Ναυάγιο ενώπιον κοινού
«Η ιδέα του Γκέρχαρντ Σρέντερ για πρόωρες εκλογές δεν ήταν κανένα καλοσχεδιασμένο πραξικόπημα. Είναι μια πολιτική αυτοκτονία που λαμβάνει χώρα δημοσίως, ένα ναυάγιο ενώπιον κοινού». Die Tageszeitung
Το θέαμα ενός καγκελάριου να ζητά σήμερα από το κοινοβούλιο την αποδοκιμασία της κυβέρνησής του ώστε να γίνουν εκλογές στις οποίες θα συντριβεί προσθέτει ομολογουμένως μια κωμική νότα στην κατά τα άλλα θλιβερή ευρωπαϊκή σκηνή. Στις 18 Σεπτεμβρίου, ο γερμανικός λαός θα εξευτελίσει τους σοσιαλδημοκράτες, θα τιμωρήσει τους Πράσινους και θα εκλέξει πανηγυρικά τη δική του «Θάτσερ». Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, μάλιστα, δείχνουν ότι η ήττα του Γκέρχαρντ Σρέντερ θα είναι διπλή, η αποδοκιμασία του θα έχει τόσο δεξιά σφραγίδα όσο και αριστερή. Θριαμβευτής των εκλογών δεν θα είναι μόνο το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, αλλά και η Αριστερή Συμμαχία του Γκίζι και του Λαφονταίν.
Ο Γκρέγκορ Γκίζι είχε χαθεί τα τελευταία χρόνια. Αν και το μετα-κομμουνιστικό του Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού έλαβε πριν από τρία χρόνια 17% στην ανατολική Γερμανία, ο ίδιος παραιτήθηκε απ’όλα τα αξιώματα και αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή. Αλλά μια περιπέτεια που είχε με την υγεία του, στη διάρκεια της οποίας χειρουργήθηκε στον εγκέφαλο, φαίνεται πως του έδωσε νέα πνοή. Βγήκε από το νοσοκομείο, έδωσε στη Μπιλντ τις φωτογραφίες από τα εγκεφαλογραφήματά του και ανακοίνωσε τη συγκρότηση εκλογικής συμμαχίας με έναν άλλο χαμένο αριστερό: τον πρώην υπουργό Οικονομικών Οσκαρ Λαφονταίν. Εκμεταλλευόμενος τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων από τις κοινωνικές περικοπές του καγκελάριου, ο συνασπισμός αυτός προσβλέπει σε ένα 10% των ψήφων και μια δυναμική παρουσία στο νέο κοινοβούλιο.
Αν o Γκίζι διακρίνεται από μια συνέπεια στις θέσεις του σε όλη του την πολιτική πορεία, δύσκολα μπορεί να πει κανείς το ίδιο για τον νέο του συνεργάτη. Στο τελευταίο του βιβλίο, ο Λαφονταίν καταγγέλλει την «υποχρεωτική μετανάστευση» που επέβαλαν στη Γερμανία οι ελίτ της και ζητά την αφαίρεση της ιθαγένειας από όσους «δεν μιλούν τη γερμανική γλώσσα και δεν πληρώνουν το μερίδιό τους στη φορολογία». Προχωρώντας ακόμη περισσότερο, δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι είναι καθήκον του κράτους να προστατεύσει τους γερμανούς πατέρες και μητέρες από τους ξένους εργάτες, αποκαλώντας μάλιστα τους τελευταίους με τη λέξη που είχε χρησιμοποιήσει ο Χίτλερ: Fremdarbeiter. Οπως επισήμανε το Σπίγκελ, ο άλλοτε «κόκκινος Οσκαρ» μεταμορφώνεται με χαρακτηριστική άνεση σε ένα λαϊκιστή τύπου Χάιντερ ή Φόρταουν προκειμένου να προσελκύσει κάθε πικραμένο - αριστερό, άνεργο ή τουρκοφάγο.
Τα αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής θα φανούν στις κάλπες. Εκείνοι που πιστεύουν όμως ότι με εξουσιομανείς καιροσκόπους σαν τον Οσκαρ Λαφονταίν ή τον Λωράν Φαμπιούς μπορεί να οικοδομηθεί μια νέα, μαχητική ευρωπαϊκή Αριστερά ίσως να πρέπει να αναθεωρήσουν τη στάση τους.
2 Comments:
Το θέμα που θέτεις στο κείμενό σου φίλε Μιχάλη είναι για μένα από τα πιό ενδιαφέροντα στην ευρωπαϊκή πολιτική (χάρηκα και για την τεχνική αλλαγή που επιτρέπει να βλέπουμε ολόκληρο το κείμενο εδώ).
Αντιστρέφοντας το συλλογισμό, θα έλεγα οτι όταν οι καιροσκόποι ποντάρουν σε μια μαχητικότερη Αριστερά, αυτό σημαίνει οτι υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο.
Είναι σαφές οτι ούτε ο Φαμπιούς, ούτε ο Μοντεμπούρ, ούτε ο Μάουρερ (τελευταία μεταγραφή) ούτε ο Λαφονταίν είναι πολιτικοί που ανήκουν στην άλλη κοινωνική όχθη. Ανήκουν σταθερά σε τούτη την πλευρά, του συστήματος, του κράτους και των πολυεθνικών (ο Γκίζι δεν μου φαίνεται καθόλου τέτοια περίπτωση - άσχετα με το αν συμφωνεί κανείς μαζί του πολιτικά). Κινούνται σαφώς για ίδιον πολιτικό ώφελος. Αυτό δεν κάνει λιγότερο ένοχη την πολιτική εκστρατεία λοιδωρίας τους από το σύνολο του κατεστημένου Τύπου. Παραδείγματα άφθονα. Ο Φαμπιούς για παράδειγμα, ήταν για τους δημοσιογράφους ένας αξιοσέβαστος και ευφυής πολιτικός. Βγήκε άφθαρτος από το σκάνδαλο με το μολυσμένο αίμα (ακόμα θυμάμαι τα ρεπορτάζ της Λιμπερασιόν για την "αρχοντική" στάση που κράτησε στη δίκη). Σε αντιπαραβολή, ο Στρώς Καν ήταν να τον κλαίνε οι ρέγγες στο δικό του "σκάνδαλο", που είχε να κάνει με προσωπικό πλουτισμό, χαριστικές αναθέσεις υποθέσεων ενός φοιτητικού ταμείου αμοιβαίας ασφάλισης στο δικηγορικό του γραφείο, κερδοσκοπία ακινήτων, και ανάμειξη στις μίζες με τις φρεγάτες της Ταϊβάν. Χρειάστηκε να ποντάρει ο Φαμπιούς στο "Οχι", για να αντιστραφούν τα προφίλ: ο Φαμπιούς ανήθικος, τυχοδιώκτης, και για ένα διάστημα (που το "Ναι" ήταν μπροστά)"τελειωμένος" στην πολιτική. Ο Στρως Καν αξιοσέβαστος, νηφάλιος, ευφυής και σύγχρονος.
Τα ίδια και με τον "κόκκινο Οσκαρ", που ήταν καλός όταν παρίστανε την ηθική συνείδηση της σοσιαλδημοκρατίας κατά το Σπήγκελ, ενώ τώρα έγινε περίπου προ-Ναζί με τους "Fremdarbeiter". Λίγες βδομάδες πριν, πολύ βαρύτερες εκφράσεις του Μυντεφέριγκ είχαν καλυφθεί με συγκατάβαση και "απόσταση" από το ίδιο περιοδικό. Οι ατάκες του Χέλμουτ Σμιτ στο Φόκους οτι οι αφρικανοί δε μπορούν να αφομοιωθούν στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, βαφτίζονται "θάρρος της γνώμης" του παλαίμαχου πολιτικού, που ως άλλος Μητσοτάκης, λέει τις αλήθειες του χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες.
Τα συμπεράσματα ανήκουν στον καθένα μας. Αν και "δε θα πάρω" από τη νέα "αριστερή" σοσιαλδημοκρατία, "δε θα πάρω" ούτε από τις νέες κατηγορίες για δημαγωγία όσων διαχωρίζουν τη θέση τους από το ναυάγιο της παλιάς "δεξιάς" σοσιαλδημοκρατίας. Στο κάτω κάτω, πρόκειται για ενδοοικογενειακούς τσακωμούς. Οπως με το Μπλαίρ - το σκιάχτρο που έγινε σωτήρας.
Η αλήθεια είναι οτι ο Οσκαρ Λαφονταιν ήταν πάντα μια απο τις προσωπικότητες που εκτιμούσα στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Τον εκτιμούσα γιατι είχε το θάρρος όταν διαφώνησε με τον Σρέντερ να φύγει και πολύ καλά έκανε γιατί τώρα δικαιώνεται.
Βέβαια με αυτά που διαβάζω σε αυτό το άρθρο απογοητεύομαι. Αλλά ναι η σοσιαλδημοκρατία δεν ήταν ποτέ αξιόπιστη για να γίνει τώρα και ναι ο Λαφονταίν δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένας δυσαρεστημένος "αριστερός" σοσιαλδημοκράτης. Ευτυχώς όμως που υπάρχουν και αυτοί. Γιατί εδώ στην Ελλάδα πλην του Τσοβόλα τέτοιους δεν είδαμε...
Το θέμα είναι: ο Λαφονταίν ανεξάρτητα της πολιτικής του φερεγγυότητας τι είναι; είναι μία δίοδος να εκφραστεί η αποτυχία της επανένωσης (20% των Γερμανών ζητά την επανοικοδόμηση του Τείχους!!) και η δυσαρέσκεια για την δεξιά στροφή του SPD. Αυτό είναι που πρέπει να δούμε και όχι αν ο Λαφονταίν είναι ναζί, δεν είναι προφανώς και είναι τελείως γελοίο μόνο που το συζητάμε.
Δημοσίευση σχολίου
<< Home