Παρασκευή, Νοεμβρίου 18, 2005

H απουσία της Eυρώπης



Πλούσια και δημιουργική συζήτηση αναμένεται να γίνει στο συνέδριο του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος που αρχίζει σήμερα. Πολλές ιδέες έχουν πέσει στο τραπέζι. Υπάρχει όμως και μια κτυπητή απουσία: η Ευρώπη.

Τεράστιο ενθουσιασμό πρέπει να προκάλεσε η προσυνεδριακή συζήτηση μεταξύ των Γάλλων σοσιαλιστών, αν κρίνει κανείς από τα επτά τετράδια των 1.284 σελίδων που κυκλοφόρησαν (σε ανακυκλωμένο χαρτί, φυσικά). Όλοι είχαν κάτι να πουν. «Να κλείσουμε τα γκέτο» προτείνει κάποιος, «να δώσουμε έμφαση στο κοινωνικό» ζητεί ένας άλλος, «να κτίσουμε ένα κόμμα που ενθαρρύνει τα ταλέντα» εισηγείται ένας τρίτος. Οι συγκεκριμένοι τρόποι υλοποίησης αυτών των προτάσεων λείπουν, αλλά δεν είναι κι απαραίτητοι, το κόμμα βρίσκεται στην αντιπολίτευση και φαίνεται πως θα βρίσκεται εκεί για αρκετά χρόνια ακόμη. Ας κόψει τον λαιμό του ο Σαρκοζύ.

Αυτό που έχει προκαλέσει όμως αίσθηση, τόσο στη Γαλλία όσο και στα «αδελφά» κόμματα της Ευρώπης, είναι η απουσία οποιουδήποτε προβληματισμού για την Ευρώπη. Το κόμμα που κόπηκε σε δύο (αν όχι περισσότερα) κομμάτια με αφορμή το δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα σφυρίζει σήμερα αδιάφορα. «Υπάρχουν δύο κόμματα μέσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα», παρατηρεί ο πρόεδρος των Πρασίνων Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, «και έχουν συμφωνήσει να μη συζητούν πλέον για την Ευρώπη ώστε να αποφεύγουν τις συγκρούσεις». Στο συνέδριο θα υποβληθεί έτσι μια κοινή πρόταση ψηφίσματος όλων των ρευμάτων που θα ζητεί μια Ευρώπη πιο πολιτική και πιο κοινωνική. Σαν να λέμε ότι αγωνιζόμαστε για έναν πιο δίκαιο κόσμο όπου όλοι θα χαμογελούν.

H ευρωπαϊκή αυτή «σούπα» προκαλεί ανησυχία στα υπόλοιπα σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης, που υποστήριξαν σχεδόν στο σύνολό τους το Ευρωσύνταγμα. «Το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα πρέπει να ξεκαθαρίσει επιτέλους τη θέση του: είναι υπέρ ή κατά της Ευρώπης;» τονίζει εκπρόσωπος των Αυστριακών σοσιαλιστών. «Οι Γάλλοι σοσιαλιστές πρέπει να ξεπεράσουν τις διαφορές τους, αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε μαζί τους για τις προεδρικές του 2007», λέει η αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών. Την ανάγκη ενός γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος που θα έχει ενιαία και μαχητική στάση στα ευρωπαϊκά θέματα υπογραμμίζουν -σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο -και κύκλοι του ΠΑΣΟΚ.

H εποχή των συνθημάτων, όμως, έχει περάσει. Οι ευρωπαϊκές θέσεις που διατυπώνονται σήμερα σε όλα τα ρεύματα του κόμματος είναι χιμαιρικές και παράλογες, λέει στη Λιμπερασιόν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Υμπέρ Βεντρίν, που ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Ναι στο Ευρωσύνταγμα. Χιμαιρικές, αφού δεν πρόκειται να υπάρξει μια ομόσπονδη Ευρώπη, όπως τουλάχιστον την αντιλαμβάνεται η γαλλική Αριστερά. Παράλογες, αφού σε μια ομοσπονδία οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφία -και οι ιδέες της γαλλικής Αριστεράς μειοψηφούν ακόμη και στους κόλπους της Σοσιαλιστικής Ομάδας. Δύσκολα θα δοθεί, λοιπόν, κάποια λύση στο Μανς.

2 Comments:

At 18/11/05 3:29 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Γεια χαρά κύριε Μητσέ!

Με λύπη μου διαπιστώνω ότι πλέον η σελίδα σας είναι η μόνη που αξίζει πλέον στα ΝΕΑ...

 
At 20/11/05 5:20 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

(κοσμοπολίτη, έκανες διάνα!!!!
Το μαύρο πρόβατο είναι γριππιασμένο, ακόμα σήμερα Κυριακή...)

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home