Παρασκευή, Απριλίου 30, 2010

Ευρώπη τριών ταχυτήτων

Oταν κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αδυνατούσαν να πείσουν τους πολίτες τους ότι θα ωφεληθούν από τη Συνθήκη της Λισαβώνας, οι πολιτικοί αναλυτές μιλούσαν για μια «Ευρώπη δύο ταχυτήτων». Σε μια τέτοια Ευρώπη, οι χώρες που επιθυμούσαν στενότερη συνεργασία θα προχωρούσαν πιο γρήγορα, αφήνοντας πίσω εκείνες που έχουν αμφιβολίες. Αλλά η χρηματοπιστωτική κρίση άλλαξε τα δεδομένα, και μιλάμε ήδη για μια Ευρώπη τριών ταχυτήτων. Η Ενωση των 27, το βλέπουμε πια καθαρά, δεν αποτελεί παρά μια ευρεία ζώνη ελεύθερων συναλλαγών. Και οι 16 χώρες της ευρωζώνης πρέπει να χωριστούν στην εμπροσθοφυλακή, εκείνες που ουσιαστικά παίρνουν τις αποφάσεις, και τις υπόλοιπες.

Η νέα αυτή δομή της Ευρώπης δεν συμβάλλει, όπως θα περίμενε κανείς, στην πιο αποτελεσματική λειτουργία της. Οι μικροκομματικοί υπολογισμοί αποδεικνύονται σημαντικότεροι από τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Ενωσης. Διαβάζαμε αυτήν την εβδομάδα στη Ρεπούμπλικα ότι οι σύμβουλοι του Ομπάμα ψάχνουν διασκεδασμένοι στον χάρτη για να βρουν αυτό το περίεργο γερμανικό κρατίδιο που μπλοκάρει τη γερμανική βοήθεια προς την Ελλάδα (το προηγούμενο της Μασαχουσέτης θα έπρεπε βέβαια να έχει πείσει αυτούς τους συμβούλους ότι η ευρεία πλειοψηφία στη Γερουσία, την οποία κινδυνεύει να χάσει ο συνασπισμός της Μέρκελ στις 9 Μαΐου, έχει άμεση σχέση με την εύρυθμη λειτουργία μιας κυβέρνησης). Η Ανγκελα Μέρκελ έσπασε όλα τα ρεκόρ κυνισμού με τις παλινωδίες της. Κι έπρεπε να την επισκεφθούν προσωπικά ο διευθυντής του ΔΝΤ και ο διοικητής της ΕΚΤ για να πειστεί να υποχωρήσει.

Αν δεν υπήρχε η δυσλειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν θα είχε δημιουργηθεί το ελληνικό θέμα, λέει στη Λιμπερασιόν ο γάλλος οικονομολόγος Ζαν-Πολ Φιτουσί, καθηγητής στο Παρίσι και τη Ρώμη. Οσο οι πολιτικοί συνεδρίαζαν, οι κερδοσκόποι οργίαζαν. Το δίδαγμα από όλη αυτή την ιστορία είναι σαφές: σώζουμε μια τράπεζα που έχει καταρρεύσει, σώζουμε μια επιχείρηση που έχει χρεοκοπήσει, αλλά δεν σώζουμε έναν λαό του οποίου η κυβέρνηση έχει αποτύχει! Και να σκεφτεί κανείς ότι στην περίπτωση των τραπεζών δεν είμαστε σίγουροι αν θα πάρουμε πίσω τα χρήματά μας, ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας είναι βέβαιο ότι μαζί με τα χρήματα θα πάρουμε και τους τόκους...

Οι ευρωπαίοι ηγέτες, συνεχίζει ο Φιτουσί, καλούνται τώρα να δώσουν μια ακόμη εξέταση, και καλό είναι αυτή τη φορά να μην αποτύχουν. Καλούνται να καταλάβουν τα όρια αντοχής που έχει η ελληνική οικονομία, σε μια περίοδο που όλη η Ενωση είναι βυθισμένη σε μια παγκόσμια κρίση. Αν οι Ελληνες κρίνουν ότι αυτά που τους ζητούνται είναι αφόρητα, θα τα απορρίψουν. Και τα θύματα της έκρηξης θα είναι πολλά.

1 Comments:

At 3/2/18 6:53 π.μ., Blogger Benny said...

Last of all, Super Watches lends a hand to you by providing you discounted replica watches worldwide in a most artful, professional and dedicated manner. "With the purchasing of fake rolex sale I have certainly developed a new style recently," said by Alake Stewart. Therefore if you want to adopt any kind of latest style, please feel free to contact at rolex replica sale as it provides you the best watches. It is in fact a real dream come true for all the replica watches sale lovers who couldn't afford buying the original brand but always wanted to sport it on their wrists. The unique website offering wholesale replica watches sale. The collection includes all variants of Rolex brand including the Rolex sports model and datejusts. Other brands include rolex replica sale other renowned brands.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home