Δευτέρα, Ιουλίου 11, 2005

Σαμπάνια με τον Μλάντιτς

«H εκκένωση του θύλακα έγινε σύμφωνα με τους κανόνες της Συνθήκης της Γενεύης». Ρόμπερτ Φράνκεν, Ολλανδός υπήκοος, επικεφαλής της δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στη Σρεμπρένιτσα.

Συμπληρώνονται σήμερα δέκα χρόνια από τη σφαγή 8.000 Μουσουλμάνων σε μια περιοχή που η διεθνής κοινότητα είχε ανακηρύξει «ασφαλή θύλακα»· και τα στοιχεία που συγκεντρώνονται στη Χάγη ολοκληρώνουν σιγά σιγά την εικόνα του εγκλήματος. Το βίντεο που προβλήθηκε με τις εν ψυχρώ δολοφονίες αμάχων Μουσουλμάνων από Σέρβους παραστρατιωτικούς, αλλά και οι ομολογίες εννέα αξιωματικών του στρατηγού Μλάντιτς, δείχνουν ότι το έγκλημα σχεδιάστηκε στο Βελιγράδι και καθοδηγήθηκε από τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο τελευταίος ήδη δίνει λόγο στη δικαιοσύνη. Μένει να γίνει το ίδιο με τον Κάρατζιτς και τον Μλάντιτς, για να αρχίσουν οι Σέρβοι και οι Βόσνιοι να αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη σφαγή που έχει γνωρίσει η Ευρώπη μετά τον B' Παγκόσμιο Πόλεμο ως ιστορικό γεγονός.

Από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν θα περάσουν, βέβαια, όλοι οι πρωταγωνιστές εκείνου του μακελειού. Με αφορμή τη σημερινή επέτειο, θυμόμαστε τον «ρεαλισμό» του λόρδου Όουεν και του Μπούτρος Γκάλι. Τους επαίνους του Γάλλου στρατηγού Μπρικμόν στον «επαγγελματισμό» των ανδρών του Κάρατζιτς. Τη δολοφονία του αντιπροέδρου της Βοσνίας, που αρπάχτηκε από το άρμα που τον μετέφερε στο Σαράγεβο κάτω από τα απαθή μάτια των Γάλλων στρατιωτών (ο διοικητής τους, συνταγματάρχης Σαρτρ, βραβεύθηκε αργότερα με τη Λεγεώνα της Τιμής). Την απίστευτη δήλωση του Ιάπωνα Γιασόσι Ακάσι, μεσολαβητή του ΟΗΕ, ότι «οι Σέρβοι είχαν σοβαρούς λόγους να επιτεθούν στον θύλακα». Τις φωτογραφίες του Ολλανδού διοικητή να πίνει σαμπάνια με τον Μλάντιτς μετά τη σφαγή. Την ελληνική σημαία, βέβαια, που ύψωσαν κάποιοι «εθελοντές» για να γιορτάσουν τη νίκη της Ορθοδοξίας.

«Αρχίζοντας από την πεποίθηση ότι ο λαός τους ανταποκρίνεται περισσότερο από όλους τους άλλους στην εικόνα του Θεού επί της Γης», λέει η Βελγίδα ανθρωπολόγος Κριστιάν Σταλέρ, «οι σχεδιαστές μιας εθνοκτονίας αισθάνονται ότι έχουν αναλάβει μία μεσσιανική αποστολή για την επιβολή της εθνοτικής τους κυριαρχίας σε όλο τον κόσμο». H σερβική ηγεσία είχε κάθε λόγο να πιστεύει ότι το έγκλημα στη Σρεμπρένιτσα θα γινόταν σιωπηρά αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα, όπως νωρίτερα είχαν γίνει δεκτά τα εγκλήματα στο Βούκοβαρ και το Μπίχατς. Αν η Ευρώπη δεν είχε κουνήσει το δαχτυλάκι της στα τριάμισι χρόνια που κράτησε η πολιορκία του Σαράγεβο, γιατί να αντιδράσει στην εξόντωση μερικών χιλιάδων «αλλοθρήσκων»; Οι υπολογισμοί αυτοί θα είχαν ασφαλώς επαληθευθεί αν δεν ανέτρεπαν τα δεδομένα κάποιες αλλαγές στο διεθνές σκηνικό, όπως ο θάνατος του κυριότερου προστάτη των Σέρβων, του Φρανσουά Μιτεράν, ή η απόφαση του Μπιλ Κλίντον να αγνοήσει την παραλυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση και να αναλάβει δράση.

Αλλά συχνά η Ιστορία γράφεται από συμπτώσεις.


36 Comments:

At 11/7/05 7:11 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

γράφει ο πιτσιρίκος:

"Γιατί θεωρούνται αθώοι; Δεν είναι ενήλικες; Επιλογή τους δεν είναι; Δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει; Με το ζόρι πήγαν; Με το ζόρι μένουν; Μη γίνεσαι κυνικός πιτσιρίκο! Κυνικός; Δηλαδή αυτός που κάνει τουρισμό σε μια ιμπεριαλιστική χώρα ή σπουδάζει εκεί, αδιαφορώντας για τις δολοφονίες που διαπράττει η χώρα αυτή, τι είναι; Ευαίσθητος; Μήπως ανθρωπιστής; Τι λέτε ορέ κλεφτόπουλα; Τι λέτε ορέ ζαγάρια; Την πάρτη του και την καλοπέρασή του σκέφτεται και έχει χεσμένους όλους τους υπόλοιπους. Τους πήρε όλους τώρα ο πόνος για τους Βρετανούς. «Είμαστε όλοι Λονδρέζοι», «τι κρίμα», «σκοτώθηκαν αθώοι», «η τρομοκρατία δεν θα περάσει» και τέτοιες πίπες. Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο. Για την κρατική τρομοκρατία κουβέντα, η ατομική είναι το θέμα"

Ελεγε ο Ραφαηλίδης:

"Το δικαίωμα στην βλακεία είναι απαραβίαστο"

 
At 11/7/05 7:14 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

«Καθώς η πίστη είναι το θεμέλιο της ισλαμικής κοινωνίας, η παιδεία δεν είναι μόνο μια από τις λειτουργίες της, αλλά η ουσιωδέστερη συνιστώσα της. Είναι πρωτ’απ’όλα η θρησκευτική και ηθική εκπαίδευση στην οικογένεια και μετά στο σχολείο. (...) Η εκπαίδευση του λαού και πάνω απ’όλα τα ΜΜΕ, οι εφημερίδες, το ραδιόφωνο, η τηλεόραση, ο κινηματογράφος, πρέπει να βρίσκονται στα χέρια ανθρώπων με ισλαμική εξουσία. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε, όπως είναι σχεδόν παντού ο κανόνας, τα ΜΜΕ να βρίσκονται στα χέρια εκφυλισμένων και διεστραμμένων ανθρώπων ...
Στο ερώτημα «τι είναι η μουσουλμανική κοινωνία;» απαντούμε: είναι η κοινότητα που αποτελείται από μουσουλμάνους και θεωρούμε οτι μ’αυτό τα λέμε όλα ή σχεδόν όλα.

Το πρώτο και σημαντικότερο από αυτά τα συμπεράσματα είναι χωρίς αμφιβολία αυτό του αδυνάτου της σχέσης μεταξύ του Ισλάμ και άλλων μη ισλαμικών συστημάτων. Δεν υπάρχει ειρήνη ούτε συνύπαρξη μεταξύ της ισλαμικής θρησκείας και των μη ισλαμικών κοινωνικών και πολιτικών θεσμών.
Εχοντας το δικαίωμα να κυβερνήσει το ίδιο τον κόσμο του, το Ισλάμ αποκλείει ξεκάθαρα το δικαίωμα και τη δυνατότητα εμφύτευσης της όποιας ξένης ιδεολογίας στην επικράτειά του. Δεν υπάρχει συνεπώς κοσμική αρχή διακυβέρνησης και το κράτος πρέπει να είναι η έκφραση και η υποστήριξη των ηθικών αρχών της θρησκείας.»

Από την «ισλαμική διακήρυξη» του Αλία Ιζετμπέγκοβιτς, Σεράγεβο 1979 – αναδημοσίευση 1990.
Προσθέστε εσείς τα υπόλοιπα: τα παρανοϊκά εθνικιστικά παραληρήματα του ποιητή Κάρατζιτς, τα εμετικά ναζιστικά κηρύγματα του Τούτσμαν, τις αδίστακτες εθνικιστικές κορώνες του κυνικού εξουσιομανή Μιλόσεβιτς, τις γελοίες καυχησιές εθνικής υπερηφάνειας των ουτσεκάδων λησταρχονταβατζήδων...

Με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων του γιουγκοσλαβικού εμφύλιου, και πρώτα απ’όλα των 7 ως 10 χιλιάδων σφαγμένων Μουσουλμάνων Βόσνιων στη μεγαλύτερη μαζική εκτέλεση μετά το Β’Παγκόσμιο πόλεμο, στη Σρεμπρένιτσα, από Σέρβους Βόσνιους δολοφόνους.

 
At 11/7/05 7:48 μ.μ., Blogger πιτσιρίκος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 11/7/05 7:49 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Opos katalavate me to apospasma tou Αλία Ιζετμπέγκοβιτς o "mavros" molis dikaiologhse (gia na mhn po eyloghse) ton Karatzits kai τα παρανοϊκά εθνικιστικά παραληρήματα του ποιητή kai τις αδίστακτες εθνικιστικές κορώνες του κυνικού εξουσιομανή Μιλόσεβιτς. Ksexase periergos ton Mladic, kai oxi tyxaia. "Oloi einai enoxoi sto idio vathmo gia thn sfagh" sthn Yougoslavia giati ean oloi einai enoxoi sthn ousia den yparxoyn enoxoi. Ax "Mavre" oi staliniskoi pote den allazoun para ta xronia...

 
At 11/7/05 8:23 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

ψιτ πιτσιρίκο! Κοίτα την ώρα που έχουν ανέβει τα δυο τελευταία ποστ του Μητσού. Μετά κοίτα την ώρα που ο anonymous δημοσίευσε το απόσπασμα από το δικό σου blog. Κάποιος δεν ξέρει να κρυφτεί. Πάντως για να είσαι η τελευταία του σκέψη πριν τη βουτιά μάλλον σε ...αγαπάει. Σε διαβάζω.

 
At 11/7/05 8:39 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ax re "Pitsiruke" ti oraia nick vazeis ston eayto sou... re megale... aristere...synomosiologe

 
At 11/7/05 9:11 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

posted by Μιχάλης Μητσός @ 7:04 μμ
posted by Μιχάλης Μητσός @ 7:07 μμ
Ελεγε ο Ραφαηλίδης:

"Το δικαίωμα στην βλακεία είναι απαραβίαστο"

7:11 μμ

fla εγώ πρέπει να είμαι πιο παλιός από τον πιτσρούκο στο δίκτυο. Δώσε μου credit. Αυτός που δημοσίευσε το απόσπασμα του πιτσιρούκου περίμενε με το κείμενo του πιτσιρούκου έτοιμο για να το βάλει πρώτο-πρώτο στο μπλογκ του Μητσού σε ένα άσχετο ποστ; Και που το είδε το ποστ; Στο monitor δεν εμφανίζεται αμέσως.
Το "άδικον ουκ ευλογείται" και "θέλει η πουτάνα να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει" τα ξέρεις;
Μητσέ έγινες ρόμπα. Τώρα θα αλλάξεις και τις ώρες για να καλυφτείς; Τελικά είχε δίκιο ο Ραφαηλίδης:
"Το δικαίωμα στην βλακεία είναι απαραβίαστο". Κάνε μια βουτιά!

 
At 11/7/05 9:21 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μάυρο πρόβστο μπερδέυεις θεωρίες με πράξεις, δεν περίμενα από εναν γνώστη και αναγνώστη του Τονινό του Νέγκρι να πέσει σε τέτοιο λάθος.

 
At 11/7/05 9:35 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Πιτσιρίκο η θεωρία της συλλογικής ευθύνης άνθισε στο ναζισμό. Αλλά όπως δεν είσαι βλάκας δεν είσαι ούτε ναζιστής. Υποθέτω.
Ρουφιάνε έκανες σπουδαία δουλειά. Προβιβάζεσαι σε ισπέκτορ Κλουζό.

 
At 11/7/05 10:15 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

ουδεμια σχεση δεν ο Μιχαλης, αμεσως να προσβαλλετε ανθρωπους μην χασετε,
εγω το εκανα, το ονομα μου ειναι γιαννης, τωρα ειμαι "επωνυμος"

 
At 11/7/05 10:27 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

 
At 11/7/05 10:40 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Γιώργο υπάρχουν και τα speech acts του Ωστιν.
Πέρα απ'αυτό, όσοι ανέφερα κι άλλοι που δεν ανέφερα και μίλησαν και έκαμαν... Σκατά στο λάκκο τους όσοι ψόφησαν, να τιμωρηθούν οι υπόλοιποι.

 
At 11/7/05 11:12 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"Από την «ισλαμική διακήρυξη» του Αλία Ιζετμπέγκοβιτς, Σεράγεβο 1979 – αναδημοσίευση 1990.
Προσθέστε εσείς τα υπόλοιπα: τα παρανοϊκά εθνικιστικά παραληρήματα του ποιητή Κάρατζιτς, τα εμετικά ναζιστικά κηρύγματα του Τούτσμαν, τις αδίστακτες εθνικιστικές κορώνες του κυνικού εξουσιομανή Μιλόσεβιτς, τις γελοίες καυχησιές εθνικής υπερηφάνειας των ουτσεκάδων λησταρχονταβατζήδων"
.
Μα νόμιζα ότι ήταν σαφές μαύρο πρόβατο: για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας φταίει η Δύση...Ή μήπως παρασύρθηκαν από τους πονηρούς δυτικούς; Μια τέτοια καραμέλα δεν πιπιλάμε κι εμείς για τις δικές μας τραγωδίες;

 
At 11/7/05 11:14 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ναι φυσικά υπάρχει και ο Ωστιν με τις "γλωσικες παγιδες" του, αναρωτίεμαι ομώς αν φτανεί η αναλυτική φιλοσοφιας της γλωσσας για να καταδικαστεί καποιος, γι'αυτο ακριβώς σου ανέφερα τον Νεγκρι.

Στα υπόλοιπα συμφωνώ μαζί σου μακάρι να τιμώρηθουν όλοι, ήδη δικάζονται κάμποσοι απ΄ολες τις πλευρές νομίζω.

 
At 11/7/05 11:50 μ.μ., Blogger πιτσιρίκος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 11/7/05 11:53 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

... να το θέσω αλλιώς ανώνυμε: για το οτι δεν έχει ξεσπάσει νέος εμφύλιος μεταξύ Μαυροβουνίου και Σερβίας, δε "φταίνε" οι μεγάλες Δυνάμεις;
Βαριέμαι ν'ανοίξω πάλι την ίδια κουβέντα. Ο,τι είχα να πω για το θέμα το έχω πει σε παλιότερα ποστ à mon blog préféré :-)
Γιώργο τα αποσπάσματα που παραθέτω από το "πιστεύω του είναι ενδεικτικά για όσα πρέσβευε ο Ιζετμπέγκοβιτς. Επαναλαμβάνω: όλοι όσοι ανέφερα και μίλησαν και έκαμαν.

 
At 12/7/05 5:24 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Πιτσιρίκο,

Ο περισσότερος κόσμος στη Δύση μετά τις επιθέσεις στο Λονδίνο νιώθει πως ζει ένα κακό όνειρο, και αντιδρά με τον τρόπο που θα αντιδρούσε αν όντως έβλεπε εφιάλτη. Ελπίζει πως αν «ανοίξει τα μάτια του» (κυριολεκτικά και μεταφορικά) όλα θα φτιάξουν. «Να λυθεί το Παλιαστινιακό», «να φύγουν οι Αμερικάνοι απ’το Ιράκ» και άλλες τέτοιες προτάσεις, δείχνουν ανθρώπους που ελπίζουν σε μιά εύκολη, γρήγορη, μαγική λύση. Ίσως και το timing να παίζει και κάποιο ρόλο, με τις διακοπές να πλησιάζουν και τον κόσμο να μην θέλει πολλά-πολλά. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να λυθεί αύριο το Παλαιστινιακό (αν έχεις προσέξει οι Ισραηλινοί άρχισαν να φεύγουν από τη Γάζα, παραμένουν βέβαια στην Δυτική Όχθη), ούτε και με την πρόταση να φύγουν οι Γιάνκηδες από τη Μεσοποταμία—άπαξ και οι Ιρακινοί έχουν στρατό και αστυνομία ικανή να προστατέψει τους πολίτες, οι οποίοι, πιστεψέ με, δε θέλουν ισλαμικό κράτος. Ούτε και σοσιαλισμό (τους δημοσιογράφους-ιεραπόστολους του Ιl Μanifesto τους κάνανε πιρόγες).


Στην ουσία πως δεν υπάρχει καμία απλή λύση αυτή τη στιγμή. Η αριστερή παιδεία που έχουμε υποστεί τόσα χρόνια (αυτό ισχύει για όλους τους Ευρωπαίους) μας κάνει να νιώθουμε ενοχές για τον πολιτισμό μας, τη στιγμή που πολλά από τα προβλήματα που υφίσταται ο αναπτυσσόμενος κόσμος δεν οφείλονται σε δικά μας λάθη, αλλά στην συνύπαρξη μοντέρνου με το παραδοσιακό στις κοινωνίες τους και στον ατελή εκμοντερνισμό τους. Ένα παράδειγμα: Ο υπερπληθυσμός σε ορισμένες αραβικές χώρες (7-10 παιδιά ανά οικογένεια), που είναι αποτέλεσμα της θρησκείας, δημιουργεί περισσότερους τρομοκράτες απ’ότι 5 παλαιστινιακά και 10 Ιράκ. Ο πληθυσμός της Σαουδικής Αραβίας (που είναι η ρίζα του κακού, όχι επειδή την ελέγχουν οι Αμερικάνοι, αλλά ακριβώς επειδή έχει χαθεί ο έλεγχος) έχει 3πλασιαστεί από το ’60, και το μέσο εισόδημα είναι το 1/5 απ΄ότι ήταν το ’85. Το 60% του πληθυσμού είναι κάτω από τα 30—όλοι αυτοί οι νέοι δε γαμάνε (γιατί απαγορεύεται), δεν έχουν λεφτά να παντρευτούν για να γαμήσουν (λόγω οικονομίας), δεν πίνουν, δεν ακούν μουσική, και τους κάνουν από πάνω και πλύση εγκεφάλου. Ορίστε οι τρομοκράτες. Sorry θα σταματήσω εδώ γιατί άρχισα να γράφω πραγματεία. Αλλά γι αυτό που λες, «είμαστε όλοι ένοχοι»...speak for yourself.


Ερμής

 
At 12/7/05 10:26 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

1.
Ο υπερπληθυσμός σε ορισμένες αραβικές χώρες (7-10 παιδιά ανά οικογένεια), που είναι αποτέλεσμα της θρησκείας, δημιουργεί περισσότερους τρομοκράτες απ’ότι 5 παλαιστινιακά και 10 Ιράκ.
2.
όλοι αυτοί οι νέοι δε γαμάνε (γιατί απαγορεύεται), δεν έχουν λεφτά να παντρευτούν για να γαμήσουν (λόγω οικονομίας,
...
πρόσεξε Hermes: η μαλακία δεν είναι λόγος απαλλαγής.

 
At 12/7/05 11:21 π.μ., Blogger πιτσιρίκος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 12/7/05 6:18 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

dem katalaba pitsiriko...dhladh h Eurwph den eixe sxeseis me thn Saoudikh Arabia? ti ekane h Eurwph?

 
At 12/7/05 6:58 μ.μ., Blogger πιτσιρίκος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 12/7/05 9:05 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Polu kala, den blepw na mas milas omws gia ton akraio filoarabismo ths Gallias kai genikotera olhs Eyrwphs,
ekei kaneis thn kota...

 
At 12/7/05 9:49 μ.μ., Blogger πιτσιρίκος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 12/7/05 10:20 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

a twra katalaba...dhladh oi eurwpaioi mporoun na glufoun tous saoudarades xwris problhma..ok perastika sou

 
At 12/7/05 10:58 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Allo prama soy leei re sy.

 
At 13/7/05 12:19 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"...πρόσεξε Hermes: η μαλακία δεν είναι λόγος απαλλαγής..."

Α, κύριε Μητσέ μου, αυτό πια πάει πολύ! Μαλάκας εγώ, βλάξ ο Πιτσιρίκος, τι άλλο θα ακούσουμε πλέον. Σα δε ντρέπεστε λέω εγώ!


Ερμής

 
At 13/7/05 1:57 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

ti les re ermh??!!trelathikes??

 
At 13/7/05 5:20 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

pitsriko o royfianos soy ipe ali8ia. ali8ia.

 
At 13/7/05 6:22 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

το καταλαβαίνετε? εγώ το έκανα, ο Γιάννης, ρε που μπλέξαμε...αφήστε τον άνθρωπο ησυχό.

 
At 13/7/05 8:32 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Πάντως Γιάννη του Αϊστάιν είναι καλύτερο: "Μόνο το σύμπαν και η βλακεία δεν μπορούν να μετρηθούν. Και για το πρώτο δεν είμαι και τόσο σίγουρος.".

 
At 13/7/05 8:54 μ.μ., Blogger πιτσιρίκος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 13/7/05 10:41 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Πιτσιρίκο έχεις δίκιο (ο last anonymous). Mε την ευκαιρία, ποιος θυμάται ποιος γάλλος έχει γράψει το "Εγκώμιο της βλακείας" (ή κάπως έτσι);

 
At 17/7/05 6:24 μ.μ., Blogger πιτσιρίκος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 18/7/05 4:38 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Κατσε ρε πιτσιρικο...νομιζω ο,τι μας εχεις παρεξηγησεις...πιστευεις πραγματικα οτι δεν γνωριζουμε ποιες ειναι οι αποψεις της Ε?
δεν ειναι αυτη η εφημεριδα που καποτε δημοσιευε τις προκυρηξεις των τρομοκρατων? ελα σε παρακαλω τωρα..θα μας φερεις για παραδειγμα το υποκαστημα της Μοντ Ντιπλοματικ...

 
At 18/7/05 6:28 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ναι ρε πιτσιρίκο, καλά σου λέει ο ...Γιάννης! Μόνο ό,τι λένε τα ΝΕΑ να πιστεύεις. Όλοι οι άλλοι είναι βλάκες.

 
At 18/7/05 8:59 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Δηλαδή ο Καιρός της "Ελευθεροτυπίας "Συμμετέχει" γράφοντας στην αγαπημένη του Δουλτσινέα; Μάλιστα...

Η θεωρία της συλλογικής ευθύνης είναι φασισμός. Και όπου να 'ναι, μετά το "δεν υπάρχουν αθώα θύματα", κάποιος θα πετάξει την ιδέα της "οριστικής λύσης". Επειτα, είναι ένοχοι αυτοί που διαδήλωσαν κατά του πολέμου στο Ιράκ; Αυτοί που δεν ψηφίζουν Μπλερ; Αυτοί που δεν συμμετέχουν επιλέγοντας να εκφράσουν τη διαφωνία τους με συνειδητή αποχή; Αυτοί που δεν μπορούν να συμμετάσχουν γιατί αντιμετωπίζουν σοβαρά βιοποριστικά προβλήματα; Τελικά, ο έλληνας (μετανάστης) οδηγός του λεωφορείου είναι ένοχος ή αθώος;

Ο αριστερός Καιρός, όπως κι εσύ Πιτσιρικό, φυσικά δεν είστε βολεμένοι ελιτιστές, και θα εξαιρούσατε, ας πούμε, τους μεροκαματιάρηδες. Αλλά τότε θα κάνατε κάτι εξίσου απεχθές: Δίκη προθέσεων.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home