Παρασκευή, Μαΐου 27, 2011

Γίνονται και κάποια ατυχήµατα
Σε ένα συνέδριο που έγινε πριν από µερικά χρόνια, ο Μπιλ Γκέιτς εξήρε επί µακρόν τις τεχνολογικές προόδους που έγιναν στη διάρκεια του 20ού αιώνα και άλλαξαν ριζικά τη ζωή των ανθρώπων. «Και ο Β’ Παγκόσµιος Πόλεµος;», τον ρώτησε κάποιος. Ο ιδρυτής της Microsoft δίστασε λίγο, και απάντησε: «Εγιναν ασφαλώς και κάποια ατυχήµατα».

Το επεισόδιο το θυµήθηκε ο Γκίντεον Ράχµαν των Φαϊνάνσιαλ Τάιµς µε αφορµή µια κουβέντα που είχε πρόσφατα µε έναν παλιό του φίλο από την εποχή που δούλευε στον Εκόνοµιστ. «Γιατί οι στήλες σου είναι τόσο καταθλιπτικές;», τον ρώτησε εκείνος. Γιατί; Θέλει και ρώτηµα; Ολα χάλια πάνε. ∆εν είναι µόνο οι πόλεµοι, οι σεισµοί, οι πυρηνικές καταστροφές. Ο δυτικός κόσµος αντιµετωπίζει σοβαρά οικονοµικά και πολιτικά προβλήµατα, η κρίση χρέους της ευρωζώνης απειλεί το µέλλον του ευρώ, οι Ηνωµένες Πολιτείες δεν µπορούν να ελέγξουν το δηµοσιονοµικό τους έλλειµµα και η επιδείνωση των σχέσεών τους µε την Κίνα καθιστά όλο και δυσκολότερη τη συναινετική λύση των µεγάλων παγκόσµιων προβληµάτων. Η ροή πολιτικής και οικονοµικής εξουσίας από τη ∆ύση προς την Ανατολή µόνο ανησυχία µπορεί να προκαλέσει. Ή µήπως όχι;

Πολλοί είναι εκείνοι που λένε «ίσως όχι». Που βλέπουν δηλαδή από µια θετική πλευρά την εξέλιξη του πλανήτη. Και θεωρούν, όπως ο Γκέιτς, ότι οι πόλεµοι αποτελούν ατυχήµατα, παρενθέσεις. Ενας άλλος πρώην δηµοσιογράφος του Εκόνοµιστ , ο Ματ Ρίντλεϊ, γράφει στο βιβλίο του Ο Αισιόδοξος Ορθολογιστής: «Από το 1875 ώς το 1925, ενώ το βιοτικό επίπεδο των Ευρωπαίων εκτοξευόταν σε δυσθεώρητα ύψη, οι διανοούµενοι το µόνο που έβλεπαν ήταν παρακµή, αποσύνθεση και καταστροφή». Ο συγγραφέας παραθέτει διάφορα διασκεδαστικά παραδείγµατα που δείχνουν πόσο µίζεροι ήταν εκείνοι οι διανοούµενοι. Ξεχνά βέβαια µια λεπτοµέρεια: ότι στο διάστηµα που επικαλείται σηµειώθηκε ο Α’ Παγκόσµιος Πόλεµος και τέθηκαν οι βάσεις για την Υφεση του 1929. Αλλά είπαµε, αυτά είναι ατυχήµατα.

Μίζερος θα µπορούσε από την άποψη αυτή να χαρακτηριστεί και ο Τζορτζ Οργουελ, αφού προέβλεπε στο 1984 ότι η σύγχρονη τεχνολογία θα χρησιµοποιούνταν για την υποδούλωση των ανθρώπων. Σήµερα ξέρουµε, αντίθετα, ότι τα κινητά τηλέφωνα και το Internet ισχυροποιούν τους πολίτες και απειλούν τους δικτάτορες. Η αδιάκοπη βελτίωση του ανθρωπίνου είδους οφείλεται σε µεγάλο µέρος στις προόδους της τεχνολογίας, γράφει ο Ρίντλεϊ. «Κάποιος, κάπου, παίζει µε κάποιο software, δοκιµάζει ένα καινούργιο υλικό ή µεταφέρει ένα γονίδιο που θα κάνει τη ζωή σας και τη ζωή µου ευκολότερη».

Τι συµπέρασµα να βγάλουµε; Μπορεί άραγε η πίστη στην τεχνολογία να µας κάνει να ξεπεράσουµε την κατάθλιψη από τον καθηµερινό µας βοµβαρδισµό µε κακές ειδήσεις για την ελληνική οικονοµία; Μακροπρόθεσµα, ίσως ναι. Μόνο που, όπως έλεγε ο Κέινς, µακροπρόθεσµα θα είµαστε όλοι νεκροί.


4 Comments:

At 27/5/11 5:06 μ.μ., Blogger Feste said...

Όταν μιλάμε για τεχνολογικά επιτεύγματα συνήθως αναφερόμαστε στην υλική τεχνολογία. Ξεχνάμε όμως να αναφέρουμε ως τεχνολογία την πιο επικίνδυνη, άυλη και ύπουλη μορφή της. Τη χρηματοοικονομική που τα πολύπλοκα εργαλεία της γονατίζουν λαούς τις τελευταίες δεκαετίες. Γιατί τα CDS, τα swaps, τα δομημένα ομόλογα και πολλά άλλα χρηματοοικονομικά παράγωγα χωρίς αμφιβολία αποτελούν τεχνολογικά επιτεύγματα τα οποία μάλιστα τείνουν στα όρια της ηθικής.

 
At 29/5/11 11:59 π.μ., Blogger Averell Dalton said...

Να με συμπαθάτε σύντροφε, αλλά αν καναδυό δικτάτορες "έπεσαν" χάρη στη χρήση κινητών, αυτό δεν σημαίνει πως οι υπήκοοί τους θ' απαλλαγούν τελικώς από τον ζυγό. Απλά θ' αλλάξουν τα γκέμια.

Κι όσο για την ελευθεροποιό δύναμη τής τεχνολογίας, θ' αναγκασθώ να πάρω το μέρος του Όργουελ: η πιο σκοτεινή πτυχή της τεχνολογικής επανάστασης είναι η υποδούλωση του ανθρώπου στην εθιστική ευκολία που του παρέχεται.

Και τώρα με συγχωρείτε. Είναι ώρα για το Prozac μου...

 
At 11/7/16 4:19 π.μ., Blogger xjd7410@gmail.com said...

louis vuitton
cheap oakley sunglasses
louis vuitton
gucci outlet
oakley outlet
michael kors outlet
adidas yeezy 350
ralph lauren outlet
michael kors outlet
coach outlet
ghd flat iron
adidas originals shoes
cheap jordan shoes
coach outlet store online clearances
gucci bags
louis vuitton handbags
coach outlet store online
kate spade outlet
retro jordans
ray ban
burberry outlet
lebron james shoes 13
michael kors outlet clearance
toms
cheap oakley sunglasses
michael kors handbags
ray ban sunglasses
michael kors outlet online
michael kors outlet clearance
michael kors handbags
toms outlet
gucci handbags
michael kors outlet
nike air jordan
coach factory outlet
coach outlet store online
oakley vault
longchamp bags
designer handbags
nike outlet store
2016.7.11haungqin

 
At 21/8/17 9:55 π.μ., Blogger Unknown said...

michael kors factory outlet
pandora charms
kyrie 3
van cleef
nike roshe run
michael kors uk
longchamp le pliage
adidas yeezy
timberland boots
nike air force

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home