Πέμπτη, Μαΐου 26, 2011

Ολες οι ελπίδες στον Πιζαπία




Και ξαφνικά, όλες οι ελπίδες για αλλαγή σελίδας στην Ιταλία συγκεντρώθηκαν σε ένα όνοµα: Τζουλιάνο Πιζαπία. Ο 62χρονος κεντροαριστερός δικηγόρος, συγγραφέας και πολιτικός, που µεταξύ άλλων είχε υπερασπιστεί τον Αµπντουλάχ Οτζαλάν κατά την παραµονή του στην Ιταλία, βγήκε πρώτος στον πρώτο γύρο των δηµοτικών εκλογών στο Μιλάνο µε 48%, εκτοπίζοντας στη δεύτερη θέση την υποψήφια της κεντροδεξιάς Λετίτσια Μοράτι. Αν την ερχόµενη Κυριακή τα καταφέρει – και όλα δείχνουν ότι θα τα καταφέρει – ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα έχει φάει ένα γερό χαστούκι στη γενέτειρά του.

Δεν είναι περίεργο λοιπόν ότι χρησιµοποιεί όλα τα µέσα για να ανατρέψει τα προγνωστικά. Την περασµένη Παρασκευή, ο ιταλός πρωθυπουργός «εισέβαλε» σε πέντε από τα επτά τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων εθνικής εµβέλειας (τρία της Μediaset και δύο της RAI) για να προειδοποιήσει ότι ο Πιζαπία θα µετατρέψει το Μιλάνο σε µια «αραβική τσιγγανούπολη, που θα την κυβερνά το σφυροδρέπανο». Η παραβίαση των κανόνων της προεκλογικής εκστρατείας ήταν τόσο ωµή, που η δηµόσια Αρχή επέβαλε στα κανάλια πρόστιµα συνολικής αξίας 700.000 ευρώ. Απτόητος, ο Μπερλουσκόνι κατήγγειλε ότι δεν τον αφήνουν να µιλήσει (!) και βρήκε καταφύγιο στο Διαδίκτυο.

Οι επιθέσεις εναντίον του Πιζαπία, ενός ανεξάρτητου που κέρδισε απροσδόκητα τις προκριµατικές εκλογές του Δηµοκρατικού Κόµµατος, έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες ηµέρες. Τα µέσα ενηµέρωσης του Μπερλουσκόνι ισχυρίζονται ότι το Μιλάνο θα µετατραπεί σε «Μέκκα των οµοφυλοφίλων» και «Παράδεισο των ελεύθερων ναρκωτικών», ενώ διαδίδουν ότι θα µαταιωθεί εκ των πραγµάτων η Expo του 2015. Σε αρκετές συνοικίες εµφανίζονται µυστήρια άτοµα που δηλώνουν υποστηρικτές του Πιζαπία και ισχυρίζονται ότι κάνουν τεχνικούς υπολογισµούς για την οικοδόµηση του µεγαλύτερου τζαµιού της Ευρώπης. Την ίδια ώρα, η Μοράτι υπόσχεται ότι θα σβήσει τα πρόστιµα στους οδηγούς, θα καταργήσει τον φόρο στα αυτοκίνητα που µολύνουν και θα εξασφαλίσει δωρεάν στάθµευση για τους µόνιµους κατοίκους.

Το διακύβευµα των εκλογών είναι τόσο µεγάλο, ώστε εκατοντάδες Μιλανέζοι που ζουν στο εξωτερικό δηλώνουν µέσω του facebook ότι επιστρέφουν για να βοηθήσουν τον Πιζαπία. «Η επανάσταση αρχίζει στο Μιλάνο; Αν δεν το δω δεν το πιστεύω, σε κάθε περίπτωση όµως θα πάω το Σαββατοκύριακο να ψηφίσω», γράφει µια γυναίκα που έχει εξοριστεί στη Γερµανία.

Μεγάλης σηµασίας είναι και οι εκλογές στη Νάπολι. Ο πρώην εισαγγελέας Λουίτζι ντε Ματζίστρις, στέλεχος του κόµµατος «Ιταλία των Αξιών» του Αντόνιο Ντι Πιέτρο, κατέλαβε στον πρώτο γύρο τη δεύτερη θέση µε 27,5%, τις τελευταίες ηµέρες όµως η υποψηφιότητά του παρουσιάζει µια µεγάλη δυναµική. Αν εκλεγεί δήµαρχος, θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει τη δικαστική του εµπειρία για να σπάσει τους δεσµούς της πολιτικής µε το υπόγειο έγκληµα. Ο µεγάλος του πονοκέφαλος, βέβαια, θα είναι τα σκουπίδια.

Με λίγα λόγια, την ερχόµενη Κυριακή παίζεται στις κάλπες το µέλλον της Ιταλίας.