Τετάρτη, Νοεμβρίου 16, 2011

Κι ένα αγαλματάκι του Κομφούκιου




Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τους Κινέζους ότι στερούνται χιούμορ. Ούτε βέβαια ότι στερούνται της ικανότητας να προκαλούν. Η επιλογή του προσώπου στο οποίο αποφασίστηκε να απονεμηθεί το φετινό βραβείο Κομφούκιος για την Ειρήνη, ένα είδος κινεζικού αντι-νόμπελ, συνδυάζει και τα δύο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το βραβείο αυτό θεσπίστηκε πέρυσι. Και ο άνθρωπος που το κέρδισε για πρώτη φορά, μαζί με ένα αγαλματίδιο του φιλοσόφου, ήταν ο πρώην αντιπρόεδρος της Ταϊβάν Λιεν Τσαν. Η απόφαση εκείνη είχε εκληφθεί ως απάντηση στην απονομή του Νόμπελ ειρήνης στον κρατούμενο διαφωνούντα Λιου Σιαομπό. Η απονομή στο Πεκίνο επρόκειτο να γίνει μία ημέρα πριν από την απονομή στο Οσλο. Αλλά κανείς από τους δύο βραβευθέντες δεν παρέστη στην αντίστοιχη τελετή. Ο πρώτος, με δική του απόφαση. Ο δεύτερος, με απόφαση των κινεζικών αρχών.

Ολοι περίμεναν το βραβείο Κομφούκιος να μην ξαναδοθεί. Το μήνυμα άλλωστε είχε σταλεί. Μιας και δεν είχε ληφθεί όμως καμιά απόφαση, η διορισμένη επιτροπή εργαζόταν πυρετωδώς για να επιλέξει τον φετινό εκλεκτό. Ωσπου ξαφνικά στα τέλη Σεπτεμβρίου τα μέλη της έμαθαν ότι παύθηκαν. Το βραβείο μετονομάστηκε σε «βραβείο Κομφούκιος για την Παγκόσμια Ειρήνη». Και δημιουργήθηκε μια καινούργια επιτροπή που, όπως είπε ο παυθείς πρόεδρος στους Νιου Γιορκ Τάιμς, αποτελείται από «πλούσιους και ισχυρούς άνδρες που πρόσκεινται στο Υπουργείο Πολιτισμού».

Ολη αυτή η φασαρία για ένα βραβείο χωρίς καμιά διεθνή αναγνώριση; Φυσικά. Όταν οι Κινέζοι αναλαμβάνουν κάτι, το κάνουν οργανωμένα και μεθοδικά, χωρίς να διακινδυνεύουν τίποτα. Χρειάστηκαν, ας πούμε, πολλά χρόνια για να βρουν πόσα ακριβώς χρωστά ο Αϊ Ουεϊουέι στην εφορία. Και πριν από δύο εβδομάδες του έστειλαν τον ακριβή λογαριασμό: 2,4 εκατομμύρια δολάρια. Ο κινέζος καλλιτέχνης, που είχε ήδη κρατηθεί πρόσφατα για 81 ημέρες σε μυστική τοποθεσία λόγω της επίμονης κριτικής που ασκούσε, ρώτησε πώς μπορεί να ασκήσει έφεση. Για να τον ξεφορτωθούν, του είπαν ότι, για να το μάθει, θα έπρεπε να καταθέσει μέχρι χθες 1,3 εκατομμύρια δολάρια στον τραπεζικό λογαριασμό της εφορίας. Χάρις στη στήριξη χιλιάδων υποστηρικτών του, που έφτασαν να πετούν χάρτινα αεροπλανάκια με χρήματα στο διαμέρισμά του, ο Αϊ μάζεψε εγκαίρως τα χρήματα. Και τώρα περιμένει να μάθει αν θα μπορέσει να ασκήσει έφεση…

Από την ίδια αντικειμενικότητα ανέμενε έτσι όλος ο πλανήτης ότι θα χαρακτηριστεί και η απονομή του βραβείου Κομφούκιος. Χθες ήρθε επιτέλους η δικαίωση. Υστερα από μια σκληρή μάχη με προσωπικότητες όπως ο Μπιλ Γκέιτς (που ήταν και πέρυσι υποψήφιος), η Αγγελα Μέρκελ, ο Κόφι Αναν και ο Τζέικομπ Ζούμα, νικητής αναδείχθηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Στην απόφαση της (νέας) κριτικής επιτροπής συνέβαλαν προφανώς οι δημοκρατικές επιδόσεις του ρώσου πρωθυπουργού, οι προσπάθειές του για ειρήνευση στην Τσετσενία και οι άοκνες προσπάθειές του να ανακαλύψει τους δολοφόνους της Ανα Πολιτκόφσκαγια.

1 Comments:

At 19/11/11 1:31 π.μ., Blogger nasopoulos said...

Πώς το είχε πει η Δαμανάκη στην Παπακώστα; "Ωχ Θέε μου, Θέε μου"

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home