Τετάρτη, Ιουλίου 05, 2006

Kαι τα γόνατα μαζεμένα!



Ένα εκατομμύριο ψυχές: τόσο αυξήθηκε ο πληθυσμός της Νέας Υόρκης τα 15 τελευταία χρόνια. Για να συνεχίσει λοιπόν η συμβίωσή τους να είναι ειρηνική και πολιτισμένη, χρειάζονται νέοι κανόνες συμπεριφοράς.

Όταν δύο άνθρωποι χωρίζουν - και χωρίζουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι στη σημερινή Αμερική - αυτός που φεύγει πρέπει να πάψει να πηγαίνει στα εστιατόρια όπου σύχναζε με τον/τη σύζυγό του. Αν θέλετε να αρχίσετε να βγαίνετε με την πρώην ενός καλού σας φίλου, πρέπει να περιμένετε τόσους μήνες όσοι προκύπτουν από τον πολλαπλασιασμό των χρόνων που πέρασε μαζί το ζευγάρι επί τρία. Εάν είχατε σχέση μιας νύχτας με κάποιον (το λεγόμενο one night stand) και θέλετε να φύγετε από το διαμέρισμα ενώ εκείνος ακόμη κοιμάται, φροντίστε να αφήσετε ένα σημείωμα όπου να λέτε τι ωραία που περάσατε.

Αυτοί είναι μερικοί από τους κανόνες σαβουάρ-βιβρ που δημοσιεύει στο τελευταίο του τεύχος το New York Magazine (www.newyorkmetro.com, στην αναζήτηση πληκτρολογήστε «etiquette»). Και μόνο η ιδέα αυτή μπορεί να κάνει τους προοδευτικούς Νεοϋορκέζους να χαμογελάσουν ειρωνικά, σημειώνει το περιοδικό. Όμως, σε μια πόλη όπου τόσο πολλοί άνθρωποι ψάχνουν για σπίτι, συνωστίζονται στο μετρό και μοιράζονται το ασύρματο Internet, δεν μπορεί παρά να υπάρχουν ορισμένοι κανόνες. Πάρτε την κυκλοφορία στον δρόμο. Για να μην τσακώνεστε ποιος θα πρωτοβρεί ταξί (κάτι που γίνεται, για παράδειγμα, σε μια ευρωπαϊκή πόλη που λέγεται Αθήνα), καλό είναι να συνδυάζετε τις διαδρομές σας. Τα μωρά στα καροτσάκια προηγούνται. Το ποδήλατο στο πεζοδρόμιο επιτρέπεται μόνο αν είστε κάτω των έξι ετών. Το σκέιτμπορντ απαγορεύεται διά ροπάλου. Να θυμάστε ότι δεν αγαπούν όλοι τα σκυλιά. Να έχετε υπόψη σας ότι μπορεί και οι πεζοί να πεθάνουν από παθητικό κάπνισμα. Και να μη γλυκοκοιτάζετε τα κορίτσια: η ματιά σας πρέπει να είναι γρήγορη και διακριτική.

Κάπως έτσι απέκτησε η Νέα Υόρκη τον τίτλο της πιο ευγενικής πόλης στον κόσμο. Οι κανόνες του New York Magazine, όμως, μπαίνουν και σε λεπτομέρειες. Μπορώ να αφήνω την αγγελία μου σε μια ιστοσελίδα ακόμη κι αφού η αγγελία αυτή με βοήθησε να γνωρίσω κάποιον; Ναι, υπό την προϋπόθεση ότι δεν συμφωνήσατε με το άτομο αυτό να είναι η σχέση σας μονογαμική. Μπορώ να καπνίσω μαριχουάνα σε ένα πάρτι; Ναι, αρκεί να πάρετε την άδεια του οικοδεσπότη. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να διώξω κάποιον που έχει καταχραστεί τον διάδρομο στο γυμναστήριο; Να απευθυνθείτε σε έναν υπάλληλο. Τι βαθμός γύμνιας είναι αποδεκτός στα αποδυτήρια; Μπορείτε να είστε γυμνός όταν αλλάζετε ή όταν κάνετε ντους, αλλά τον υπόλοιπο χρόνο καλό είναι να καλύπτετε με κάτι τα γεννητικά σας όργανα. A, και η απόσταση ανάμεσα στα γόνατά σας στο μετρό πρέπει να είναι μικρότερη από 15 εκατοστά.

11 Comments:

At 5/7/06 2:37 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Οταν ο μπλογκοδεσπότης πάει να ξεφύγει από το βασικό θέμα της ημέρας, μπορούμε (οι σχολιαστές) να συνεχίσουμε ν'ασχολούμαστε με αυτό; Τι λέει το σαβουάρ βίβρ της Νέας Υόρκης;;

Θα πάει σήμερα ο αγώνας στα πέναλτυ ή όχι;;

(Marièle, η καλύτερη ομάδα δεν αποκλείστηκε ακόμα... τον είδες όλον τον αγώνα χτες; Νίκησε αυτή η ομάδα προς το τέλος :-))))

 
At 5/7/06 3:17 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Μαυροπρόβατε και Ιχνηλάτη, δεν βλέπω να ασχολείστε και λίγο με την διαπλεκόπενη πλευρά της Ιταλικής νίκης. Εξηγούμαι περισσότερο.
Ποιος εισαγγελέας και ποιο δικαστήριο θα τολμήσει τώρα να μιλήσει για αυστηρή τιμωρία των Γιούβε και Μίλαν;
Η απάντηση είναι θα είναι αποστομωτική και γνήσια Ιταλική (θα μπορούσε να είναι και Ελληνική σε αντίστοιχη περίπτωση.)
"Εμείς κάναμε υπερήφανο τον Ιταλικό λαό κι εσείς μας τιμωρείτε; Κάτω οι εχθροί του λαού!"
Κατά τα άλλα μάλλον οι ατζούρι θα γυρίσουν με το κατσαρολικό.

Οι επιγραφές που υποδεικνύουν ποια είναι η σωστή συμπεριφορά στους δημόσιους χώρους της Ν.Υ. έχουν πυκνώσει πολύ τελευταία. Ανεξήγητο και προς χλευασμό για μας τους Ευρωπαίους, αλλά νομίζω ότι οι άνθρωποι ΄προσπαθούν με κάθε τρόπο που θα σκεφτούν να προλάβουν το χειρότερο.
Ας πει κάτι ο ξεκάλτσωτος περί αυτού.

 
At 5/7/06 3:28 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Αγαπητέ Νικ-αθήνιαν, βρίσκω τα γύρω από το ιταλικό πρωτάθλημα απόλυτα "φυσιολογικά" και προβλέψιμα παρεπόμενα του σπορ/κερδοσκοπικού θεάματος.

Πριν λίγο καιρό στη Γερμανία δεν είχαμε τα ίδια;
Να θυμίσω πόσες φορές θα πρέπει να είχανε κλείσει οι ΠΑΕ στην Ελλάδα, μόνο για οφειλόμενα στο ΙΚΑ;
Και στη Γαλλία η διαφθορά είναι φανερή - νομίζω υπάρχει και κάτι σε εκρεμότητα.

Με όλα αυτά, είμαι πολύ κουρασμένος για να μ'ενδιαφέρει έστω στο ελάχιστο αν θα υποβιβαστεί η Μίλαν και αν θα παρθούν πίσω τα πρωταθλήματα της Γιούβε. Και τι έγινε;

Η διαφθορά στο ποδόσφαιρο είναι κυριολεκτικά αστεία (προκαλεί άφθονο γέλιο - σαν εκείνο το σκετσάκι του Χαρυ Κλύνν με τα τηλέφωνα) μπροστά στα υπόλοιπα.

 
At 5/7/06 4:09 μ.μ., Blogger niath said...

αγαπητε μιχαλη
...το σαβουαρ βιβρ υπαρχει για να το παραβαινουμε...αλλοι λιγοτερο στη νεα υορκη...και αλλοι περισσοτερο στη λεκανη της μεσογειου...

 
At 5/7/06 6:15 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Katastrophe!!!

 
At 5/7/06 7:37 μ.μ., Blogger Κ. said...

Μιας και πήρα πάσα από τον nik-athenian ας τα σχολιάσω αν και είμαι από τους βλάχους του New Jersey. Νομίζω ότι τα πιό πολλά ισχύουν στην πραγματικότητα αλλά με κάποιες υποσημειώσεις. Δηλαδή

"Αν θέλετε να αρχίσετε να βγαίνετε με την πρώην ενός καλού σας φίλου, πρέπει να περιμένετε τόσους μήνες όσοι προκύπτουν από τον πολλαπλασιασμό των χρόνων που πέρασε μαζί το ζευγάρι επί τρία..."

Μάλλον δια τρία είναι ο χρόνος και σε καμμία περίπτωση πάνω από ένα εξάμηνο. Εν τω μεταξύ μπορείτε να πηδιόσαντε στα κρυφά χωρίς πρόβλημα και κοινωνική κατάκριση. Εαν έχετε one night stand βλάχα/βλάχο στο δωμάτιο σας και θέτε να φύγετε το πρωί την/τον πετατε όξω και του χώνετε και ένα σημέιωμα στην τσέπη να το διαβάσει όσο ντύνεται στον διαδρομο. Εάν ψάχνεται για ταξί καλλίτερα να πάρετε το μετρό. Από το να ασχολείστε με το κάπνισμα και το που μπορείτε να καπνίσετε, κόψτε το δεν μπορείτε να καπνίσετε πουθενά. Ασε που σε κοιτάνε σαν εξωγήινο. Πάντως σε γυμναστήριο μην βγάλετε το μπλουζάκι σας, κάτι μου λέει ότι θα έχετε άσχημες εμπειρίες. Όσο για τις πινακίδες, δεν εχω παρατηρήσει κάτι.

Επίσης το σαβουαρ-βιβρ λέει ότι σήμερα θα περάσει η Γαλλία γιατί ο Ζιντάν είναι άρχοντας, αν και αυτός ο Σκολάρι είναι παλιαλεπού...

 
At 5/7/06 7:48 μ.μ., Blogger Κ. said...

Βρήκα και το τραγούδι που θα παίζει σήμερα στα αποδυτήρια της Πορτογαλίας...τι φάδος τι ρεμπέτικο

 
At 5/7/06 10:35 μ.μ., Blogger Caesar said...

"One night stand" ΗΠΑ, 1997. Ένας άνδρας και μια γυναίκα, άγνωστοι μεταξύ τους, ζουν μια παθιασμένη νύχτα. Η αμοιβαία έλξη που τους ένωσε για ένα βράδυ, τους ενώνει και πάλι μετά από ένα χρόνο, με απρόσμενη κατάληξη. Ο Μάικ Φίκγις υπογράφει ένα υποβλητικό ψυχολογικό δράμα, με πρωταγωνιστές τον Γουέσλι Σνάιπς και την Ναστάζια Κίνσκι.

Ναι, ιχνηλάτη άλλωστε & η επιχείρηση "καθαρά χέρια" με τον Ντί Πιέτρο νομίζω, είχε προχωρήσει αρκετά.

 
At 6/7/06 12:16 π.μ., Blogger Κ. said...

Μαριέλε ντροπή... έχω βρεί μια γαλλιδούλα που θα ήθελε λίγο παρηγοριά μετά τον τελικό, αλλά και ο Ζιζού να το σηκώσει θα το χαρώ (όχι από ιδιοτέλεια όμως).

Ιχνηλάτη, η Σοφία Βέμπο ήταν αυτή που έλεγε για τον Ντούτσε, τουτη δώ είναι η Σωτηρία...Αλλά σε καταλαβαίνω δίνεις τα λεφτα σου στον Σωκράτη μπάς και πάρει κανένα συνταξιούχο ακόμα...

Αντε παιδιά ένα ένσημο πρέπει να "κολήσει" ακόμα...

 
At 6/7/06 1:17 π.μ., Blogger Κ. said...

χεχε τι πρώτοι, τι δεύτεροι...

 
At 6/7/06 10:51 π.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Allez, les vieux!!!!!
Οπως είπε ο ιχνηλάτης, τι Γαλλία τι Πορτογαλία :-)))

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home