Τρίτη, Ιουλίου 04, 2006

Γεννημένη στις 14 Iουλίου



Ο Σαρκοζί υποχώρησε: δεν θα υπάρξει κυνήγι μαθητών αυτό το καλοκαίρι στη Γαλλία. Όλοι εκείνοι που υιοθέτησαν και έκρυψαν χιλιάδες παιδιά μεταναστών μπορούν να υπερηφανεύονται ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, νίκησαν.

H Σοφί γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου, την επέτειο της ημέρας που έπεσε η Βαστίλλη. Οι γονείς της, ο Αλμπέρτο και η Αντριάνα, είναι Κολομβιανοί. Καθώς ένας αδελφός του Αλμπέρτο υπηρετούσε στα στρατεύματα των Ηνωμένων Εθνών στο Σινάι, η οικογένεια αναζήτησε ένα καλύτερο μέλλον στο Ισραήλ. Αλλά δεν τα κατάφεραν: ο ισραηλινός στρατός δεν τους έδωσε πρόσβαση στην Κοινωνική Ασφάλιση ούτε στην περίθαλψη. Έτσι, κατέφυγαν στη Γαλλία. Δούλεψαν σκληρά, εκείνη ως οικιακή βοηθός κι εκείνος ως ζωγράφος. Χαρτιά, φυσικά, δεν είχαν κι έτσι αποτελούσαν εύκολα θύματα εκμετάλλευσης. Αλλά τα κατάφερναν. Μέχρι τη στιγμή που η μικρή Σοφί έπρεπε να πάει στο νηπιαγωγείο.

H Αντριάνα απευθύνθηκε στον δήμο. Εκεί τη ρώτησαν για την εθνικότητα της κόρης της και απάντησε ότι δεν έχει. Λίγες εβδομάδες αργότερα κλήθηκε στην αστυνομία, όπου της είπαν ότι δεν μπορεί να γράψει την κόρη της στο σχολείο αφού δεν έχει χαρτιά. Στην πραγματικότητα, την είχε καρφώσει ένας υπάλληλος του δήμου. H Αντριάνα σκέφτηκε ότι ενδεχομένως θα βοηθούσε να παντρευτεί τον Αλμπέρτο, με τον οποίο συζούσε τα έντεκα τελευταία χρόνια. Αλλά της είπαν πως ούτε αυτό μπορούσε να το κάνει και ότι το καλύτερο θα ήταν να ενταχθεί στο πρόγραμμα συγκατοίκησης ανύπαντρων ζευγαριών. Νέα παγίδα: αστυνομικοί έφτασαν στη γειτονιά όπου άρχισαν να ρωτούν τον θυρωρό και τους γείτονες αν το ζευγάρι πράγματι συζεί και αν δείχνει ευτυχισμένο. H Αντριάνα κλήθηκε και πάλι στο τμήμα, όπου της ανακοίνωσαν την απέλασή της. «Φοβήθηκα πολύ κι άρχισα να κλαίω», λέει στον δημοσιογράφο της Ελ Παΐς, «έκλαιγα με λυγμούς, ώσπου ο αξιωματικός, που ήταν πολύ ευγενικός άνθρωπος, μου υποσχέθηκε πως δεν θα με απελάσει».

H Αντριάνα ήταν τυχερή. Όπως λέει η Κατρίν Τυρέκ, μια καθηγήτρια από το Δίκτυο Εκπαιδευτικών Χωρίς Σύνορα, δεν πηγαίνεις ποτέ στο τμήμα ή στο δήμο χωρίς να συνοδεύεσαι από κάποιον ντόπιο που γνωρίζει τα δικαιώματά σου. Τις προάλλες κόντεψαν να απελάσουν μια άλλη Κολομβιανή, τη Νανσύ, χήρα με τρία παιδιά, που τον άνδρα της τον δολοφόνησαν στην Κολομβία. Την τελευταία στιγμή επενέβη το Δίκτυο και την έσωσε. «Αυτή η χώρα απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις παραδόσεις της», σημειώνει η Κατρίν. «H μητέρα μου, μια ηλικιωμένη γυναίκα με ισχυρή μνήμη, μου έλεγε τις προάλλες ότι οι νόμοι του Σαρκοζί τής θυμίζουν το 1935 και την κυβέρνηση του Πιερ Λαβάλ, ενός έμπιστου του στρατηγού Πεταίν». Τότε, είχε ακολουθήσει η κυβέρνηση του Βισύ. Τώρα;

13 Comments:

At 4/7/06 1:53 μ.μ., Blogger Ecumene said...

Και καλά οι Γάλλοι είναι σοβινιστές....αλλά αρχισαν
να "χαλάνε" και οι Ολλανδοι..

κατι τρεχει στην Ευρώπη...

 
At 4/7/06 2:20 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

«Αυτή η χώρα απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις παραδόσεις της»

Μαλιστα. Η έννοια του δικαιώματος είναι τελικά αγγλοσαξωνική εφεύρεση κ κατάκτηση. Οι σοσιαλιστικές Γαλλίες κ η Ανατολή +ευλόγησον+ θεωρούν τα πολιτικά δικαιώματα μέρος της παράδοσης...

Όταν η Γαλλία καταψήφιζε το ευρωπαικό σύνταγμα το οποίο αναγνώριζε για πρώτη φορά το ανθρώπινο δικαίωμα ως το θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο οικοδομείται η κοινωνία χαιρόμασταν.

Ευτυχώς που υπάρχουμε κ εμείς οι Φιλελεύθεροι που θεωρούμε τον κράτος, την εξουσία κ την κυβέρνηση ως εν δυνάμει εχθρό, έτοιμο να μας υφαρπάξει τα δικαιώματα τα οποία έχουμε κερδίσει κ δεν απολαμβάνουμε παραδοσιακά... Ευτυχώς που υπάρχουν κ οι φιλεύθεροι που επισημαίνουν ότι η παρουσία των μεταναστών πρέπει να ρυθμίζεται από το νόμο κ όχι την παράδοση ή τη φιλανθρωπία.

Κάποτε, ίσως ο κόσμος πάρει μπρος. Είναι κ 4η Ιουλίου σήμερα.

 
At 4/7/06 2:34 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Ωχ! με χρέωσε σχόλιο ο σύντροφος
:-))
Λέω να μη γράψω πράγματα που γνωρίζουμε όλοι μας. Να πω μόνο οτι την Κυριακή έγινε μια αρκετά μαζική διαδήλωση στο Παρίσι για τους sans papiers, οι οποίοι πανηγύριζαν αργότερα τη νίκη της Γαλλίας... μαζί με μπάτσους!!!! (αυτόπτης μάρτυς του σκηνικού στο 10ο διαμέρισμα).

Ο Σαρκοζύ είναι σαφές οτι ακολούθησε τις διαθέσεις της κοινής γνώμης σ'αυτό το ζήτημα, αφού είχε εξευτελιστεί με τον "όρο" μη απέλασης που έθετε στις οικογένειες με μικρά παιδιά, να μη γνωρίζουν αυτά τη γλώσσα των γονιών (εκτός από παράλογο, είναι και σκοταδιστικό!!!!).
Η αλληλεγγύη στις οικογένειες αυτές, είναι φανερή κι έντονη.

-Στο θέμα τώρα: φοβάμαι οτι το Πορτογαλία - Γαλλία θα πάει στα πέναλτυ, όπου όλα είναι πιθανά! Πρόκειται βέβαια για απλή προαίσθηση, που ελπίζω να βγει λανθασμένη και νάχουμε την Πορτογαλία στον τελικό, και την εύκολη νίκη μας με 2-0 που συνεπάγεται, όσο και να μας έχουν κουράσει οι Γερμανοί :-)))

FORZA ITALIA!!!

 
At 4/7/06 2:50 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Αγαπητέ Αθήναιε,
συμφωνώ περίπου όπως το θέτεις: ανθρώπινα δικαιώματα δεν υπάρχουν, όπως τόνιζε κι ο Κονδύλης. Εννοώ οτι δεν υπάρχουν ως απόρροια κάποιας φυσικής ή μεταφυσικής τάξης. Πρόκειται για κατακτήσεις, για λογαριασμό ολόκληρης της ανθρωπότητας, έναντι του κράτους και της εξουσίας - κατακτήσεις που προέκυψαν από σκληρές ταξικές συγκρούσεις.
Βεβαίως, τόσο οι αγώνες όσο και τα αποτελέσματά τους, δημιουργούν ιστορική παράδοση, ένα πλέγμα δηλαδή νόμων, αξιών, κουλτούρας.
Η αστική επανάσταση μας όρισε ένα τέτοιο πλαίσιο (το liberté, égalité, fraternité) η τυπική τουλάχιστο παραβίαση του οποίου νομιμοποιεί κάθε κριτική στάση και αντίσταση, στο όνομα του ανθρωπισμού.
Βέβαια όταν συζητάμε για ουσιαστική έκφραση των αξιών αυτών, με την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκεί μπαίνουμε στην προβληματική του κοινωνικού ριζοσπαστισμού - γιατί η κοινωνία στην οποία ζούμε δεν τα εξασφαλίζει αυτά...

 
At 4/7/06 2:52 μ.μ., Blogger Κ. said...

"Ευτυχώς που υπάρχουν κ οι φιλεύθεροι που επισημαίνουν ότι η παρουσία των μεταναστών πρέπει να ρυθμίζεται από το νόμο κ όχι την παράδοση ή τη φιλανθρωπία."

Συμφωνώ, υπάρχουν νόμοι...

... και ένας από αυτούς λέει ότι η Ιταλία πάει κάθε δώδεκα χρόνια τελικό.


Και επειδή είναι και 4η Ιουλίου, να κάνουμε και διαφήμιση στο μαγαζί, αφήστε την Γαλλία και ελάτε Αμερική- αν δεν σε πιάσουν μέσα σε δύο χρόνια από παράνομος γίνεσαι νόμιμος και κάποια στιγμή θα πάρεις και υπηκοότητα.

Υ.Γ. Μαύρο Πρόβατο το γράφω εδώ για να το δείς, έχει και σήμερα ένα ενδιαφέρον άρθρο ο Χέρς σήμερα στο Νew Yorker για το Ιραν.

 
At 4/7/06 2:56 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Γράφει ο κ. Μητσός :
«Καθώς ένας αδελφός του Αλμπέρτο υπηρετούσε στα στρατεύματα των Ηνωμένων Εθνών στο Σινάι, η οικογένεια αναζήτησε ένα καλύτερο μέλλον στο Ισραήλ. Αλλά δεν τα κατάφεραν: ο ισραηλινός στρατός δεν τους έδωσε πρόσβαση στην Κοινωνική Ασφάλιση ούτε στην περίθαλψη.»

Ενας Κολομβιανός στρατιώτης
του Ο.Η.Ε
έφερε τον αδελφό του στο Ισραήλ.
Αλλά « ο ισραηλινός στρατός » δεν
τους έδωσε πρόσβαση
στην Κοινωνική Ασφάλιση και
την περίθαλψη .

Ζήτω η νεοταξική αρθρογραφία του κ. Μητσού .

 
At 4/7/06 6:09 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Για διαβιβάστε ρε σεις τις προγνώσεις του ιχνηλάτη στη σοφί και τον αλμπέρτ, για να επωφεληθούν και εκείνοι από την μεγαλοψυχία του ελληνικού στοιχήματος και να ξελασπώσουν.

 
At 5/7/06 12:53 π.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Ερωτηθείς, ο M.Lippi απέφυγε να σχολιάσει φήμες που τον έφεραν να καθοδηγείται από γνωστό έλληνα σχολιαστή/μπλόγκερ, μέσω έμμετρων pizzini που έφταναν στον ιταλικό πάγκο καθόλη τη διάρκεια του αγώνα...

:-))))))))))))))

 
At 5/7/06 12:57 π.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Cher Michel STOP
axe franco-allemand tombé en panne STOP
que faisons-nous? STOP
Attends instructions STOP
A.

 
At 5/7/06 1:15 π.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Ω, σύντροφε, το αντιγράφω και το φυλάω για τον τελικό αυτό!

Εν τω μεταξύ, έχω βάλει ως υπόκρουση στο δικό μου κάτι σε "Νονό" στην πιό κλασσική έκδοση
:-))))

 
At 5/7/06 11:34 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Σύντροφοι Ιχνηλάτη και Μαύρο Πρόβατο, πήρατε τον πρώτο γύρο, είναι αλήθεια. Αλλωστε, ο γαλλογερμανικός άξονας τρίζει χρόνια τώρα. Η Ιταλία θα χάσει όμως στον τελικό από τη Γαλλία!

 
At 5/7/06 12:42 μ.μ., Blogger Jason said...

Αν περάσει η Γαλλία στον τελικό (που θα περάσει), δεν έχει ελπίδες αγαπητέ φίλε μου. Λυπάμαι...

 
At 5/7/06 2:39 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Φίλτατοι, σας είπε κάτι ο "ξεκάλτσωτος" χτες και σεις κάνατε πως δεν ακούσατε :-))))

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home