκωτικών, κάποιον που ετοιμάζεται να γράψει ένα σύνθημα στους τοίχους, ειδοποιούν αμέσως την αστυνομία. Η ανωνυμία τους είναι εξασφαλισμένη.

«Δεν μπορείς να αφήσεις την αστυνομία να τα κάνει όλα μόνη της», λέει ο Τζόζεφ στην απεσταλμένη του Νουβέλ Ομπζερβατέρ. «Έχουμε μάτια για να τη βοηθάμε, πρέπει λοιπόν να τα κρατάμε ανοιχτά». Την περασμένη εβδομάδα, τρεις άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί στο δρόμο, θύματα υπερβολικής δόσης. Τον περασμένο Νοέμβριο, ένας καβγάς σ' ένα μπαρ στοίχισε τη ζωή ενός 22χρονου. Ο ιδιοκτήτης του Marie Loyd, ενός παμπ που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παρακολουθούμενης ζώνης, δεν αισθάνεται πια άνετα να κυκλοφορεί τη νύχτα στο δρόμο. Με τις κάμερες δεν είναι αντίθετος, παρ' όλο που πιστεύει ότι τα χρήματα θα μπορούσαν ίσως να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικότερα σε μια άλλη κατεύθυνση. Άλλοι έχουν σοβαρές επιφυλάξεις. «Δεν είμαστε στρατιωτάκια του κράτους», λέει ο ιδιοκτήτης ενός άλλου παμπ, του Prince Arthur. Και στο εστιατόριο The Real Greek, η πατρόνα έχει πολλή δουλειά για να συζητάει τέτοιες βλακείες.

Η Βρετανία είναι η χώρα με τις περισσότερες κάμερες ανά κάτοικο στον κόσμο: 50.000 στα λεωφορεία, 6.000 στο μετρό, 8.000 στους δρόμους. Χάρις σ' αυτές εντοπίστηκαν οι καμικάζι της 7ης Ιουλίου του 2005. Αυτές μελέτησαν οι αστυνομικοί για να συλλάβουν τον στραγγαλιστή του Ίπσουιτς. Αλλά το ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών, με επίσημη έκθεσή του, αναγνωρίζει ότι οι κάμερες δεν έχουν μειώσει σημαντικά τον συνολικό αριθμό των εγκλημάτων στη χώρα. Το Σόρντιτς TV επιχειρεί έτσι να κάνει την υπέρβαση: μέχρι την ερχόμενη άνοιξη επιδιώκει να έχει συνδέσει με κάμερες το σύνολο των κατοίκων της περιοχής, κάπου 80.000 οικογένειες. Και στη συνέχεια θα «δικτυώσει» όλη τη χώρα. Να πληρώνεις για να γίνεις Big Brother, αυτός ο καπιταλισμός είναι ανεξάντλητος.

26 Comments:

At 25/1/07 2:27 μ.μ., Blogger Spinoza said...

Σύντροφε Νεοταξίτη, δεν μας τα λέτε καλά!

Ανεξάντλητος ο Καπιταλισμός, ναι αλλά δεν διάβασα πουθενά ότι σε υποχρεώνει να γίνεις συνδρομητής στο κανάλι, όπως κάτι άλλα καθεστώτα του υπαρκτού ξέρετε ποιου, ναι αυτού που εννοήσατε, καθεστώτα που υποχρέωναν τους πολίτες να γίνονται καταδότες...

Αν και η Αγγλία επί του Εργατικού Μπλερ, άρχισε να φιγουράρει στις λίστες της Διεθνούς Αμνηστείας με τις χώρες που παραβιάζουν τ'ανθρώπινα δικαιώματα, παραμένει μια από τις πλέον δημοκρατικές χώρες στον κόσμο κι ας έχει τις περισσότερες κάμερες.

Είναι προφανές ότι οι κάμερες που εποπτεύουν δημόσιους χώρους δεν επηρρεάζουν τη Δημοκρατία ούτε μειώνουν την παραβατικότητα, όπως εντίμως δηλώνουν οι αρχές. Οι κάμερες αποτελούν κατασταλτικό και όχι προληπτικό μέτρο και περισσότερο από την καταστολή αντιμαχόμαστε τις κοινωνίες που αποδέχονται την κουλτούρα της κρατικής βίας και της τρομοκρατίας απ'όπου και να προέρχεται.

 
At 25/1/07 3:08 μ.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

Καλησπέρα Μιχάλη. Μπρος γκρεμός και πίσω κάμερες...

 
At 25/1/07 3:47 μ.μ., Blogger rockerblogger said...

Με ξαφνιάζει κάπως το σχόλιο της spinoza. Είχα την εντύπωση ότι οι Φιλελεύθεροι ήταν υπέρμαχοι των ατομικών ελευθεριών..

Οι κάμερες αποτελούν κατασταλτικό και όχι προληπτικό μέτρο.. γράφει η spinoza.

Μα αν ήταν έτσι τότε τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα! Καταστολή εναντίον ποίου;! Του πολίτη;! Και με ποια λογική και κυρίως με ποιο δικαίωμα το κράτος επιβάλλει ένα κατασταλτικό μέτρο - μια ποινή, δηλαδή - σε βάρος όλων των πολιτών του αδιακρίτως;;;!!!

Μόνο απογοήτευση μου προκαλεί η υιοθέτηση τέτοιων απόψεων από τους μόνους πιθανούς εν δυνάμει συμμάχους της δημοκρατικής αριστεράς στο θέμα των ατομικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Και μόνο μελαγχολία μου προκαλεί η διαπίστωση ότι στα δημοκρατικά κράτη του εικοστού πρώτου αιώνα όλοι οι πολίτες έχουν χάσει το - ΙΕΡΟ - τεκμήριο της αθωότητας.

 
At 25/1/07 4:17 μ.μ., Blogger christina said...

ta teleftea 7 xronia ime monimos katikos aglias opou zo kai ergazomai. me aformi to sxolio tis spinoza tha ithela na anafero oti to vretaniko protipo taksis, asfalias kai dimokratias afenos men exi apotixi kathos simfona me erevnes ine apo tis xores me tin ipsiloteri eglimatikotita stin evropi-oi en logo anafores exoun dimosieftei apo to European Union-kai exi apotixi stin katastoli tis esoterikis tromokratias opos adodixtike me tis bombistikes epithesis tou kalokeriou sto londino.

sinepos eki pou tha ithela na katalikso ine pos oti gializi den ine xrisos...

 
At 25/1/07 4:41 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Συντρόφισσα Νεοταξίτισσα (μήπως να πούμε όμως και στους φίλους που μας διαβάζουν τι εννοούμε;), πουθενά δεν έγραψα ότι ο καπιταλισμός τους υποχρεώνει να γραφτούν συνδρομητές και να γίνουν Big Brothers. Εγραψα ότι είναι ανεξάντλητος. Αυτός είναι άλλωστε ένας από τους λόγους που ο υπαρκτός κατέρρευσε, ενώ ο καπιταλισμός ζει και βασιλεύει, και θα συνεχίσει να βασιλεύει.

Η Αγγλία και δημοκρατική είναι, και χώρα με τις περισσότερες κάμερες ανά κάτοικο στον κόσμο. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Το θέμα που έθιξα είναι η ανταπόκριση των πολιτών σε αυτό το μέτρο. Εχω την εντύπωση ότι όσο λιγότερο ενημερωμένος είναι κάποιος, όσο περισσότερο όμηρος είναι των ριάλιτι και των ταμπλόιντ, τόσο πιο εύκολα δέχεται τέτοιου είδους μέτρα. Κι ας είναι κατά γενική ομολογία αναποτελεσματικά.

 
At 25/1/07 4:55 μ.μ., Blogger Spinoza said...

Rockerblogger, ειλικρινά μου αρέσετε γιατί είστε τεατράλε τύπος και μου αρέσουν πολύ οι τύποι αυτοί, ασχέτως αν κάτι φορές μου ερχεται να τους πιάσω στα χέρια μου και να τους κοπανάω κάτω σαν τα χταπόδια...Ακούγεται σεξουαλικό αλλα πιστέψε με, δεν είναι! Πάντως, αυτή δεν είναι μία από τις φορές που ονειρεύομαι "άντρα τεατράλε στο φούρνο με πατάτες", χαμογελώ καθως πληκτρολογώ.

Ξέρετε, συμφωνώ μαζί σας, μονο που υπάρχει μια μικρή δυσκολία, τόση δα δλδ, λογικής φύσεως. Αν ποτέ το επιχειρούσατε, θα είχατε πολύ μεγάλη δυσκολία να αποδείξετε πως οι κάμερες στους δρόμος παραβιάζουν την ιδιωτική ζωή των πολιτών...

Κάθε που βγαίνουμε από το σπίτι μας, αυτόματα εκχωρούμε μέρος της ιδιωτικότητάς μας.

Μου λέτε δλδ πως είναι παλιάνθρωπος και στυγνός παραβάτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο γείτονάς σας που θα πει στη συζυγό μας ότι μας είδε να φιλιόμαστε περιπαθώς στην Πλατεία Κολωνακίου, σε βαθμό που να κάνει τους περαστικούς να μας λένε : "Πάρτε 50 Ε ρε παιδιά να πάτε σε κανένα ξενοδοχείο" ( προσπαθώ να γίνω και 'γω λίγο τεατράλε!)

Μου λέτε ότι είναι απάνθρωπη και υστερικιά η γειτόνισσα που θα καλέσει την αστυνομία αν βγω από το σπίτι μου χωρίς ρούχα.

Μου λέτε ότι η τροχαία, παραβιάζει το ιερό ανθρώπινο δικαίωμα της ιδιωτικότητας του ασυνείδητου οδηγού που τραυματίζει πεζό και τον αφήνει αβοήθητο στο δρόμο αν καταγράψει η κάμερα αυτή την εγκληματική του δραστηριότητα.

Αυτά μου λέτε, ή όχι; :-)

 
At 25/1/07 4:56 μ.μ., Blogger Spinoza said...

Εννοείτε να πούμε γιατί σας αποκαλώ" σύντροφο νεοταξίτη";

 
At 25/1/07 6:05 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Να το πούμε, για να γελάσουμε λίγο. Αλλά να το πείτε εσείς, με τον απαράμιλλο τρόπο που έχετε να διηγείστε.

 
At 25/1/07 6:08 μ.μ., Blogger άσκεπος said...

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Κι ο Όργουελ για άλλους τα έγραφε, αλλά από άλλους γίνονται. Τελικά, ο καπιταλισμός (δηλαδή η καπιταλιστική κοινωνία μας) περνάει πολλά ζόρια...

Όσο για όσους υπερασπίζονται τέτοια μέτρα, χαμογελάω όταν τους ακούω, από τη στιγμή που γνωρίζω πως για τα ίδια μέτρα θα ήταν καυστικότατοι, αν εφαρμόζονταν από άλλο σύστημα. Η επιλεκτικότητα όχι μόνο στην επίκληση της ιδιωτικότητας, αλλά και του φόβου, είναι το λιγότερο άξιες περαιτέρω ανάλυσης. Παρεπιπτόντως, να σημειωθεί ότι έχει ανέβει ένα εξαιρετικό ποστ από τον adamo.Επίσης, είναι άλλο πράγμα η τυχαιότητα της παρατήρησης των παραδειγμάτων που παρατέθηκαν από την @spinoza και άλλο πράγμα η διαρκής παρουσία ενός "κατασκοπευτικού" ζευγαριού ματιών.

Υ.Γ(γενικό σχόλιο, προς αποφυγή παρεξηγήσεων): Τη ρουφιανιά πολλοί αγάπησαν, τον ρουφιάνο ουδείς

 
At 25/1/07 6:10 μ.μ., Blogger oistros said...

Εν Ελλάδι οι "ρουφιάνοι κι οι καταδότες" παραμένουν έννοιες ποινικοποιημένες στις λαϊκές συνειδήσεις. Και η εικόνα του Δήμου Σταρένιου θα δυσκόλευε αρκετούς να γραφτούν συνδρομητές σε ανάλογα εγχειρήματα. Ίσως έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι είμαστε ένας από τους λιγότερο "συνεργάσιμους" λαούς με τις διωκτικές μας αρχές. Χωρίς, βέβαια, αυτό να είναι κατ' ανάγκη καλό πάντα.

 
At 25/1/07 6:22 μ.μ., Blogger Spinoza said...

exiled: Ήδη καυτηρίασα τα σοσιαλιστικά καθεστώτα που μέχρι χθες, αντί να βάζουν κάμερες ( που και κάμερες έβαζαν) υποχρέωναν τους πολίτες να γίνονται καταδότες των συμπολιτών τους. Έχετε να πείτε τίποτε επάυτού;

Επίσης, διαφωτείστε με. Πως είναι δικαίωμά σας αναφαίρετο να κυκλοφορείτε στο δρόμο γυμνός, να κάνετε έρωτα στο δρόμο, να παραβιάζετε τον αστικό και ποινικό κώδικα.

Σχετικά με τους συντρόφους νεοτάξ. Το ανέκδοτο ( που δεν είναι τόσο ανέκδοτο), πάει ως εξής: Κάποτε ρώτησαν τον Χότζα: " Χότζα, για πες μου, ποιοι νομίζεις ότι στην ελληνική μπλογκόσφαιρα αρθρώνουν λόγο συνειδητά συντεταγμένο προς τις επιταγές και τις επιδιώξεις της Νέας Τάξης ( μ'ό,τι αυτό συνεπάγεται αυτή η παπαριά έκφραση).

Κι ο Χότζας, απάντησε, δίνοντας μια σειρά από ιστολόγια οι κάτοχοι των οποίων υποτίθεται ότι γράφουν συνειδητά και καθ'υπόδειξιν της Νέας Ταξης.

Ε μέσα σε αυτή τη λίστα του "Χότζα" φιγουράριζαν, μεταξύ αλλων, ο οικοδεσποτης και εγώ με το βόδι ( έτσι τον λένε) τον Αθήναιο.

Στην αρχή που το διάβασα, γέλασα. Τώρα που έχουν περάσει οι ώρες, όχι τόσο. Να με λένε βόδι,οκ, άσε που βρίζουν τα βόδια, αλλά να λένε ότι λειτουργώ καθ'υπόδειξιν σε βάρος των συμπολιτών μου, κάπως μλκ μου φαίνεται αλλά λέω να κρατηθώ και να μην αρχίσω τα γαμοσταυρίδια. Εξάλλου ο Σπινόζα, ποτέ δεν θα έκανε κάτι τέτοιο...

 
At 25/1/07 6:42 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Το κακό, Σπινόζα, είναι ότι αυτή τη μλκ ενός μλκ την αναπαράγουν χιουμοριστικά διάφοροι καλοί μας φίλοι, δίνοντάς της υπόσταση.

 
At 25/1/07 7:30 μ.μ., Blogger Spinoza said...

Αντιλαμβάνομαι ότι για ένα δημοσιογράφο, σε μια κοινωνία δημοκρατική όπου το επάγγελμά του θεωρείται λειτούργημα ( κι ας το ειρωνεύονται πολλοί επειδή έχει ξεπέσει)και λογαριάζεται ως η Τέταρτη των θεσμοθετημένων εξουσιών, κάτι τέτοια δεν περνούν ξώφαλτσα αλλά γιαυτές τις περιπτώσεις, την καλύτερη συμβουλή, μου την έδωσε ο Φάις, όταν κάποιοι έφτασαν να πουν ότι με επέλεξε για το διαδικτυακό του παιχνίδι λόγω εβραϊκής καταγωγής, επειδή όπως έχουν διαπιστώσει όλοι, μετά βίας μπορώ να συντάξω μια ενδιαφέρουσα φράση, οπότε γιατί να με βάλει στο Hotel Memory? Φταίει το αίμα... Μου είπε λοιπον πως απέναντι σε κάτι τέτοια απαντάμε με ορμητικούς ποταμούς σαρκασμού και με ποίηση. Τα ζώα κομπλάρουν απέναντι στην ποίηση. Έχει δίκιο.

 
At 25/1/07 7:55 μ.μ., Blogger rockerblogger said...

spinoza, με μπερδεύεις!

Εκεί που μου έχεις προκαλέσει μια τεράστια.. πνευματική διέγερση με την s/m απάντηση σου σε μένα :)ξαφνικά αντί για τις κάμερες και το ιερό δικαίωμα στην privacy, διαβάζω για λιστες με νεοταξ μπλογκς!

Που είναι η λίστα, οεο;!

ΥΓ1
Στο ξενοδοχείο που καταφεύγω με χρεώνουν μόλις 30 ευρώ! Είναι καθαρό, καλαίσθητο, και με καθρέφτες σε όλες τις απαραίτητες γωνίες! 50 με χρεώνουν μόνο αν θέλω να διανυκτερεύσω εκεί. Και μέχρι τώρα δεν έχω δει τη φάτσα μου στο ιντερνετ, κι ας λένε ο Ζούγκλας κι ο Εισαγγελάτος ότι υπάρχουν κρυφές καμερες παντού σε αυτά τα ξενοδοχεία της εφήμερης ηδονής. Το κάνουν σε διατεταγμένη υπηρεσία για να μας τρομάξουν και να κόψουμε το σεξ!

ΥΓ2
Κι εμένα μου αρέσετε, και σας βρίσκω κι εγώ τεατράλε, κι ας σας λένε μερικοί νεοταξ. Κατά βάθος είστε της ροκ δημοκρατικής αριστεράς, αλλά δεν το ξέρετε ακόμα:)

 
At 25/1/07 8:18 μ.μ., Blogger Spinoza said...

Rockerblogger! Mon Dieu! Αγαπητέ, δεν ξέρω από ξενοδοχεία,δεν έχω πάει ποτέ μου για τέτοια δουλειά σε ξενοδοχείο, μένω μονη μου από τα 17, δεν μου έχει χρειαστεί αλλά ποτέ μου δεν θα ακολουθουσα άντρα σε ξενοδοχείο των 30Ε, λίγο φτηνό μου φαίνεται, δε πα να είχε τις καλύτερες κάμερες του κόσμου οι οποίες θα μ'εδειχναν και 5 κιλά πιο αδύνατη και 19 πόντους πιο ψηλή. Εμένα να έδειχναν πιο ψηλή εννοώ.
Πάντως κι ο Χοιροβοσκός μου είπε σήμερα πως δεν είμαι άθεη. Τώρα μαθαίνω ότι ίσως είμαι μια θρήσκα αριστερή... Ιησούς Χριστός...

Ντάξει Μιχάλη, στο κάναμε μπάχαλο το μαγαζί...Μπορείς να καλέσεις τις δυνάμεις ασφαλείας της Νέας Ταξης, να μας μαζέψουν.

 
At 25/1/07 8:43 μ.μ., Blogger dohant said...

Για να παραφράσω κάτι σχετικό του Δ.Δημητράκου για τη παγκοσμιοποίηση:
Ο καπιταλισμός είναι ανεξάντλητος Μιχάλη, γιατί είναι "απρόθετος"..ίσως κ "απρο-υπό-θετος" -να πω εγώ, ενώ κάποιοι άλλοι από εδώ μέσα,αλλά κ απέξω, να συμπληρώσουν ότι στην πιο ανώδυνη περίπτωση λειτουργεί απλά σαν "υπόθετο(ς)" καθότι..

..."Τηλεχαφιέδες!".Ανέκραξε ο νεαρός φοιτητής αδελφός μου μόλις του ανέγνωσα (με το ζόρι-δε θέλει να τον πολυζαλίζω με τις "πολιτικούρες μου" όπως λέει) το σημερινό "post" κ που βρίσκεται στην Αθήνα εξαιτίας των καταλήψεων στη σχολή του.Κάτι που του δίνει την ευκαιρία συχνά πυκνά να αφήνει κατά μέρος τα μαθήματα της μηχανολογίας του Πανεπιστημίου κ να αφιερώνεται ολοκληρωτικά στη Βass-Guitar του..Εγώ του ανταπάντησα (για να μισο-προβοκάρω την όλη φάση) ότι θα ήταν μια καλή ευκαιρία να τοποθετήσουν κάμερες στα εργαστήρια, στις αίθουσες, στους διαδρόμους, κ στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου, έτσι, για να "εξασυλώσουμε" εκείνους που ομνύουν στο όνομα του ασύλου, ενώ είναι εκείνοι που στη πραγματικότητα πρώτοι το καταπατούν.Η απάντηση,μου ήρθε από εκεί που δε θα το περίμενα με το χαρακτηριστικό απαξιωτικό ύφος
που απορρέει από το ναρκισσισμό των 20smth: "Ναι ΟΚ, τα ξέρουμε τα τυπάκια αυτά.Είναι κάτι μονόχνοτοι "φοιτητοπατέρες" κοντά στην ηλικία σου (σημ.: τον περνάω ακριβώς μιάμιση δεκαετία τον νέο),με μια πανομοιότυπη στο βάθος με τη δική σου "βίδα":να ασχολούνται μονίμως με τέτοια θέματα, κ που δε δίνουν καμία σημασία για την βελτίωση της ποιότητας των σπουδών κ το μόνο που τους νοιάζει είναι να "περνάνε" τις "κομματικές" εξετάσεις-αυτές άλλωστε που έχουν "εξασφαλίσει" σε ένα όχι κ τόσο ευάριθμο πλήθος, "ευκαιρίες" για μεταπτυχιακές "εξαργυρώσεις"...αλλά
αυτό που πραγματικά με ενοχλεί με τις κάμερες-κάτι τέτοιο, μόνο εσύ θα μπορούσες να σκεφτείς- μέσα στη σχολή είναι ότι δε θα μπορούμε να "νταραβεριζόμαστε" με τις γκόμενες, κ δε ξέρω πια αν θυμάσαι από τα "δικά σου" τότε, (αυτό το "τότε" περιττό να σας πω, μου ακούστηκε σα πιστολιά), το όλο πανηγύρι εκεί μέσα έχει μεγάλη πλάκα.Χώρια ότι έχουνε κάνει ορισμένοι από εμάς κ "μετεγγραφές", κ πηγαίνουν κ "ξεροσταλιάζουν" εκεί παραδίπλα στα ΤΕΦΑ για να "παίρνουν μάτι" τις γυμνάστριες την ώρα που κάνουν ασκήσεις διατάσεων...τώρα να βάλουμε κ κάμερες για να μας "παίρνουν μάτι" όλους μαζί? Εεε..δε λέει..."
Κ προτού κλείσουμε τη συζήτηση..
-κ πως τον είπες τον "Bloggera" που έγραψε αυτό?
-Μιχάλη, (απάντησα εγώ, έτσι για να υπονοήσω αν μη τι άλλο μια "δικτυακή" οικιότητα..)
-Τι Μηχάλης?
-Μητσός κ είναι δημοσιογράφος
-Το ίδιο πράμα δεν είναι? (κλεινοντάς μου το μάτι),αλλά τουλάχιστον φαίνεται να γράφει ωραία,,,οχι παλιομοδιτίκα...
Ααα κ αν σου περισσεύει καθόλου χρόνος δες κ κάνα επεισόδιο του "SouthPark"..

 
At 25/1/07 8:54 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Αχ, Σπινόζα μου, οι διάλογοί σου με τον Ροκερμπλόγκερ είναι πάντα τόσο υψηλού επιπέδου, ώστε θα πρέπει ίσως να σκεφτείτε μια μέρα να τους εκδώσετε σε βιβλίο. Κάνατε μπάχαλο το μαγαζί, ΕΣΕΙΣ; Σε κάτι ανθρώπους σαν κι εσάς χρωστά το μαγαζί την ύπαρξή του!
Doh, ο αδελφός σου έχει απόλυτο δίκιο.

 
At 25/1/07 9:09 μ.μ., Blogger Spinoza said...

Μα, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας διασκεδάζουμε, αγαπητέ μου. Πώς θα περάσουν και οι fucking ώρες, ε; :-)

 
At 25/1/07 9:45 μ.μ., Blogger christina said...

Μιλάμε για ελευθερίες, για προστασία της ιδιωτικής μας ζωής και τέτοια και ρωτάω: εντάξει, να τις βγάλουμε τις κάμερες (δε θα επεκταθω στους δορυφόρους και τον έλεγχο των επικοινωνιών), αλλά μήπως πρέπει να βρούμε πρώτα τη χρυσή τομή ανάμεσα στην ελευθερία και την ασφάλεια;
Όλοι φωνάζουν οτι το να εκχωρούμε την ελευθερια μας σε κάποιους για χάρη της ασφάλειας είναι κακό πράγμα, αλλά δεν είδα να το εφαρμόζει κανείς όταν το έγκλημα συμβαίνει στην αυλή του.
Απολαμβάνω την ελευθερία του να βγαίνω όταν θέλω , να πάω ό,που θέλω, μ'οποιον θέλω, να λέμε ό,τι θέλουμε, αλά θα ήθελα να ξέρω ότι υπάρχει μια πιθανότητα 10% να γυρίσω σπίτι μου σε ένα κομμάτι (που να λειτουργει)ή τουλάχιστον να έχει κάποιος μια πιθανότητα εξιχνίασης.

 
At 25/1/07 11:52 μ.μ., Blogger άσκεπος said...

"At 6:22 μμ, Spinoza said...

exiled: Ήδη καυτηρίασα τα σοσιαλιστικά καθεστώτα που μέχρι χθες, αντί να βάζουν κάμερες ( που και κάμερες έβαζαν) υποχρέωναν τους πολίτες να γίνονται καταδότες των συμπολιτών τους. Έχετε να πείτε τίποτε επάυτού;"

Κι εγώ μαζί σας! Ίσως να ήταν και οικονομικότερο. Τί να φάει, τί να πιεί μια κάμερα, έτσι δεν είναι; Ίσως και γι' αυτό να κατέρρευσε ο πρώην...

Έπειτα, προβαίνετε σε μία δήλωση που με παραξένεψε:
"Επίσης, διαφωτείστε με. Πως είναι δικαίωμά σας αναφαίρετο να κυκλοφορείτε στο δρόμο γυμνός, να κάνετε έρωτα στο δρόμο, να παραβιάζετε τον αστικό και ποινικό κώδικα".

Προφανώς βγάλατε από πριν το συμπέρασμά σας, ενδεχομένως και από συζητήσεις που δεν έχω λάβει ούτε μέρος, ούτε υπ'όψιν μου και τα μπερδέψατε με τα λεγόμενά/γραπτά μου.

Για να δούμε τώρα τί είπα:

"Επίσης, είναι άλλο πράγμα η τυχαιότητα της παρατήρησης των παραδειγμάτων που παρατέθηκαν από την @spinoza και άλλο πράγμα η διαρκής παρουσία ενός "κατασκοπευτικού" ζευγαριού ματιών."

Αυτό που τόνισα είναι η θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα στην αντιμετώπισή μου ως ενόχου προτού κάνω κάτι, μέσα από την παρακολούθησή μου και στην υπάρχουσα κατάσταση, όπου ο παραβάτης τιμωρείται. Δεν μπορεί για την παραβατικότητα ορισμένων να τιμωρείται (την παρακολούθησή μου τη θεωρώ ως ενός είδους τιμωρία, όπως οι κατάδικοι έχουνε την αναστολή, έτσι εγώ το αντιλαμβάνομαι) ολόκληρη η κοινωνία. Πρόκειται για την επαναφορά της συλλογικής ευθύνης.

Όσο για την αφεντιά μου, μένω σε μία πόλη που ούτε υψηλή παραβατικότητα έχει, ούτε κάμερες ασφαλείας. Μπορούμε να το πετύχουμε αυτό στην Ελλάδα; Αυτός είναι ο στόχος κατ' εμέ.

 
At 26/1/07 12:33 π.μ., Blogger rockerblogger said...

@passer-by,

όποιος είναι πρόθυμος να δεχθεί λίγο λιγότερη ελευθερία για λίγο περισσότερη ασφάλεια είναι ανάξιος της ελευθερίας που ήδη έχει.

Δεν θυμάμαι ποιος το είπε, αλλά το θυμάμαι:)

 
At 26/1/07 1:39 π.μ., Blogger christina said...

@rockerblogger

αυτός που το είπε, το εφάρμοζε;
Η απλα το κοτσαρε σε κανενα βιβλιο;

Τι ακριβώς κερδίζω με την ελευθερία του να χάνεται παιδακι γιατι το πατησε τρελος οδηγος, ή μάλλον ελευθερος οδηγος;

Μηπως η προληψη δεν πετυχαινει γιατι κανεις κατα βαθος δε θελει την προληψη, παρα μονο αν αφορα αυτον και τους οικειους του;

 
At 26/1/07 7:40 π.μ., Blogger Spinoza said...

Η ρήση που αναφέρει ο rockerblogger ανήκει στον Βενιαμίν Φραγκλίνο.

exiled: συμφωνώ μαζί σας, διαφώνησα με τη σκέψη ότι οι κάμερες στους δημόσιους χώρους παραβιάζουν την ιδιωτικότητα, πουθενά δεν ανέφερα πως μου αρέσουν οι κάμερες και συμφωνώ με την άποψη του Φραγκλίνου. Γνωρίζετε τον περίφημο φράχτη που έχει χτιστεί στο Ισραήλ. Ουρλιάζαμε όλοι τότε αλλά μείωσε δραματικά τις επιθέσεις αυτοκτονίας στη χώρα. Τότε, έλεγα ότι οι πρόγονοί μας ονειρεύονταν ένα δικό τους κράτος για να μην ζούν πίσω από τους τοίχους των γκέττο και πήγαμε και φτιάξαμε ένα γκέττο μέσα στο Ισραήλ. Από την άλλη όμως αυτό, δεν θα μπορούσα να το εκστομίσω με τον ίδιο αέρα μπροστά σε κάποιους που έχουν χάσει μέλη της οικογενειάς τους ή έχουν ακρωτηριαστεί σε τρομοκρατική επίθεση, είναι αυτό που λέει η passer-by. Πάνω απ'όλα η Ελευθερία ναι αλλά σε μια κοινωνία όπου επικρατεί η ατιμωρισία, πόσο ελεύθερη είναι τελικά; Απλώς αναρρωτιέμαι, δεν έχω απάντηση.

 
At 26/1/07 1:53 μ.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

Αγκαθωτή, τώρα τί σχέση έχει το Τείχος της ντροπής των κατεχόμενων του Ισραήλ με τις κάμερες επιτήρησης.....

άστο καλύτερα.

Όσο για τις κάμερες, ούτε κι εγώ έχω απάντηση. Ειλικρινά, δεν ξέρω τί να πω.

Θεωρητικά, μια ευνομούμενη πολιτεία δεν θα είχε καμμιά ανάγκη επιτήρησης. Η δική μας όμως πολιτεία δεν είναι σε καμμιά περίπτωση ευνομούμενη. Ούτε όμως είναι βέβαιο ότι η πιό εντατική επιτυήρηση θα βελτίωνε τα πράγματα, το παράδειγμα τρης Βρεττανίας που αναφέρθηκε είναι χαρακτηριστικό.

Θα θυσιάσουμε λοιπόν την ιδιωτικότητά μας για ένα τόσο αβέβαιο αποτέλεσμα;

Καταλήγω πως μάλλον όχι. Χωρίς να έχω κάποια χειροπιαστή λύση να αντιπροτείνω.

 
At 26/1/07 5:33 μ.μ., Blogger Προκόπης said...

Η περίπτωση των αστυνομικών που έδειραν τον κύπριο φοιτητή και τους έπιασε η (δημοσιογραφική) κάμερα αποτελεί παραβίαση της ιδιωτικότητας; Οι κάμερες δεν είναι κατ' ανάγκη κακές, ούτε μπορούν να εξοστρακιστούν τελείως. Το ζήτημα είναι πώς και πότε πρέπει να χρησιμοποιούνται αλλά η συζήτηση κολλάει σε ακραία παραδείγματα κατάχρησης (όπως αυτό στην Αγγλία) και στο φόβητρο του "Μεγάλου Αδελφού".

 
At 26/1/07 11:53 μ.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

Hypnotist, απ ό,τι ξέρω η Βρεττανία δεν είναι τόσο παράδειγμα κατάχρησης αλλ΄α... αχρηστίας. Δηλαδή παρά την στενή πειτήρηση η εγκληματικότητα ΔΕΝ έχει μειωθεί (προφανώς οπι παραβάτες βρήκαν τρόπους αν παρακάμπτουν τις κάμερες).

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home