Πέμπτη, Ιουλίου 06, 2006

H κατάρα του Mοντιλιάνι



«Οι όμορφες γυναίκες που αξίζει να ζωγραφίσει ή να σμιλέψει κανείς μοιάζουν συχνά να επιβαρύνονται από τα ρούχα τους». Αμεντέο Μοντιλιάνι.

Όταν ο Μοντιλιάνι αποφάσισε το 1906 να εγκαταλείψει τη γενέτειρά του, το Λιβόρνο, ο προφανής τόπος για να πάει ήταν το Παρίσι. Πρώτον, επειδή στο Μονπαρνάς είχαν συγκεντρωθεί κορυφαίοι συγγραφείς και καλλιτέχνες απ' όλον τον κόσμο, που θα δημιουργούσαν αυτό που είναι σήμερα γνωστό ως Μοντέρνα τέχνη. Δεύτερον, επειδή η ατμόσφαιρα στην πόλη ήταν χαλαρή. Ο «Μόντι», όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του παραπέμποντας στη γαλλική λέξη maudit (καταραμένος), μπορούσε να πίνει και να καπνίζει μέχρι τα χαράματα. Και, το κυριότερο, είχε όσες γυναίκες ήθελε.

Όταν συνάντησε την Άννα Αχμάτοβα, το 1911, εκείνος ήταν 26 ετών κι εκείνη 21. H Ρωσίδα ποιήτρια είχε ύψος 1,80, γκριζοπράσινα μάτια, πλούσια σκούρα μαλλιά και αετίσιο πρόσωπο. Ο Μοντιλιάνι τη θεωρούσε κάτι σαν Αιγύπτια βασίλισσα. Και παρ' όλο που δεν τη ζωγράφισε ποτέ, σχεδίασε τη φιγούρα της καμιά εικοσαριά φορές. Όταν ο γάμος της κατέρρευσε, έφτιαξαν έναν σύντομο δεσμό. Κι όταν χάλασε κι αυτός, η Αχμάτοβα επέστρεψε στη Ρωσία για να πέσει πάνω στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα ποιήματά της απαγορεύτηκαν από τον Στάλιν, οι δύο άνδρες της και ο γιος της στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα βιβλία της πολτοποιήθηκαν κι εκείνη καταδικάστηκε για δεκαετίες στη σιωπή. Οι ερωτικές επιστολές που αντήλλασσε με τον Μόντι καταστράφηκαν στην πολιορκία του Λένιγκραντ. Κουρασμένη από τις πολύχρονες διώξεις, η ποιήτρια πέθανε το 1966.

Ο επόμενος μεγάλος έρωτας του ζωγράφου ήταν μια Νοτιοαφρικανή δημοσιογράφος εξίσου απελευθερωμένη σεξουαλικά με εκείνον, η Μπέατρις Χάστινγκς. Λένε γι' αυτήν ότι ένα βράδυ εμφανίστηκε ολόγυμνη σε μια δεξίωση, αλλά δεν το πρόσεξε κανείς: ο Μοντιλιάνι είχε ζωγραφίσει στο σώμα της ένα φόρεμα. H σχέση τους ήταν βίαιη και θυελλώδης. Το 1915, η Χάστινγκς τον άφησε, ξεκίνησε μια σειρά αποτυχημένων σχέσεων, έμεινε μόνη, έπαθε καρκίνο και σε ηλικία 64 ετών αυτοκτόνησε σαν τη Σύλβια Πλαθ, βάζοντας το κεφάλι της στον φούρνο.

Ο ζωγράφος είχε ήδη αρχίσει να αρρωσταίνει και είχε ήδη αρχίσει να ζωγραφίζει γυμνές γυναίκες. Αλλά η έκθεση που οργάνωσε το 1917 δεν πήγε καλά: έξαλλα πλήθη συγκεντρώθηκαν απ' έξω, αναγκάζοντας την αστυνομία να την κλείσει. Τρία χρόνια αργότερα, ο Μοντιλιάνι προσβλήθηκε από φυματική μηνιγγίτιδα. Αλλά η τελευταία του μούσα, η Ζαν Εμπυτέρν, αντί να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο, τον κράτησε στο παγωμένο διαμέρισμά τους και τον τάιζε σαρδέλες. Στις 22 Ιανουαρίου του 1920, ο ζωγράφος υπέκυψε. Στην κηδεία του ήταν όλοι, από τον Πικάσο μέχρι τον Κονσταντίν Μπρανκούζι. Όχι όμως και η Εμπυτέρν: εννιά μήνες έγκυος με το δεύτερο παιδί τους, είχε αυτοκτονήσει μια μέρα νωρίτερα πέφτοντας από το παράθυρό της.

Καταραμένες ήταν οι γυναίκες του Μοντιλιάνι. Σ' αυτές είναι αφιερωμένη η έκθεση που εγκαινιάζεται μεθαύριο στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου.

15 Comments:

At 6/7/06 3:12 μ.μ., Blogger Ecumene said...

Όταν ο Μοντιλιάνι αποφάσισε το 1906 να εγκαταλείψει τη γενέτειρά του, το Λιβόρνο, ο προφανής τόπος για να πάει ήταν το Παρίσι.


Τελείωσε το Παρίσι..το είπε ο Ηλίας Πετρόπουλος..περασμένα μεγαλεία
διηγώντας τα να κλαις...

..Wir fahren nach Berlin...

Την Κυριακή θα διανέμεται ΠΙΤΣΑ
δωρεάν....

Kαλό Μεσημέρι..

:-)

 
At 6/7/06 4:47 μ.μ., Blogger Caesar said...

Καταραμένες ήταν οι γυναίκες του Μοντιλιάνι, αλλά περισσότερο απ΄όλες πρέπει να ήταν η Ζαν Εμπυτέρν, που αντί να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο, τον κράτησε στο παγωμένο διαμέρισμά τους και τον τάιζε σαρδέλες.

 
At 6/7/06 8:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μια διορθωση: η Jeanne Hébuterne αυτοκτονησε δυο μερες μετα τον θανατο του Μοντι.

 
At 6/7/06 8:26 μ.μ., Blogger Caesar said...

«Οι όμορφες γυναίκες που αξίζει να ζωγραφίσει ή να σμιλέψει κανείς μοιάζουν συχνά να επιβαρύνονται από τα ρούχα τους». Αμεντέο Μοντιλιάνι.

Αν σκεφθεί κανείς τα ρούχα της εποχής του δεν έχει άδικο.
;-)

 
At 7/7/06 1:15 π.μ., Blogger Jason said...

caesar έγραψες κανονικότατα...

 
At 7/7/06 1:19 π.μ., Blogger nik-athenian said...

Ιχνηλάτη πιστεύω ότι η καλιτεχνική παρέα του Παρισιού εκείνα τα χρόνια, ξεκινούσε με αφετηρία να προβοκάρει και να ξεπεράσει τις κοινωνικές αξίες κατ' αρχήν.
Ως μέσο για να το πετύχει υιοθέτησε διάφορες νεωτεριστικές πρακτικές στην τέχνη.
Θα φαινόταν οξύμωρο να προσπαθούν να απαξιώσουν κρατούσες αντιλήψεις για την κοινωνία, χρησιμοποιώντας συμβατικές και ιστορικά αποδεκτές μορφές ποίησης και ζωγραφικής.

 
At 7/7/06 1:23 π.μ., Blogger J. said...

Καινούρια ταινία - ευρωπαϊκή συμπαραγωγή - ιδανική για όλους μας: ΚΛΙΜΤ ! Αφιερωμένη φυσικά στο έργο, στους ψυχαναγκασμούς και στον ερωτισμό του μεγάλου Αυστριακού ζωγράφου Γκούσταβ Κλιμτ που οι συμπατριώτες του "αγαπούσαν να μισούν" για δεκαετίες. Ωστόσο τον ανακάλυψαν, τον αγάπησαν και τον δόξασαν μεταπολεμικά (μόνο που ήταν πια λίγο αργά γι αυτόν...)

 
At 7/7/06 7:31 π.μ., Blogger Caesar said...

Αλλά και 27.000.000 ευρώ για τον πίνακα Ζαν Εμπιτέρν(1919)!! και τον τάϊζε σαρδέλες !
Μήπως έγινε κάποιο λάθος Μιχάλη;
Καλημέρα σας =Ο

 
At 12/7/06 10:06 μ.μ., Blogger Strangeliz said...

episis me ton picasso den eixan kales sxeseis..logw... "antagwnismou"!
omws otan pethane o picasso apta teleutaia onomata pou eipe itan "modigliani"...tuxaio?

isws oi gunaikes pou vialege gia suntrofous na itan kataramenes, isws omws kai na'tan pafiasmenes ia keinon,opws autos ia tin zwi... tin texni... tin apolausi tou na dimourgei xwris kanena ofelos, para tin prosopiki tou ikanopoiisi

 
At 8/12/15 7:54 π.μ., Blogger John said...

coach factory outlet
ugg boots
nike huarache
michael kors handbags
jordan concords
cheap jordans
true religion outlet
rolex watches outlet
coach outlet
michael kors outlet
coach outlet
coach factory outlet
ugg boots
oakley sunglasses wholesale
uggs outlet
ed hardy clothing
pandora jewelry
toms outlet
nike roshe run
ugg clearance
gucci handbags
coach factory outlet
michael kors outlet online
concords 11
tory burch sale
gucci shoes
uggs outlet
beats by dre
mont blanc pens
coach factory outlet
cheap uggs for sale
20151205yuanyuan

 
At 17/11/16 10:07 μ.μ., Blogger Unknown said...

I'll just bookmark this web site.
http://www.prokr.net/2016/09/get-rid-of-cockroaches-4.html
http://www.prokr.net/2016/09/get-rid-of-cockroaches-3.html
http://www.prokr.net/2016/09/get-rid-of-cockroaches-2.html
http://www.prokr.net/2016/09/get-rid-of-cockroaches.html

 
At 10/8/17 7:01 μ.μ., Blogger حاتم النجار said...


شركة نقل عفش في القطيف

 
At 10/8/17 7:21 μ.μ., Blogger حاتم النجار said...

تنظيف منازل بتبوك

 
At 2/11/17 10:34 π.μ., Blogger jeje said...

patriots jersey
chrome hearts online
curry 4
adidas nmd
lebron 14
yeezy boost
gucci belts
gucci belt
100% real jordans for cheap
kobe sneakers

 
At 28/7/18 5:10 π.μ., Blogger Unknown said...

www0727
michael kors outlet
super dry
canada goose outlet
air jordan 8
pandora jewelry
pandora
oakley sunglasses wholesale
off white clothing
ralph lauren uk
canada goose jackets







 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home