Δευτέρα, Μαΐου 03, 2010

Το τέλος των µύθων





«Είµαστε όλοι Ελληνες, οι νόµοι µας, η λογοτεχνία µας, οι τέχνες, όλα έχουν τις ρίζες τους στην Ελλάδα. Αν δεν υπήρχε η Ελλάδα, θα ήµασταν ακόµα άγριοι και ειδωλολάτρες». Πέρσι Μπάσι Σέλεϊ, 1821

Αυτά τα λόγια, µαζί µε άλλα, µεταγενέστερα αλλά εξίσου φλογερά φιλελληνικά ξεσπάσµατα από τη Μαργκερίτ Γιουρσενάρ και τον Πάτρικ Λι Φέρµορ, κοσµούν το δισέλιδο αφιέρωµα στην Ελλάδα που δηµοσίευσε η «Ρεπούµπλικα» την περασµένη Πέµπτη. Η αφορµή δεν ήταν κάποια επέτειος, αλλά η χρηµατοπιστωτική κρίση. Και το µήνυµα ήταν σαφές: αυτήν τη χώρα δεν µπορούµε να την αφήσουµε να χρεοκοπήσει. Τους «Ελληνες Θεούς», όπως αναφωνούσε το 1807 ο µεγάλος ελβετός ζωγράφος Χάινριχ Φέσλι θαυµάζοντας τα µάρµαρα του Παρθενώνα στο Λονδίνο, δεν µπορούµε να τους αφήσουµε να καταστραφούν. Ακόµη κι ο κοσµοπολίτης, εικονοκλάστης Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, µιλώντας την περασµένη Τετάρτη στο Μέγαρο, είπε ότι η Ευρώπη έχει χρέος προς την Ελλάδα επειδή εκεί γεννήθηκε η δηµοκρατία.

Δεν υπάρχει αµφιβολία ότι η προσέγγιση της σηµερινής πραγµατικότητας από αυτήν τη σκοπιά χαϊδεύει τ'αυτιά µας. Δηµιουργεί όµως, ή µάλλον αναπαράγει, ορισµένα προβλήµατα. Η επανάληψη των κλισέ περί του «περιούσιου λαού» και του «λίκνου της δηµοκρατίας» δίνει την εντύπωση ότι αυτός ο λαός και αυτή η δηµοκρατία έχουν περισσότερα δικαιώµατα από τους άλλους. Αφού τους ξεστραβώσαµε, αφού χάρις σε µας έπαψαν να είναι άγριοι, µπορούµε στο διηνεκές να τους κοροϊδεύουµε και να τους εξαπατούµε. Ε, όχι να µιλούν κι οι Γερµανοί, που όταν εµείς κτίζαµε Παρθενώνες αυτοί έτρωγαν µπανάνες στα δέντρα… Το δεύτερο πρόβληµα έχει να κάνει µε τις άλλες χώρες του Νότου που ενδέχεται να χρειαστούν κι αυτές στο προσεχές µέλλον βοήθεια. Η Πορτογαλία, που δεν έχει τόσο πλούσια ιστορία, έχει άραγε λιγότερα δικαιώµατα από µας;

Η συζήτηση είναι πολιτική, και πολιτική πρέπει να παραµείνει. Το χρέος της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα δεν έχει σχέση µε τη γέννηση της αθηναϊκής δηµοκρατίας, αλλά µε την οικοδόµηση της ευρωζώνης. Κυκλοφορούν τελευταία κάποια σενάρια, σύµφωνα µε τα οποία η Γερµανία είναι τόσο οργισµένη µε τον ευρωπαϊκό Νότο ώστε σκέπτεται να εγκαταλείψει εκείνη το ευρώ! Μα κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσµα να ακριβύνει πάρα πολύ το «made in Germany» και οι γερµανικές εξαγωγές να καταρρεύσουν, γράφει ο Ρόµπερτ Χόιζινγκερ στη «Φρανκφούρτερ Ρουντσάου». Η ανεργία θα αυξηθεί, όπως και το χρέος. Η ανάπτυξη της Γερµανίας, που στηρίζεται αποκλειστικά στις εξαγωγές, θα εξανεµιστεί. Οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα χάσουν κάπου 200 δισεκατοµµύρια ευρώ και θα χρειαστούν ένα νέο πακέτο βοήθειας. Ας δώσουµε τέλος λοιπόν, όλοι, στους µύθους. Οπως είπε πάλι ο Κον Μπεντίτ, είναι καιρός να περάσει η σκέψη µας στον 21ο αιώνα.

2 Comments:

At 3/5/10 9:51 μ.μ., Blogger nasopoulos said...

Μου έχετε αναφέρει στο παρελθόν την απογοήτευση σας από το πρόσφατο "φτωχό" παρελθόν ευρωπαϊκής σκέψης μέσα στην ίδια την Ε.Ε και σε γενικές γραμμές συμφωνώ με τις απόψεις που διατυπώνετε. Απλώς να προσθέσω ότι ούτε εμείς βγήκαμε να πούμε "σώστε μας για αυτό που είμαστε σήμερα και για να φτάσουμε αύριο εσάς με τον ευρωπαϊκό ορθολογικό νου" ούτε οι πλούσιοι Ευρωπαίοι έδειξαν να ξεπερνούν το κόμπλεξ του πλούσιου Ευρωπαίου ή αν θέλετε του μέχρι πρόσφατα αποικιοκράτη. Δυστυχώς για τους περισσότερους η ομόσπονδη Ευρώπη παραμένει "μπαμπούλας" και συνταγή για ντοκιμαντέρ-καζαμίες φόβου. Απλώς κάπου 50 εκ. Ευρωπαίοι θα ελπίζουμε μέχρι να έρθουν και πάλι καιροί ευημερίας να μας επιτρέψουν να συνδιαλεγόμαστε και να συμπεριφερόμαστε σαν αδέλφια.

 
At 4/5/10 1:21 π.μ., Blogger Ασμοδαίος said...

Δεν έχουν παραδοθεί, πάντως, όλοι ανεξαιρέτως οι εταίροι μας στην ελληνολατρία. Να τι συμβούλευε ένας αγγλοσάξωνας μία γνωστή του αναμεμιγμένη στις ελληνικές υποθέσεις:

"Μην μπλέκεστε στα ελληνικά ζητήματα, μην παρασύρεστε από την αρχαιολατρία σας, από το ουμανιστικό πάθος των πανεπιστημίων μας. Δε ζήσατε με τους Έλληνες, τους σημερινούς εννοώ. Ολόκληρο το θέμα της Ελλάδας έχει μια μαγνητική έλξη, ακριβώς· είναι ένα πεδίο από μαγνητικές νάρκες στ' ανοιχτά του Μυρτώου Πελάγους. Χρειάζεται διπλός θώρακας για να το πλησιάσετε. Θώρακας της αυτοσυντήρησης έστω, της πεποίθησης στις δικές μας πολιτιστικές αξίες. Αλλιώς, σας τραβούν ολόκληρη μέσα στα σκοτεινά τους πάθη και σας σκοτώνουν. Όσο αξιαγάπητους τους βλέπετε στις καθημερινές τους συναναστροφές, τόσο θηρία γίνονται όταν πέσουν στην πολιτική. Άξαφνα καταλαβαίνετε πως δε βγήκαν ακόμη από την αρχέγονη, την αιματόχαρη κοινωνία των Μυκηνών και της Θήβας."

Ίσως, θα άρμοζε να το υπενθυμίσει κάποιος και σε όσους εισέρχονται αυτό τον καιρό στο ναρκοπέδιο.
;-)

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home