Πέμπτη, Ιουλίου 07, 2005

Συνωμοσία κατά του Πετρελαίου

«Άπληστοι οικολόγοι και διεφθαρμένοι επιστήμονες έχουν οδηγήσει τον κόσμο στην επικίνδυνη ψευδαίσθηση ότι το να οδηγείς αυτοκίνητο και να καταναλώνεις ηλεκτρικό ρεύμα προκαλούν υπερθέρμανση της Γης». Μάικλ Κράιτον, από το τελευταίο του μυθιστόρημα State of Fear.
H Γη έχει γίνει θερμότερη τον τελευταίο μισό αιώνα, και αυτό οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Το συμπέρασμα αυτό, στο οποίο έφτασε το 2001 η Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Αλλαγές, επιβεβαιώνεται από τρεις νέες μελέτες που δημοσιεύτηκαν το τελευταίο εννεάμηνο. Μια έρευνα στην οποία έλαβαν μέρος 160 επιστήμονες από 8 χώρες διαπίστωσε ότι ο πάγος στην Αρκτική καλύπτει μια περιοχή κατά 20% μικρότερη σε σχέση με τη δεκαετία του '60. Μια γεωλογική μελέτη της Ανταρκτικής Χερσονήσου έδειξε ότι το 87% των παγετώνων που μελετήθηκαν στην περιοχή συρρικνώνεται με αυξανόμενους ρυθμούς τα τελευταία 50 χρόνια. Και μια μελέτη του Ιδρύματος Ωκεανογραφίας Scripps, που εδρεύει στην Καλιφόρνια, απέδειξε ότι η θέρμανση των ωκεανών μπορεί να εξηγηθεί μόνο ως αποτέλεσμα ανθρωπογενών κλιματικών αλλαγών.
Μπροστά σε τέτοια αδιάσειστα στοιχεία, πώς είναι δυνατόν η αμερικανική κυβέρνηση να εξακολουθεί να αρνείται οποιαδήποτε συμφωνία που διαπνέεται από τη «λογική» της Συνθήκης του Κυότο; Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν κάποιοι ­ ελάχιστοι ­ επιστήμονες που αμφισβητούν με σοβαρά επιχειρήματα τη δουλειά της πλειοψηφίας των κλιματολόγων. Ένας απ' αυτούς είναι ο 80χρονος Φρεντ Σίνγκερ, ο πρώτος επιστήμονας που προέβλεψε πριν από τριάντα χρόνια ότι η αύξηση του πληθυσμού θα οδηγούσε σε αύξηση των αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αν ξεκινήσετε τις συγκρίσεις από τη δεκαετία του '40 ­ λέει στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ­ θα διαπιστώσετε ότι η Γη ψυχραίνεται, δεν θερμαίνεται. Κι αν τα στοιχεία των δορυφόρων δείχνουν ότι το τελευταίο διάστημα ο πλανήτης έχει γίνει θερμότερος, αυτό δεν ισχύει για την ατμόσφαιρα. H τήξη των πάγων στην Αρκτική οφείλεται σε προγενέστερα φαινόμενα (οι πάγοι έχουν «μνήμη») και η θέρμανση των ωκεανών θα είναι πρόσκαιρη.
Γιατί όμως αυτά τα επιχειρήματα δεν επικυρώνονται από επιστημονικές μελέτες; Εδώ αρχίζουν οι θεωρίες συνωμοσίας. Ο Σίνγκερ πιστεύει ότι τα μεγάλα επιστημονικά περιοδικά αρνούνται να δημοσιεύσουν στοιχεία που αντίκεινται στις θεωρίες του περιβαλλοντικού «λόμπι». Για πολλά στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, η άποψη ότι πρέπει να περιοριστούν τα μεγάλα αυτοκίνητα και τα πολυέξοδα κλιματιστικά συστήματα είναι «κομμουνιστική» ή «αντιαμερικανική». Μην ακούτε τι λένε οι επιστήμονες δημοσίως, σε ιδιωτικές συζητήσεις λένε τα αντίθετα, ισχυρίζεται ο γνωστός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Μάικλ Κράιτον. Οι Ακαδημίες Εθνικών Επιστημών όλων των χωρών της Ομάδας των Οκτώ πάντως, μαζί μ' εκείνες της Βραζιλίας, της Κίνας και της Ινδίας, συμφωνούν με τα συμπεράσματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιστημόνων, και τον περασμένο μήνα κάλεσαν με ανοιχτή τους επιστολή τους ηγέτες του κόσμου να λάβουν μέτρα. Δύσκολα μπορεί να κατηγορήσει κανείς κι αυτές ότι μετέχουν στην Παγκόσμια Συνωμοσία κατά του Πετρελαίου.

1 Comments:

At 7/7/05 7:18 μ.μ., Blogger xpan said...

δε ξέρω κατα πόσο ισχύει άλλα διάβασα τις προάλλες στην Ημερησία, πως μεγάλες ασφαλιστικές (όπως π.χ. η Allianz) πιέζουν για μείωση των αιτιών που συμβάλλουν στο φαινόμενο του Θερμοκηπίου. Τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα απ' ότι φαίνεται κοστίζουν...

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home