Δευτέρα, Ιουλίου 11, 2005

Καλές διακοπές!

Η στήλη θα απουσιάσει για τρεις εβδομάδες. Καλές διακοπές!

8 Comments:

At 11/7/05 7:39 μ.μ., Blogger πιτσιρίκος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 11/7/05 10:57 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ (χωρίς σχόλιο λόγω διακοπών): «H ψύχραιμη αντίδραση των Βρετανών και η παράδοση της ελευθερίας»

«ΑΝΤΙΘΕΤΑ ME τους Ισπανούς έπειτα από τις επιθέσεις στον σταθμό Ατότσα, οι Βρετανοί αντιδρούν με ψυχραιμία. Δεν απαιτούν να αποσύρει η κυβέρνησή τους τα βρετανικά στρατεύματα από το Ιράκ. Και ο Μπλερ, ό,τι και να γίνει, δεν πρόκειται ποτέ να πλειοδοτήσει στα αιτήματα των βομβιστών όπως έκανε ο πρωθυπουργός που επέλεξαν οι Ισπανοί μετά την τραγωδία της 11ης Μαρτίου. Παρατείνει έτσι, μαζί με τον λαό του, μια παράδοση ελευθερίας, μια παράδοση που αναρωτιέμαι μερικές φορές μήπως έχει πάψει να συγκινεί την ηπειρωτική Ευρώπη...». Ο Πασκάλ Μπρικνέρ, ο γνωστός Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας, εξομολογείται στη «Φιγκαρό» τις σκέψεις που του προκαλεί το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο.

«Υπό την επιρροή ενός μέρους των ανθρώπων εκείνων που κατευθύνουν την κοινή γνώμη», λέει ο Μπρικνέρ, «η ηπειρωτική Ευρώπη τείνει, συνήθως, να ''εσωτερικεύει'' την ευθύνη. Για να το πω διαφορετικά: αντιμέτωποι με την παγκόσμια και ασύλληπτη απειλή την οποία εκπροσωπεί σήμερα η τρομοκρατία, ορισμένοι διανοούμενοι και αναλυτές μπαίνουν ενδεχομένως στον πειρασμό να αναβιώσουν το αντανακλαστικό του ''λυγμού του λευκού ανθρώπου'' και να ξαναδώσουν νόημα στην -απλοϊκή και εσφαλμένη -ιδέα που θέλει κάθε έγκλημα εναντίον μας να είναι απλώς μια απάντηση στην προσβολή που αποτελεί για το ανθρώπινο είδος η ''κυριαρχία'' της Δύσης. Δεν πρέπει να συγχέουμε την αιτία με το άλλοθι της τρομοκρατίας», λέει στη «Φιγκαρό» ο συγγραφέας της «Αέναης Ευφορίας» και της «Μελαγχολικής Δημοκρατίας». «Αναμφισβήτητα -εξηγεί -ο πόλεμος στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν, η ύπαρξη της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαμάχης, η δίκη του τάδε ή του δείνα ισλαμιστή στη Βρετανία μπορεί να προσφέρουν ένα βολικό άλλοθι στις τρομοκρατικές ενέργειες. H αιτία των πράξεων αυτών όμως δεν είναι τίποτε άλλο πέρα από το βαθιά ριζωμένο μίσος με το οποίο αντιμετωπίζουν μερικές μικρές, υπερφανατισμένες ομάδες την ίδια την έννοια μιας ανοιχτής κοινωνίας και κάθε ίχνος φιλελευθεροποίησης στον αραβομουσουλμανικό κόσμο».

Σύμφωνα με τον Πασκάλ Μπρικνέρ είναι λάθος να προσπαθούμε να κατανοήσουμε την τρομοκρατία στο πλαίσιο του ορθολογισμού μας. Διότι με τον τρόπο αυτόν καταλήγουμε αναπόφευκτα στην ψευδαίσθηση ότι θα μπορέσουμε να την καταπολεμήσουμε με την εγκαθίδρυση μιας «νέας, πολυπολικής, διεθνούς τάξης». «Φυσικά και πρέπει -τονίζει -να πολεμήσουμε με σθένος την πείνα και τη φτώχεια. H τρομοκρατία όμως δεν καταλαβαίνει από τέτοια. Ο μόνος νόμος που τη διέπει είναι η ωμή βία. Δεν έχει ''γιατί''».

Εκείνο που ελπίζει ο γνωστός Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας είναι να αναδυθούν από την ευρωπαϊκή Αριστερά -αλλά και τη Δεξιά -πνευματικά κινήματα τα οποία θα μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε πως είμαστε όλοι ευάλωτοι.

 
At 11/7/05 11:22 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Συμφωνώ απόλυτα με τον Μπρικνέρ,
τέτοιοι διανοούμενοι λείπουν απο την σημερινή Ελλάδα δυστυχώς
εκτός κι αν θεωρείτε διανοούμενο τον πολύ Ζουράρη...

Καλές διακόπες Μιχάλη.

 
At 12/7/05 11:44 π.μ., Blogger πιτσιρίκος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 12/7/05 1:16 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Πιτσιρίκο μάλλον κάνεις πλάκα εσύ. Ο Μπρικνέρ δεν λέει μόνο αυτό. Οσο για το ναρκισσισμό θα συμφωνήσω. Μόνο που αφορά όλη τη γαλλική διανόηση με ή χωρίς εισαγωγικά.
Υ.Γ.: Οφείλω να το πω κι εγώ: καλές διακοπές Μιχάλη

 
At 13/7/05 11:43 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ο Μπρικνέρ δηλαδή τι προτείνει; Ανάλυση; Και τι θα βγει μ΄αυτό; Τους βαρέθηκα τους Μπρικνέρ.

 
At 13/7/05 6:18 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

σοβαρολογεις Celina;

 
At 13/7/05 9:48 μ.μ., Blogger ΤΑΣΟΣ said...

Kαλή επάνοδο.
Οι διακοπές έχουν αξία (συναισθηματική) όσο τις προσδοκούμε η όταν βρισκομαστε σε διακοπές. Και τα δύο αυτά μαζί ισοδυναμούν με τα αρνητικα συναιστήματα της επιστροφής.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home