Δευτέρα, Ιουλίου 03, 2006

Mια χαρούμενη παρένθεσηΣτο ποδόσφαιρο, η Ευρώπη δεν θα μπορούσε να τα πάει καλύτερα: τέσσερα στα τέσσερα, στους ημιτελικούς του Μουντιάλ. Τυχαίο, ίσως, πλην συμβολικό. Όπως γράφαμε τις προάλλες, όλες οι ελπίδες των μεταναστών στη Γαλλία συγκεντρώνονται στον «Ζιζού».

Αντίθετα με την Άγγελα Μέρκελ, που φαινόταν να το γλεντάει, ο Ζακ Σιράκ δεν μπορούσε να κρύψει την αμηχανία του προχθές στο γήπεδο. Ακόμη δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί ένας τελικός μεταξύ Γαλλίας και Βραζιλίας, στον οποίο με τόση ποίηση είχε αναφερθεί λίγες ημέρες νωρίτερα στο διάγγελμά του, ήταν μαθηματικά αδύνατος. Κι αυτός ο αχάριστος ο Ζιντάν πάλι δεν τραγουδούσε τον εθνικό ύμνο. Πώς να τα βάλεις μαζί του, όμως, όταν παίζει τέτοια μπάλα και δημιουργεί τέτοια γκολ; Όσο έχει κέφια ο αρχηγός τόσο μπορεί να ελπίζει ο πρόεδρος ότι κουτσά-στραβά θα τη βγάλει τη θητεία.

Αλλά το πάθος του Ζιντάν, η τεχνική του Κλόουζε και η διαίσθηση του Ρικάρντο δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα της Ευρώπης. Ο στρατηγικός στόχος που τέθηκε τον Μάρτιο του 2000 στη σύνοδο κορυφής της Λισαβώνας ήταν να αυξηθεί μέχρι το 2010 η απασχόληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 62% στο 70%. Στο τέλος της πρώτης πενταετίας, το ποσοστό αυτό είχε φτάσει μόλις το 63,8%. Έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες το Ευρωβαρόμετρο δείχνει ότι πραγματική πρόοδος σημειώνεται μόνο στις σκανδιναβικές χώρες και στη Βρετανία. H τελευταία εξακολουθεί να δημιουργεί θέσεις εργασίας (272.000 στη διάρκεια της περυσινής χρονιάς, που φέρνουν το ποσοστό της απασχόλησης στο 71,7%), οι περισσότερες όμως αφορούν εργαζομένους χαμηλής ειδίκευσης με χαμηλούς μισθούς. H αύξηση της απασχόλησης στην Ένωση (0,9% το 2005) οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις λεγόμενες επισφαλείς συμβάσεις εργασίας. Και η κατάσταση σε χώρες όπως η Πολωνία ή η Ουγγαρία είναι απελπιστική.

Αν η καταπολέμηση της ανεργίας απαιτεί τόλμη και φαντασία που καταφανώς λείπoυν από τους ηγέτες της Ευρώπης, μια πρωτοβουλία για τη Μέση Ανατολή θα αποτελούσε ίσως έναν τρόπο να ανακτήσουν μέρος του χαμένου τους κύρους. Οι εξελίξεις στη Γάζα απειλούν να βυθίσουν την περιοχή σε ένα νέο φαύλο κύκλο βίας και τρομοκρατίας, ατομικής και κρατικής, διαψεύδοντας ακόμη και εκείνους τους «αιρετικούς» που ήλπιζαν ότι η εκλογική νίκη της Χαμάς θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα δεδομένα. Ένας απ' αυτούς, ο Ισραηλινός συγγραφέας Αβραάμ Γιεοσούα, προτείνει με άρθρο του στην Κοριέρε ντέλα Σέρα κάτι πολύ συγκεκριμένο: να ασκήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση πίεση στο Ισραήλ και στις δύο αραβικές χώρες που έχουν υπογράψει ειρηνευτικές συμφωνίες μαζί του, την Ιορδανία και την Αίγυπτο, για να συγκροτήσουν οι δύο τελευταίες στρατιωτική δύναμη που θα εγκατασταθεί στα παλαιστινιακά εδάφη ως εγγυητής της ασφάλειας και της ειρήνης. Την Κυριακή το Μουντιάλ τελειώνει. Αλλά το θετικό κλίμα που το χαρακτηρίζει πρέπει να συνεχιστεί.

12 Comments:

At 3/7/06 2:20 μ.μ., Blogger ιχνηλάτης said...

Ήμουν απόλυτα βέβαιος ότι όπου νάναι θα σκάσει μύτη αυτό το σενάριο που προτείνει ο Αβραάμ Γιεοσούα : Να (ξανα)μετατραπεί η Δυτική Όχθη σε Ιορδανικό προτεκτοράτο και η Γάζα σε αιγυπτιακό, όπως συνέβαινε την περίοδο 1948-1967 !

Εχω βαρεθεί πραγματικά να διαβάζω τις " φιλειρινικές " και " αριστερές " απόψεις Ισραηλινών συγγραφέων και διανοουμένων που βρίσκουν τόσο εύκολη προβολή στα ευρωπαικά μίντια.

Αντί για μια τέτοια κουτοπόνηρη πρόταση, ο Γιεοσούα και οι υπόλοιποι Ισραηλινοί " φιλειρινιστές " όφειλαν να υψώσουν τη φωνή τους για μια αληθινά φιλειρηνική πρόταση : να ασκήσει η Ευρωπαική Ενωση ( και οι ΗΠΑ ) πιέσεις στο Ισραήλ για να κάνει το αυτονόητο. Να αποχωρήσει δηλαδή από τα εδάφη που κατέλαβε το 1967. Να κατεδαφίσει το Τείχος της Ντροπής. Να ξηλώσει τους παράνομους οικισμούς. Να ελευθερώσει τους χιλιάδες παλαιστίνιους κρατούμενους. Να αποδώσει στους παλαιστίνιους την ανατολική Ιερουσαλήμ.
Πράγματα δηλαδή που το Ισραήλ υποχρεούνται να κάνει με βάση τα διεθνή ψηφίσματα και το διεθνές δίκαιο.
Όλα τα άλλα που λένε ο Γιεοσούα και η παρέα του είναι εκ του πονηρού. Οταν δεν έχουν το ηθικό ανάστημα να καταδικάσουν τα εγκλήματα της κυβέρνησης τους εναντίον των παλαιστινίων, δεν μπορούν να έχουν το ηθικό δικαίωμα να καταδικάζουν τις ( απαράδεκτες, ανεγκέφαλες, και πολιτικά λαθεμένες ενίοτε ) πράξεις απελπισίας των παλαιστινίων.
Δεν άκουσα τον Γιεοσούα και την παρέα του να λένε έστω μια λέξη για το ξεκλήρισμα της οικογένειας της μικρής Χούντα στην παραλία της Γάζας ( στην οποία αναφέρθηκες πρόσφατα σε σχετικό άρθρο σου ).
Τουλάχιστον ο Αραφάτ, και πολύ περισσότερο ο σημερινός πρόεδρος των παλαιστινίων Αμπας, έχουν καταδικάσει δημόσια τις επιθέσεις αυτοκτονίας σε βάρος αμάχων Ισραηλινών.

 
At 3/7/06 2:50 μ.μ., Anonymous μαριέλε said...

Γνώρισα εδώ ένα γλυκύτατο 46χρονο Νορβηγό.
Κατά τη διάρκεια τού χθεσινού δείπνου εμαθα από αυτόν ότι η Νορβηγία είναι μία χώρα γεμάτη μετανάστες.
Δέν έχει κανείς πρόβλημα μαζί τους.
Είναι οι καλύτεροι έμποροι.Η λέξη οπωροπώλης είναι συνώνυμη με τούς Κούρδους,η λέξη χασάπης συνωνυμη με τούς Ιρανούς.Εχουν τα καλύτερα φρούτα ,λαχανικά και κρέατα και κανεις δεν διανοείται να ψωνίσει από αλλού.Γιατί απλά ξέρει ότι δέν θα φάει.
Επίσης από τήν εποχή πού οι μετανάστες άνοιξαν τα μαγαζιά τους ,οι Νορβηγοί μάθανε τα..μπαχαρικά!Μέχρι τότε ξέραν το πιπέρι καί το αλάτι.
Σήμερα το Οσλο είναι γεμάτο από μαγαζιά πού πουλούν αποκλειστικά μπαχαρικά και η μητέρα του κατεβαίνει στο Οσλο γιά να ψωνίσει από όλα και να μυρίσει τήν μυρωδιά τους!
Νορβηγικά πλοία μετέφεραν πρόσγυγες από το Βιετνάμ.Τόν ρώτησαν αν έχουν πρόβλημα τώρα μαζί τους.
Ηταν αφοπλιστικός:Μα,νορβηγικά πλοία τούς περισυνέλεξαν,γιατί να έχουμε πρόβλημα!?
Ο Κούρδος πράκτορας πού τού έβγαλε το εισιτήριο γιά Ελλάδα τον ρώτησε γιατί δέν πάει Τουρκία.
Εκείνος τού απάντησε ότι δέν πάει Τουρκία γιατί δέν φέρονται καλα στούς Κούρδους!
Φάγαμε μαζί μπάμιες,κριθαροκουλούρα με φετα και ντομάτα,μελιτζανοσαλάτα,πάστα ελιά,ελιόψωμο και φάνηκε να απολαμβάνει ιδιαίτερα το δικό του επιδόρπιο:σπιτικό παγωτό κανέλα και σοκολάτα...
(achillea σε ευγνωμονώ!
Φιλιά σε όλους σας!)
(Από χθές βρέχει Κοέν!)

 
At 3/7/06 3:33 μ.μ., Blogger ιχνηλάτης said...

Ιδού μια γενναία εβραική φωνή.

 
At 3/7/06 6:28 μ.μ., Blogger Jason said...

Πως τα καταφέρβει αυτό το μπλογκ και συνδυάζει παντού και πάντα το ποδόσφαιρο...

 
At 3/7/06 7:13 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Βέβαια δε χρειάζεται να προσθέσει κανείς τίποτα στο σχόλιο του Ιχνηλάτη.

...αλλά επειδή όλα συνδυάζονται εδώ με το ποδόσφαιρο, όπως παρατηρεί ο Ιάσων - τουλάχιστο αυτές τις μέρες, λέω εγώ - να ρωτήσω όλους σας, τον "είδατε να έρχεται" τον αποκλεισμό από τη ΦΙΦΑ; Καλά, είναι δυνατόν;;;
Τι λένε στην Ελλάδα γι αυτό;;

 
At 3/7/06 7:19 μ.μ., Blogger Κ. said...

Πάντως ο Ζιντάν είναι πολύ μεγάλος και αυτό που μου αρέσει είναι ότι είναι αρχοντικός. Βλέπω Γαλλία-Ιταλία στον τελικό, δεν έχω και καμμία ιδιαίτερη προτίμηση για το ποιός θα το πάρει. Βρήκα και αυτό το τραγουδάκι για τον "Ζιζού".

Υ.Γ. Ιάσωνα τι να συζητάμε για την Μέση Ανατολή, λυπηρά πράγματα, και τι να πεί κανείς όταν δεν υπα΄ρχει κοινή λογική...

Μαυτοπρόβατε θα πάμε να παίξουμε με τους Αφρικάνους που όπως έχω προβλέψει πάνε για το Μουντιάλ του 2010 ...

 
At 3/7/06 11:21 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

PAIDIA TI WRA PAIZEI H BRAZILIA METHAYRIO? MPOUAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXA! MPOUXAXAXAXAXXAXAXAXAXAXAXA

 
At 4/7/06 12:32 π.μ., Blogger Κ. said...

Μαυροπρόβατε είναι διεθνής σιωνιστική συνομωσία για να μην πάρει ο γαύρος το Champions League στο ΟΑΚΑ...

 
At 4/7/06 1:37 π.μ., Anonymous Μαριέλε Μαστροκάλου said...

Ιχνηλάτη,ο Γεοσούα δέν ειναι πολιτικός.
Συγγραφέας είναι.
{Αν θές δοκίμασε να διαβάσεις το "μπλούζ τής Γάζας" των:
Εντγκαρ Κέρετ και Σαμιρ Ελ Γιουσεφ.}
{to κλικ εδω βγαινει "κινέζικα".}

 
At 4/7/06 2:11 π.μ., Anonymous Μαριέλε Μαστροκάλου said...

Γνωριζω οτι για ολα αυτα εχει γραψει ο Μιχάλης ήδη στα αρθρα του.
Και για τον Κέρετ και όλα.
Δεν λεω κατι καινούργιο.
Αλλά,να,τωρα δα εδώ,καθώς κοιτάζω τόν ασημενιο ελαιώνα,και διάβασα το σχόλιο σου,τον Κέρετ θυμήθηκα..
Κάπου λέει ,τσατρα πάτρα τα θυμαμαι,
ότι η ειρήνη ειναι σαν ενα ζευγαρι ολοκαινουργια παπουτσια,πρωτα σε πληγωνουν, μετα γεμιζεις φουσκαλες και μετα μαθαινεις να περπατας με αυτα...
Και ο Κερετ και ο Γιουσεφ συγγραφεις ειναι.Δεν ειναι πολιτικοί.

 
At 4/7/06 2:55 π.μ., Blogger Μαριέλε said...

Νομιζω τα εφτιαξα τα καλωδια για να λειτουργησει η συνδεση ADSL ,χωρις ADSL ΄γραμμή!!!!

Μαύρο πρόβατο,τι λενε εξω γι αυτό?

Βρε σεις ,πού είναι η χαρούμενη παρένθεση?Εκλεισε κιόλας?

 
At 4/7/06 10:34 π.μ., Blogger ιχνηλάτης said...

- Μαριέλε, το " μπλουζ της Γάζας " το έχω διαβάσει και το έχω στη βιβλιοθήκη μου. Εκδόθηκε πέρυσι στα ελληνικά και η παρουσίαση έγινε στη Θεσσαλονίκη.
Τόσο τα σουρεαλιστικά μικρά διηγήματα του Ισραηλινού Κέρετ για τη θητεία του στον Ισραηλινό στρατό, όσο και μικρό αφήγημα του παλαιστίνιου Σαμίρ ( που αναφέρεται σε παλαιστίνιο μικροαπατεώνα ναρκομανή που πουλάει πλαστές βίζες για την αμερική στους απελπισμένους παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Βηρυττό στη δεκαετία του '80, και σπάει πολλά ταμπού - και γι'αυτό άλλωστε δεν έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τους παλαιστινιακούς ακαδημαικούς κύκλους, κακώς κατα την άποψη μου ) είναι πολύ αξιόλογα.

- Το ότι ο Γιεοσούα είναι συγγραφέας μάλλον το.. ξέρω, αλλά η ένσταση μου αφορούσε τις πολιτικές του απόψεις και προτάσεις.

- έχεις κανένα άλλο σχετικό βιβλίο να μου προτείνεις ;)

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home